blog-logo

Scrisoare deschisă către Primarul Brașovului: Zece ore de coșmar pe zi

Scrisoare deschisă către Primarul Brașovului: Zece ore de coșmar pe zi

Domnule George Scripcaru,

De când există patinoare în aer liber în Brașov, în București și în orice oraș civilizat din Europa, ele sunt făcute în locuri relativ izolate. Din fericire, Brașovul nu e lipsit de asemenea locuri: la Olimpia și la Complexul sportiv Agrement de Sub Tâmpa și, desigur, în Poiană. V-ați întrebat cumva de ce se aleg asemenea locuri pentru ele, de ce nu se pun între case? Pentru ca muzica patinoarului să nu-i deranjeze pe oamenii care locuiesc în apropiere. Consilierilor dumneavoastră le-a venit ideea să facă un minuscul patinoar între case (mai precis în mica piațetă  dintre casele de pe strada Sfântu Ioan și Hotelul Aro Nou, chiar lângă veche biserică Sfântul Ioan). Pe cât de mic este patinoarul, pe atât de mare e zgomotul din preajma lui. De la ora 12.00 ziua și până la 22.00 p.m., așadar 10 ore la rândfără cea mai mică întrerupere, locuitorii din casele din jur sunt nevoiți să îndure tortura unei muzici care cu siguranță că depășește cu mult numărul de decibeli admiși. Acești oameni nu se pot odihni, nu pot lucra, nu pot gândi. Ați citit schița lui Caragiale Zgomot? Pesemne că nu. Dacă ați fi citit-o,nu i-ați distruge pe locuitorii care au nefericirea să stea în casele de lângă patinoar (ba chiar și pe copiii care patinează) cu muzica de radio amplificată de boxe.

Alte articole:   Pacienții cu transplant și cei aflați pe lista de așteptare au prioritate la vaccinare

Trec peste faptul că această muzică veselă s-a auzit nonstop și în zilele de doliu național decretat la moartea Regelui Mihai I, ceea ce a fost o vădită încălcare a legii. Nici măcar acțiunile culturale nu s-au ținut în acele zile (lansările de carte, de pildă – știu, pentru că aveam programată una chiar la Brașov, dar aceasta, deși mult mai puțin sonoră, a fost decent anulată). Dumneavoastră ați permis însă ca o muzica aceastasă inunde strada în toate zilele de doliu.

Poate că nu știți, dar tortura prin poluare sonoră e una dintre cele mai cumplite. Picătura chinezească. V-ați gândit că, cine știe, în casele de pe strada Sfântu Ioan sunt oameni bolnavi? Că sunt bebeluși ? Că sunt oameni care au nevoie de liniște? Că sunt oameni care ar vrea să lucreze acasă?

Soarta Brașovului nu îmi este indiferentă. Am scris romanul străzii SfântuIoan (Inocenții), care a apărut în 2016. N-aș menționa acest lucru dacă n-ar fi important: de când ați deschis patinoarul n-am mai putut să scriu nimic, nici să citescvreun rînd. La închisoare sunt condiții de scris mult mai bune, se pare: toți pușcăriașii au devenit scriitori. Dar sunt și lucruri mai grave decât atât. Mama mea, fostă profesoară la Șaguna, cunoscută și respectată în Brașov, a suferit un accident cerebral și este la pat. O torturați și o omorâți, domnule primar.

Alte articole:   O stradă din Sânpetru rămâne fără curent electric

Domnule Primar, dacă sunteți atât de dornic să le faceți locuri de joacă zgomotoase copiilor, vă rog să le faceți în fața ferestrelor dumneavoastră (nu știu unde locuiți, dar cu siguranță că într-un loc foarte liniștit, numai bun pentru așa ceva!). Am și altă variantă, planul B: faceți patinoarul lângă Primărie sau în spațiul foarte generos din fața Prefecturii.

De altminteri nu patinoarul mă deranjează, așa cum v-ați dat seama, desigur, ci obligația de a asculta muzică ușoară (sau indiferent de care) timp de 10 ore, la o intensitate peste cotele admise, cu tot cu reclamele aferente. Chiar dacă un singur țânțar v-ar bâzâi la ureche timp de 10 ore cred că v-ați simți îngrozitor, domnule Primar. Ceea ce ne obligați să ascultăm e echivalentrul a mii de țânțari. 10 ore pe zi, bâzâindu-ne la ureche! Nu aștept de la dumneavoastră vorbe (sunt, ca toată lumea, sătulă de vorbele politicienilor), ci fapte. Aștept liniște pe strada Sfântu Ioan. Cu speranța că veți citi această scrisoare și n-o veți neglija,

Alte articole:   Olimpiada de diplome, faza pe Cultură

PS Sugerez ca pe același loc să se amenajezeun părculeț cu, eventual, o fântână, un loc verde în care părinții să se joace în liniște cu copiii lor sau să le citească povești. Spații verzi nu sunt niciodată de ajuns, într-un oraș. Surse de zgomot sunt absolut suficiente în Brașov (vezi Piața Sfatului, din apropiere). Nu transformați orașul într-o vastă discotecă, pentru că nu asta e tradiția Brașovului. Turismul brașovean nu se bazează pe zgomote, nici pe ascultat radioul (ah, cei care mergeau în natură cu tranzistorul, pe vremuri, erau cei care, needucați în spiritul muntelui, nu respectau natura! Sunt sigură că nu faceți parte dintre aceștia). Turismul brașovean s-a bazat întodeauna pe drumeții, muntele fiind la câteva minute de oraș.  Nu pe gălăgie.

Ioana Parvulescu

Distribuie dacă îți place!
 1. Din păcate locuirea „în cetate” are și dezavantaje, pe care majoritatea le cunosc… ce mai spuneți de cei care locuiesc în Piața Sfatului sau pe Republicii. Ei au acest tratament zi de zi aproape și nu fac petiții publice către Primărie. Iar locuitorii care nu au loc de parcare nici măcar la 100-200 m de casă din cauza celor care vin să chefuiască în centru, ei ce să mai facă? E o balanţă: statutul oferit de locuinţa în centrul vechi versus problemele şi neajunsurile specifice zonei. Puteţi să vă mutaţi! P.S. Nu fac propagandă pro-Scripcaru, dar hai să nu exagerăm.

  Reply
  • Nu e nicio exagerare. Sunt total de acord cu fiecare cuvânt al acestui articol!
   Eu stau în Piața Enescu și am trăit și noi o experiență asemănătoare în anul în care Primăria a renovat aceea piață… atunci era vorba de un trenuleț electric, care ne înnebunea cu cântecelul lui stupid și cu zgomotul produs în timpul funcționării, la fel, 10 ore pe zi, timp de o lună, stricându-ne sărbătorile. A fost aceeași poveste: nimănui nu i-a păsat de bătrâni, de bolnavi, de bebeluși, sau de cei care muncesc și pur și simplu vor să se bucure de liniștea căminului când ajung acasă.
   Preț mic – spuneți dumneavoastră – pentru “statutul oferit de locuința în centrul vechi”… Ce “statut”?? V-ați gândit măcar un pic înainte să faceți această afirmație???? Faceți o plimbare prin centru, și uitați-vă la cei care locuiesc acolo! Vi se pare că e un cartier de bogătași care și-au cumpărat recent locuințe în centru? Nu… nici vorbă… bogătașii își fac vile la marginea orașului unde e liniște și pace! Uitați-vă câte case frumoase stau goale și se strică în centru, neavând moștenitori, și nici cumpărători… pentru că în ziua de azi nimeni nu mai cumpără locuințe în centru!
   Majoritatea celor care stau în centru și-au cumpărat locuințele în tinerețe, acum fiind deja bătrâni, sau au moștenit de la generațiile dinaintea lor… când era liniște și pace și aici și oamenii se respectau, și nimeni nu s-a gândit să facă gălăgie sub fereastra semenilor! Unde să plece, unde și din ce bani să se mute acei oameni??? Și de ce, până la urmă? Să se lase alungați din casă din cauza unor nesimțiți cărora le pasă doar de banii care le intră în buzunare și nu se gândesc deloc la oameni, la cetățenii care i-au ales???
   Gândiți-vă un pic la toate acestea…

   Reply
 2. Cetatea …. inchisa
  Biserica Neagra ….. mai tot timpul inchisa
  Telecabina spre Tampa …. inchide la ora 17:00
  Panoramicul … inchis !
  … si o gramada de turisti care vor sa-si „lase banii” aici..

  Reply
  • Carciumile: deschise! La muzeu m-a dat afara la ora 5 cica e program de iarna nu e valabil programul publicat pe net. Mai exact pe la 16.45 imi dadeau tarcoale angajatele sa ma simt sa imi iau viteza din muzeul din Piata Sfatului.

   Reply
 3. Îmi pare rău pentru autoarea scrisorii deschise. Din păcate acesta este gradul de civilizație și cultură al celor care sunt la conducerea orașului și decid. Lumea aceea din copilăria autoarei (i-am citit cartea), cu o majoritate civilizată reprezentată de sași, în primul rând, a dispărut. Au venit cei 45 de ani de distrugere morală, la pachet cu valul de muncitori din Moldova și au făcut praf tot ce însemna Brașovul civilizat. Acum se oferă circ (festivaluri ale berii, muzică de calitate îndoielnică, la volum maxim, concursuri de raliu) dar nu cultură. Noțiunea de respect pentru cel de lângă tine nu există în mentalitatea acestui „om nou”. Centru vechi este, totuși ȘI O ZONĂ REZIDENȚIALĂ, nu o sală de spectacole sau stadion. Iar liniștea celor care locuiesc aici ar trebui respectată !

  Reply
 4. Bla, bla , bla , haideți sa ne cumpărăm un loc de veci și sa așteptăm in liniște sa mergem pe drumul nostru , nu mai exagerați !! Hai vindeți apartamentele in centru va luați la periferie va mai rămâne bani de buzunar pana mai este nevoie și am terminat cu circul asta !!! Uitativa in toate orașele mari din Europa și veți vedea ca peste tot in centre se desfășoară diferite activități care aduc o gramada de turiști care lasă bani in orașele acelea inclusiv Romani !! Trebuie sa mergem departe in alte orașe europene sa ne lăsam bani acolo ca noi vrem liniște la noi in centru !!! Hai fiți serioși , înțeleg ca vreți sa aveți liniște in casele voastre dar voi vreți in centru , vreți liniște pentru ca vârsta cere lucru acesta dar aveți și obtiuni …..

  Reply
  • Pe principiul ăsta, să zicem că suntem vecini și îți bag și eu manele (sau, mă rog, jazz – ceva nu-ți place ție), de dimineață până seara, la maxim. Și dacă te deranjează, n-ai decât să te muți în altă parte, poate mai rămâi și cu niște bani… (E greu cu educația asta…)

   Reply
 5. Initiatiava de a amplasa in centrul istoric un pationar e foarte buna .
  Centrul istoric este un magnet pentru turisti dar si pentru brasoveni.
  Nu e si nici nu va fi vreodata un loc linistit, poate a fost , atunci cand comunistii interziceau turismul prin nivelul de trai de subzistenta. Acum ne permitem multi o mica distractie. Poate daca vom fi din nou saraci lipiti pamantului va fi din nou liniste in Centrul Istoric…

  Reply
 6. Inițial, s-a desființat parcarea….si asta a venit si cu o oarecare liniște la pachet si cu o depoluare a aerului din zona…. toate bune si misto, a început apoi, “ vopsirea” gardului la mănăstirea franciscana.Oare place cuiva spoiala aia in mov?!?? Surpriza majora o vinit in frumosul decembrie plin de luminutze! Sa trântești un pantinoar acompaniat de muzica data la maximul maximului in costisha mănăstirii franciscane populata cu călugări care au program riguros de rugăciuni, plus fără sa te gândești nici la săracii riverani si nici la turiștii cazați la Aro “ Plasa”….cât de imbecil poți fi ca primar sa aprobi așa ceva..?!??? Apropos, primarul culmea e tare credincios si frecventează mănăstirea franciscana aproape in fiecare marți, si a putut auzi cu propriile timpane câți decibeli se zbantzuiau sub ferestrele mănăstirii unde se da pios nevoie mare! Ciresica după tort de abia după patinoar o sa aterizeze in gâtul riveranilor, penca pe același loc se va ridica falnic si rapid o cârciuma de toată frumusetea…..Amin.Sau mai bine nuuuuuu! Hoooo….. nea’ Scripcarica.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate