George Scripcaru rupe tăcerea despre managementul „performant” de la Compania Apa

George Scripcaru rupe tăcerea despre managementul „performant” de la Compania Apa

În campania electorală de la alegerile locale de acum doi ani, problema managementului de la Compania Apa (locul unde șefii iau sporuri salariale doar pentru că brașovenii își plătesc facturile) a fost una dintre temele de dezbatere pentru politicieni.

După alegeri, pe acest subiect s-a pus batista pe țambal. Iată, însă, că inexistența unei plan de management la acest operator regional de servicii, creează probleme mai mari decât ar crede cineva.

România riscă să între în procedură de infringement la finele lui 2018 dacă nu rezolvă problema canalizării. La intrarea în UE, România s-a obligat să rezolve problema canalizării în toate localităţile din ţară până la sfârşitul anului 2018.

O statistica din 2016 arată că la Brașov, 89,3% din populație aveau locuințele racordate la rețeaua de alimentare cu apă, pe când canalizare, doar 72,2%.

„În acest moment nu putem spune că stăm foarte bine la acest capitol. Brașovul, atât ca oraș, cât și ca județ, are o problemă, pentru că această necesitate nu este acoperită. Și astăzi sunt locuințe care nu sunt conectate la rețeaua de canalizare”, a declarat primarul Brașovului, George Scripcaru.

Cele mai mari probleme sunt în zona Bartolomeu – Stupini, unde a fost realizată reţeaua de canalizare în mare parte, dar nu şi colectorul care să transporte apele uzate la staţia de epurare de la Feldioara.

„Suntem în discuții cu Compania Apa de trei luni pe această temă. Măcar să avem o previziune și un proiect care să fie prezentate atunci când vom fi solicitați. Zona Bartolomeu – Stupini este cea mai afectată, cu cele mai multe locuințe care nu sunt branșate la rețeaua de canalizare. Și acum sunt locuințe care se construiesc cu avize de principiu eliberate de operatorul de apă-canal pentru proiecte care prevăd alte soluții decât cea de canalizare, precum fose septice sau alte tipuri de amenajări. De asemenea, sunt eliberate avize pentru reţeaua de alimentare cu apă, fără a solicita şi existenţa unui sistem de canalizare. Va trebui să discutăm această situaţie şi cu cei din Consiliul Judeţean Braşov, care este asociat la Compania Apa, deţinând, ca şi noi, peste 40% din acţiuni”, a precizat primarul.

Compania Apa încalcă prevederile legale în vigoare, în contextul în care legislaţia prevede, din 2005, să nu se dezvolte reţele de alimentare cu apă fără cele de canalizare, a precizat şi viceprimarul Laszlo Barabas. Însă, chiar şi anul trecut, Compania Apa a adat avize pentru racordări la reţeaua de apă fără canalizare.

Până când Consiliul Judeţean şi Primăria Braşov (care deţin împreună 82% din portofoliul de acţiuni de la Compania Apa) vor înţelege că un contract de management presupune mai mult decât „indicatorul de încasare a indemnizaţiei” din plata facturilor de către populaţie şi agenţii economici, devine evident faptul că Braşovul va avea un aport consistent la delcanşarea procedurii de infringement pebntru România la acest capitol.

 

Loading...
 1. Si in Sacele problema canalizari au spus ca in 2017 luna iunie vor incepe lucrarile si am ajuns in 2018 si nimic .

  Reply
  • In Sacele sunt foarte multe case la bulevardul principal care NU au canalizare! Cand se va rezolva acest lucru in MUNICIPIUL Sacele?

   Reply
 2. Ahaaa, bine ca stiu. Bine ca am auzit de infringement. Daca Apa mi-a dau mu_e o sa ma adresez UE.

  Reply
 3. ASTA TREBUIA SA FIE IN PUSCARIE DE MULT DAR ISI VEDE DE TREBA MAI DEPARTE FATA A REZOLVAT-O PE LA BRUXEL TOTUL ESTE IN REGULA,LUMEA A UITAT

  Reply
 4. dar reteaua de apa de la Tarlungeni-Prejmer? acolo jumatate este facuta,jumatate nu.DNA-ul poate se intereseaza un pic de situatia de acolo.

  Reply
 5. c-tin fagarasanu 10 ianuarie 2018, 8:51 AM

  viceprimarul Laszlo Barabas este acelasi om care a executat o lucrare din banii publici ,lucrare care era de datoria S.E.G.A. unde a fost director pina-n a;egerile locale ?!? din pacate din opinia exprimata se observa lipsa de cunoastere a legilor care prevad totusi ca la cei care-si doteaza imobilul propietate personala cu fose septice sa primeasca aprobarea de racordare la apa potabila din reteua municipala …

  Reply
 6. Daca Compania Apa a informat prin avize faptul ca in anumite zone nu exista retea de canalizare, de ce oare SGA a dat prin avizele sale solutii eronate, substituindu-se operatorului de apa-canal?? Iar Primaria, daca cunostea iminenta intrarii in infrigement, de ce a eliberat autorizatii de de construire pentru imobilele care nu puteau fi racordate la canalizare??? Se pare ca cel mai simplu lucru e sa dai vina mereu pe altul, iar tu sa te declari „ingeras”…

  Reply
 7. In Stupini toate locuintele au fantani si fose septice. Nu e nevoie de retea de apa si canalizare. Nu avem nevoie, banii destinati lucrarilor de canalizare sa fie redirectionati in asfaltarea drumurilor, de exemplu.

  Reply
 8. In Stupini nu este nevoie nici de canalizare, nici de apa potabila. Fiecare locuinta are fantana proprie si fosa septica , cel putin locuintele vechi. Nu avem nevoie de lucrari inutile, bani cheltuiti aiurea. Majoritatea stuparilor nu se vor racorda la aceste lucrari, repet inutile. Si apropo de apa potabila, cea pe care o va furniza Compania va fi mult mai mizerabila, cazuri concrete in oras, centru….

  Reply
 9. Exista o sumedenie de filtre de apa, pentru toate buzunarele. Dar e mai comod sa asteptam totul fara sa miscam un deget.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap