blog-logo

Noi reguli la inspecţia tehnică periodică, din 2018

Noi reguli la inspecţia tehnică periodică, din 2018

De anul viitor, proprietarii de vehicule vechi vor trece mai des pe la ITP, în schimb cei cu mașini noi vor face inspecția tehnică periodică la trei ani de la înmatriculare.

Un act normativ care a apărut recent în Monitorul Oficial prevede noi reguli pentru Inspecţia Tehnică Periodică.

Mai precis, maşinile vor putea trece ITP-ul cu defecte minore, dar dacă se constată defecte mai grave, acestea trebuie reparate în maximum 30 de zile.

„În cazul în care la inspecţia tehnică periodică se constată deficienţe periculoase, se consideră că inspecţia nu a fost trecută. Este necesară o nouă inspecţie a vehiculului în maximum 30 de zile de la inspecţia iniţială”, se precizează în Legea nr. 260/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei, prin inspecţia tehnică periodică, care se va aplica de la 20 mai 2018.

Mai concret, deficienţele minore sunt definite drept „deficienţele care n-au un efect semnificativ asupra siguranţei vehiculului sau impact asupra mediului şi alte neconformităţi minore”.  Legea care este acum în vigoare nu are prevederi de acest fel.

Alte articole:   România a donat peste un milion de pastile de iodură de potasiu Republicii Moldova

De asemenea, în cazul maşinilor cu o vechime de 12 ani sau mai mult, ITP-ul va fi necesar anual, nu o dată la doi ani, ca în momentul de faţă.

Pe de altă parte, maşinile noi vor avea de trecut primul ITP abia după trei ani de la înmatriculare. Aceste reguli nu se aplică de la 20 mai, ci chiar de la 1 ianuarie.

Foto: radiounirea.ro

Distribuie dacă îți place!
  1. Excelent!!!!!!Descurajarea SH urilor toxice!!!PERFECT!

    Reply
  2. Baga-le-as p_ _ _ in gat la fiecare plata a taxei ITP! Ba fraierilor nu va dati seama ca ideea este sa ne beleasca de lovele mai des?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.