blog-logo

Festival de Tradiţii şi Meşteşuguri de Crăciun

Festival de Tradiţii şi Meşteşuguri de Crăciun

Asociatia Creatorilor de Arta Traditionala si Contemporana din Brasov va invită să retrăiţi Craciunurile urbane si rurale  din perioada 1945-1989.

Perioada in care parintii nostri se fereau sa sarbatoreasca Craciunul, in care bradul se impodobea in seara de ajun cu colinde cantate incet, cu emotii in care toti asteptam sa vedem ce ne aduce Mos Craciun, sau Mos Gerila importat de la vecini.

Decoratiuni simple, incropite din lucruri adunate pe parcursul anului, nuci imbracate in hartii de la bomboane, bomboane pe care le furam din pom si lasam hartiile goale, doar-doar nu se vedea ca am dat iama in brad, cu turta dulce in forme de stelute si braduti, cu bomboane fondant mult prea dulci si colorate cu arome de fistic.

Alte articole:   RATBV suplimentează numărul de autobuze de pe linia 24, astăzi și vineri

Sa ne amintim impreuna decoratiunile de Craciun simple si lucrate de toata familia la masa mare din sufragerie cu sticla deasupra si cu mileul lucrat cu migala pus sub sticla, ne adunam cu totii si incropeam cele mai frumoase decoratiuni: beteala din hartie taiata lung si subtire, chiar din celofan, serpentine din hartie glasata taiata in fasii, nu mai late de 2 cm, lipite cu lipici din care cred ca toti am incercat sa gustam, cosulete din hartie colorata sau din ambalaje de la flori tot asa pastrate peste an, nuci imbracate in staniol de la bomboane,Moş-Craciuni realizati din carton pictat cu tempera si cu caciula cu ciucure alb si barba lunga alba realizata din vata, sau din globuri de polistiren pe care toti cand eram mici le rupeam ca sa facem zapada.

Alte articole:   La Muzeul Naţional al Țăranului Român a fost lansat volumul Transhumanța bârsană – co-autor Ionela Bran

Cu sprijinul gazdei, Eliana Mall, sunteţi aşteptaţi în perioada 20-22 decembrie, între orele 11.00-18.00, la ateliere de confectionat decoratiuni pentru impodobirea bradului, colinde si cantece cu bucurie cantata de copii talentati.

In data de 21 decembrie, grupul folk Romanasul din Prejmer si Eduard Ungureanu, alaturi de multi alti colegi talentati, ne vor incanta cu colinde frumoase acompaniati la chitara.

Tot in data de 21, copiii prezenti la eveniment vor putea participa la urmatoarele ateliere: pictura pe sticla, pictura pe lemn, cusaturi, oameni de zapada pictati pe bile de polistiren, beteala de brad, serpentine, cosulete, crosetat, între orele 11.00-18.00.

Artizanii, mestesugarii si creatorii populari vor expune lucrarile lor, decoratiuni traditionale de Craciun. Veti gasi aici icoane pe sticla, decoratiuni traditionale de lemn, impletituri din panuse, picture traditional pe lemn, cusaturi pe etamina, lana impaslita, impletituri din sfoara, bijuterii cu motive traditionale, obiecte lucrate din piele, ceramica, obiecte de vestimentatie si jucarii.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.