blog-logo

Scrisoare deschisă către ministrul Sănătăţii

Scrisoare deschisă către ministrul Sănătăţii

Domnule Ministru al Sănătății Florin Bodog,

Știm amândoi prea bine că, deși ne asemănăm în unele privințe (suntem amândoi chirurgi plasticieni, cadre didactice universitare la Facultatea de medicină și am fost directori ai spitalului clinic județean de urgență din orașul de baștină al fiecăruia dintre noi), sunt mult mai multe altele care ne deosebesc. Și aici ar fi vorba în primul rând despre traseul politic al fiecăruia dintre noi, în legătură cu care eu m-am arătat a fi mai puțin perseverent, renunțând acum vreo doi ani (definitiv!) la a mă mai implica, după 12 ani de „călcat apa” fără niciun rezultat notabil care să fie determinat de expertiza mea profesională și umană. Mă mai diferențiază, cred eu, și vocația mea de întemeietor, eu făcând parte, începând din 1991, din asocierile succesive de „privitori în viitor” care au edificat mai întâi Facultatea de Medicină din Brașov, apoi bisericuța spitalului județean din oraș și, în cele din urmă, proiectul a ceea ce mulți numesc deja, cu speranță, Noul Spital al Brașovului.

Ne cunoșteam (și ne respectam) suficient de mult încât să îmi fi permis să vă „bat la cap” cu acest din urmă proiect imediat după numirea dumneavoastră în funcția de ministru. Nu am făcut-o, conștient de nenumăratele (și gravele) probleme la nivel național care-și așteptau rezolvarea de la cineva venit cu forțe proaspete și, în plus, cunoscător din interior al sistemului de sănătate publică.
Trecerea timpului mi-a dovedit că am greșit.
De ce? Pentru că sunteți pe cale să distrugeți acest ultim proiect în care sunt implicat (al Noului Spital), pe care l-am inițiat și promovat împreună cu încă 65 de membri fondatori ai Asociației Noul Spital al Brașovului.
Inițial, când, în urmă cu mai bine de o lună, cineva a afirmat de la tribuna Senatului că are informații privitoare la faptul că ministerul pe care îl conduceți „s-ar opune” acestui proiect, am crezut că e o greșeală de percepție a vorbitorului. Acesta a fost motivul pentru care v-am sunat pentru prima și singura dată de când sunteți ministru: Ca să mă încredințez că NU E AȘA! Mi-ați răspuns „din prima”, după doar câteva secunde, fapt pentru care vă mulțumesc public. Însă, din păcate, de fapt, AȘA ȘI ERA! Mi-ați spus-o tot „din prima”, aproape luându-mi aerul. Dezvălui conținutul acelei convorbiri pentru că deja ați spus și public ceea ce mi-ați spus atunci și personal.

Nu au contat explicațiile mele exprimate „la foc automat” care argumentau de ce proiectul avea ca suflu esențial nevoia disperată de a înlocui structura dilacerată spațial și aflată în iminență de implozie funcțională a sistemului de spital de urgență brașovean aparținând statului român, printr-un Nou Spital. Un Nou Spital redimensionat și regândit conform concepțiilor moderne în domeniu. Fără a avea nevoie de niciun leuț de la guvern sau minister!. Nu solicitam guvernului nicio implicare care să îi consume „vreo grăunță, cât de mică” a oricărui tip de resursă existent. Ministerului Sănătății nu îi rămânea decât rolul de a aproba și a aviza noile structuri create în cadrul ACELUIAȘI plan județean de paturi!
Comunitatea locală și administrația publică care o reprezenta își luau responsabilitatea de a-l construi. În timp record! Și fără să vă mai cheltuie din energiile și așa puține și fără expertiză în domeniu de la minister!
Dar nu! Așa nu! Cum să fiți de acord cu proiecte dezvoltate local și care să aibă șanse de a se înfăptui mai repede decât cele guvernamentale (vezi primele trei spitale regionale Cluj, Iași, Craiova), care bat pasul pe loc „cu grație”, de peste doi ani?

Alte articole:   Încep înscrierile la Evaluarea Națională 2023. Calendarul probelor ar putea fi afectat de greva din Educație

Așa că, dacă tot ați constatat că aveți în față un proiect deja ajuns, doar prin eforturile societății civile și a administrației publice locale, într-o fază aproape la fel de avansată cu a celor trei de mai sus, cum să rezistați și să nu vi-l însușiți, modificându-l „după chipul și asemănarea” programului de guvernare? Credeți că doar nominalizând Brașovul ca locație a unui (mai mult decât argumentat și necesar) spital regional din celelalte 5 pe care și le asumă guvernul actual, ați rezolvat problema? Nu, nu ați rezolvat-o! Credeți că dacă „ne-ați trasat ca sarcină” să construim un nou spital așa cum vi-l închipuiți, înghesuit în Patul lui Procust al unui program de guvernare care nu are la bază, nici el însuși, vreun „studiu de fezabilitate” (chiar și numai politic!), l-ați și construit? Nu, nu l-ați construit! Ba, mai mult, chiar, ați blocat un proiect mult mai amplu decât cel pe care ni-l băgați pe gât, doar pentru a „bifa o realizare” care să stea la loc de cinste în cazul unei eventuale noi „evaluări” de la partid!

Știți de ce sunt eu atât de dezamăgit încât îmi permit să fiu într-atât de dur? Vă dau doar o singură explicație din mai multe existente: deși știați din documentația elaborată de ANSB și depusă la dosarul proiectului de lege a terenului care este paradigma proiectului, v-ați făcut că nu pricepeți că Brașovul are nevoie, mai presus de toate, nu neapărat de un al 7-lea spital (chiar numit regional), nu neapărat de încă „n” clădiri noi pe lângă cele 11 existente, ci de un Nou Spital relocat într-o singură zonă (ceea ce azi nu există!), care să cuprindă toate specialitățile necesare rezolvării urgențelor complexe (ceea ce azi nu există!) și care să permită atât dezvoltarea pe o asimptotă a modernității, cât și conectarea lui la învățământul universitar medical. Ceea ce în celelalte trei proiecte (Cluj, Iași, Craiova) nu este cazul!

Alte articole:   Aproape 100 de braşoveni se pot înscrie, în luna iunie, la cursuri de formare profesională

Și nu doar ați ignorat cu superioritate această nouă viziune prin care se întrevedea o rezolvare a asistenței spitalicești de urgență în Brașov, ci nici măcar nu v-ați manifestat interesul de a discuta despre acest mod nou de gândire cu cei care l-au generat după zeci de nopți de nesomn! Cum să vă coborâți într-atât încât să stați de vorbă cu membrii ANSB, printre care o pleiadă de cadre didactice universitare de la medicină, medici oarecare, cetățeni de onoare ai Brașovului, reprezentanți ai comunității brașovene și al căror Președinte de onoare, activ și determinat, este doar un banal „Erou al României”, distinsul și respectatul Dumitru Prunariu?
Cum s-o faceți când v-ați fi putut trezi contrazis de aceștia cu argumente imbatabile, dacă sentimentul de adulație întreținut permanent de senatorul-medic de Brașov vă era suficient?

Pentru acest proiect a fost depășit deja ceasul al 23-lea! Spun asta pentru că mâine, marți 12 decembrie 2017, proiectul Legii terenului Spitalului Clinic de Urgență al Brașovului, va intra în malaxorul mașinii de vot majoritare.
Vă rog, de aceea, să aveți bunăvoința de a înțelege că termenul de „regional” trebuie îndepărtat obligatoriu din definiția Noului spital al Brașovului, mai ales pentru că denumirea lui originală (Spitalul Clinic de Urgență Brașov) permite oricând, încă de la întocmirea studiului de fezabilitate și până la darea în folosință, gândirea lui ca structură modernă care să cuprindă și zonele de excelență pe care le incumbă caracterul regional stabilit prin memorandum-ul recent asumat. Și pe care Ministerul Sănătății le va putea aviza sau nu, în procesul de dezvoltare a proiectului, Noul Spital Clinic de Urgență putând fi (pe parcurs sau la final) acreditat ca „regional”. Acesta ar trebui să fie rolul acestei structuri guvernamentale, nu acela de a se ocupa de toate, începând cu inițierea și terminând cu finalizarea construcției efective a spitalelor regionale. Activități la care nu se pricepe!

Vă mai rog să sesizați și pericolul ca, urmare a unor modificări mai mult decât posibile în timp a configurației guvernamentale sau parlamentare, la o eventuală întrebare viitoare legată de nevoia a două spitale regionale în Regiunea Centru (Tg. Mureș și Brașov), să se răspundă sec: nu mai facem Spital Regional la Brașov! Și atunci cum va rămâne cu posibilitatea utilizării terenului respectiv pentru un alt tip de spital, „neregional” prin noua lui definiție viitoare? Se blochează proiectul? Se blochează! Ne „omorâți” proiectul? Ni-l omorâți! Ce importanță va mai avea în viitor faptul că ați făcut-o ne-deliberat? Pentru noi, una imensă! Pentru cei care au pus-o în operă, niciuna!
Vreau, în final, să se înțeleagă clar că toți brașovenii (cu excepția, probabil, a celor pe care îi cam încurcă apariția unei astfel de mega-structuri concurențiale) își doresc ca toate elementele Noului Spital Clinic de Urgență să fie caracterizate de excelență, ceea ce îl va face, implicit, să funcționeze ca având integrat caracterul regional! Însă pentru a-l „boteza” ca atare încă dinainte de a-l concepe, îl predispune la posibilitatea de a deveni ridicol în cazul vreunei proceduri de „avort politic” intenționat!

Alte articole:   Incendiu devastator la un autoturism hibrid. O peroană a murit carbonizată

Domnule Ministru al Sănătății,
Dacă nici urmare a acestei argumentații nu veți întreprinde demersul invers celui solicitat în Senat, respectiv acela de a se renunța la amendamentul privind introducerea termenului de „regional” în denumirea Noului Spital al Brașovului, asta va însemna că introduceți în mod deliberat o frână viitoare în derularea acestui proiect al comunității, mai ales că știți mai bine decât mine că toată „consultanța sub auspiciile B.E.I.” nu este decât un exercițiu de imagine atât timp cât B.E.I. nu își asumă ȘI TRANSPUNEREA ÎN REALITATE a rezultatelor consultanței, ci doar indică drumul de urmat! Un drum greu de acceptat ca fiind acceptabil în condițiile în care,de pildă, din structura propusă de consultant a Spitalului Regional Iași lipsesc specialități precum neurochirurgia, chirurgia toracică, obstetrica-ginecologia, pediatria, neonatologia, oncologia medicală, radioterapia, paleația, nefrologia sau reumatologia! Considerați că este corectă abordarea consultantului B.E.I.? Pentru că orice medic de spital v-ar spune că o găsește a fi profund eronată!


Iar dacă este să vorbim despre finanțarea unor astfel de proiecte de către B.E.I., mai bine să n-o facem, pentru că vorba lui Nenea Iancu Caragiale, „e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire!” O recunoaște și B.E.I., se știe prea bine!

Vă rog, încă o dată, să acceptați faptul că la Brașov poate fi inițiată o procedură care să devină un precedent în materie. Acela ca o comunitate să devină un factor determinant al dezvoltării unor mari proiecte! Pe care să le configureze și să le cuantifice conform cu nevoile și cu modalitățile de atragere a resurselor necesare lor. Înființarea Noului Spital Clinic de Urgență, asociat și unui Spital Clinic de Recuperare este unul dintre acestea!
Faceți, de aceea, minimul demers necesar, acela de a determina excluderea din denumirea Spitalului Clinic de Urgență al Brașovului a termenului de „regional”! Pentru că PSD-ul vă ascultă, așa cum v-a ascultat și când ați propus introducerea lui!!
În acest caz, când veți sosi la Brașov, vă vom întâmpina cu pâine și sare! După care vă vom împărtăși și alte multe idei pe care le-ați putea aplica inclusiv la nivel național.
În caz contrar, nu îmi rămâne decât să vă doresc să vă bântuie insomniile!
Pe care ni le-ați dăruit de când cu „regionalul”!

  • Dr. Dan Grigorescu,
  • Președinte A.N.S.B.
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate