O expoziţie foto despre vechile minorităţi din România

O expoziţie foto despre vechile minorităţi din România

Fundația Arta a lansat o serie de 10 filme despre vechile minorități din România şi organizează o expoziţie foto itinerantă cu imagini surprinse în timpul filmărilor.  Până în data de 6 decembrie, puteţi să vizitaţi o expoziţie foto despre vechile minorităţi din România, organizată la cafeneaua HOF cafe din Piaţa Sfatului nr 14.

Cele 10 minorități sunt toate parte dintre cele reprezentate în Parlamentul României: maghiari, germani, evrei, romi, armeni, ucraineni, polonezi, turci, tătari și ruși lipoveni.

Filmele pot fi vizionate pe site-ul mereualaturi.ethnicmarket.ro., alături de alte informații despre proiect, precum și povești despre minoritățile prezentate.

Filmele sunt realizate de regizorul Dan Curean, în cadrul proiectului „Mereu alături – povești ale vechilor minorități din România”, proiect co-finanțat de AFCN, și în parteneriat cu platforma editorială ethnicmarket.ro

Acum, imaginile surprinse în timpul filmărilor pot fi văzute în cadrul unei expoziţii itinerante care va străbate oraşele Braşov, Bucureşti, Iaşi, Alba Iulia, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş, Constanţa, Craiova.

În Braşov expoziţia poate fi vizitată până în data de 6 decembrie, la HOF Cafe, în Piaţa Sfatului nr 14.

Despre personajele filmelor, prezente în expoziţia foto

Personajul filmului despre minoritatea maghiară este Sandor Miklos, editor imagine în viața profesională, pasionat de dans în viața de după serviciu, care ne introduce în dansurile tradiționale și tradiția dansului la maghiari.

Alte articole:   Consilierul judeţean PNL Andrei Kadas joacă alba-neagra cu statutul partidului. Nu se poate autosuspenda!

Minoritatea germană din Bistrița – mult mai puțin cunoscută decât cea din Sibiu sau Brașov – ne este prezentată de Thomas Hartig, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Bistrița, printr-o incursiune în câteva dintre satele din jurul Bistriței și întâlniri cu câțiva dintre ultimii sași care mai trăiesc în zonă.

O istorie a prezenței evreilor în Cluj-Napoca ne este prezentată prin ochii tânărului blogger Ariel Constantinof, care vizitează locuri și stă de vorbă cu oameni, află povești și filtrează o experiență nouă și diferită.

Învățăm și înțelegem lucruri noi despre minoritatea roma prin intermediul lui Lali Gabor, din neamul gaborilor, care încă practică unul dintre meșteșugurile lor tradiționale – prelucrarea metalelor.

Pe armeni îi cunoaștem într-un oraș despre care puțină lume știe că a avut cândva un nume dat chiar de această minoritate: armenii din Armenopolis, actualul oraș Gherla.

La granița de nord a României mergem să îi cunoaștem pe ucraineni, despre care – din nou – puțină lume știe că reprezintă a treia cea mai numeroasă minoritate din România. Ghidul este Maria Cinga, ea însă realizatoarea unei emisiuni TV la televiziunea publică, studioul din Cluj.

Polonezii – minoritate puțin cunoscută, care trăiește în zona Suceava – sunt prezentați cu ajutorul a două doamne din comunitate, în două sate din zonă, prin obiceiuri, tradiții, dansuri și monumente.

Alte articole:   EXCLUSIV Interlopii din Brașov nu furau bani din bancomate în SUA, mergeau „la pește”!

Despre turcii din România – vechea minoritate turcă, noua minoritate turcă și relațiile dintre ele – vorbim cu o doamnă absolut specială, Fatma Yilmaz, istoric.Informațiile nu sunt doar prezentate, ci sunt puse în context, alături de ritualul de pregătire și servire a cafelei turcești – la ibric și cu caimac.

Pentru a-i cunoaște pe tătari, ne plimbăm printr-unul dintre satele dobrogene cu o comunitate în care încă se mai regăsesc obiceiuri vechi.

Povestea rușilor lipoveni din Delta Dunării o aflăm într-un sat unde a fost cândva una dintre cele mai izolate, dar mai numeroase comunități, dar unde astăzi mai trăiesc doar câteva zeci de locuitori.

Filmele pot fi vizionate pe site-ul mereualaturi.ethnicmarket.ro., alături de alte informații despre proiect, precum și povești despre minoritățile prezentate.

Recensamântul din 2011 arată că în România trăiesc câteva zeci de minorități, care reprezintă circa 11% din populația țării.

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.