blog-logo

Atenţie la trichineloză! Unde puteţi duce probele pentru examenul trichineloscopic al porcului sacrificat în gospodărie

Atenţie la trichineloză! Unde puteţi duce probele pentru examenul trichineloscopic al porcului sacrificat în gospodărie

În vederea prevenirii unor posibile infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, specialiștii  Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) le recomandă brașovenilor să solicite efectuarea examenului trichineloscopic la porcii sacrificați în gospodării.

De asemenea, specialiștii recomandă consumatorilor să cumpere carne de porc sau preparate din carne numai din unități sau spații autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.

Examene trichineloscopice se pot face la DSVSA Brașov și la sediul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (CSVSA) din judeţ: Săcele, Râșnov, Codlea, Bran Rupea și Făgăraș.

Programul de lucru pentru efectuarea examenului trichineloscopic, la sediul DSVSA Braşov va fi zilnic între orele 8.30-15.30 iar sâmbătă și duminica între orele 9.30 – 14.30.

Alte articole:   Se întrerupe curentul electric în Tărlungeni, Predeal și comuna Hârseni

La nivelul CSVSA programul va fi zilnic între orele 8 – 17, inclusiv sâmbătă între orele 8-14 şi duminica între orele 9-14, începând cu data de 4 decembrie.

Ce trebuie să faceţi pentru examenul trichineloscopic

Pentru realizarea examenului trichineloscopic (examen care se efectuează contracost), proprietarul porcinelor sacrificate în gospodărie se prezintă la centrul pentru efectuarea examenului trichineloscopic cu cartea de identitate (B.I.) și cu următoarele probe de carne cu greutatea de aproximativ 200g: crotalia auriculară a animalului sacrificat, sternul şi câteva probe din musculatură, respectiv din muşchiul de la baza limbii, din musculatura intercostală dintre două coaste nedesfăcute, în lungime de circa 10 cm, din diafragma care separă cavitatea abdominală de cea toracică şi din formaţiunile musculare în formă de V, care se găsesc între ficat şi plămâni.

Alte articole:   Cîmpeanu: Tezele pe semestrul I se vor da în primele două săptămâni din ianuarie 2022

Examinarea trichineloscopica prin metoda directă se face contracost, tariful pentru determinarea Trichinella spp., prin trichineloscopie directă, este de 10,80 lei cu TVA.

Foto: ph-online.ro

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.