blog-logo

Hrănitoare pentru păsările sălbatice, în parcul Tractorul

Hrănitoare pentru păsările sălbatice, în parcul Tractorul

De luni, 27 noiembrie, Brașovul Prinde Aripi. Reprezentanții Societății Ornitologice Române vor monta cuiburi artificiale, hrănitori și panouri informative cu păsările din parcuri. Acțiunea are loc în Parcul Tractorul.

 Proiectul „România Prin Aripi”, dezvoltat de Societatea Ornitologică Română (SOR),  a ajuns la al treilea an consecutiv în care ajută păsările cântătoare să supraviețuiască iernilor grele.

Prin acest proiect sunt amplasate hrănitori pentru păsări, care sunt alimentate cu semințe pe timp de iarnă, sunt amplasate cuiburi artificiale și panouri informative în parcurile din cele mai mari orașe. Până la această oră, pe listă sunt București, Cluj Napoca, Bistrița și Slănic Moldova.

În urma câștigării unui grant la concursul „Țara lui Andrei”, SOR poate să ajute păsările din încă zece orașe din România. Câștigarea concursului dă posibilitatea să fie amplasate câte două panouri, 15 cuiburi arificiale și două hrănitori în localități unde nu există așa ceva.

„Anul acesta, motto-ul nostru este – Fără pâine! – ca un semnal de alarmă către oamenii care vor să ajute păsările să treacă de iarnă, dar greșesc și le oferă pâine. Păsările au nevoie de nucă, de semințe, de fructe, nu de alimente procesate. Pâinea le face rău, iar dacă e în cantități prea mari – mucegăiește și ajunge să fie consumată de șobolani. La semințe, însă, vin mai multe specii de păsări, de la vrăbii la pițigoi și ciocănitori, dar și…veverițe”, a spus managerul proiectului, Valentin Marin.

Echipa SOR a demarat deja instalarea de hrănitori, cuiburi și panouri. Primele orașe au fost Baia Mare, Oradea, Craiova, Sinaia – unde deja sunt instalate, iar pe listă se mai află, Sibiu, Brașov, Iași, Tulcea, Constanța, Buzău.

„Lista de orașe nu este aleatorie, reprezintă centre unde avem voluntari care să ne ajute să alimentăm aceste mici cantine pentru păsări. E mai greu în primele zile, până descoperă resursele de hrană, dar apoi chiar folosesc la maximum aceste hrănitori. Anul trecut, numai în București, păsările au mâncat trei tone de semințe de floarea soarelui”, a mai spus Valentin Marin.

Hrănitorile amplasate de SOR sunt curățate și alimentate de voluntari de toate vârstele. La Oradea, voluntarii sunt elevii de la școala gimnazială „Szacsvay Imre”, în timp ce în parcul Herăstrău din București, o parte din hrănitori sunt deservite de septuagenarul Adrian Mitiș.

Alte articole:   Lucian Bode: Am putea renunța la mască pe plajă sau în vârful muntelui

SOR îi încurajează pe români să hrănească păsările cântătoare, dar nu cu pâine. Majoritatea speciilor care vin la hrănitori sunt păsări insectivore. Au nevoie de hrană suplimentară pentru a trece peste sezonul geros, când pot pierde și 33% din masa corporală într-o singură iarnă.

Cele mai bune alimente pentru păsări sunt miezul de nucă (pițigoi, ciocănitori), semințele de floarea soarelui crude (pițigoi, vrăbii, cinteze, florinți, scatii), fructele (mierle, sturzi). Pițigoii și ciocănitorile nu refuză nici slănina de porc. O precizare importantă – alimentele trebuie să fie crude, nu prăjite, sărate sau afumate.

Prin acest proiect încercăm să oferim un model pentru cei care doresc sa se implice in activitati de protectia pasarilor si a mediului. În SUA, peste 60% din case și grădini au hrănitori de păsări, iar în Marea Britanie procentul trece de 80.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate