blog-logo

122 de ani de la naşterea lui Traian Grozăvescu. Cine a fost și cum a fost curmată tragic o carieră de excepție

122 de ani de la naşterea lui Traian Grozăvescu. Cine a fost și cum a fost curmată tragic o carieră de excepție

Traian Grozăvescu este una dintre celebrităţile ale României artistice interbelice, cu o carieră mondială, fiind comparat frecvent cu Enrico Caruso.

Traian Grozăvescu s-a născut la Lugoj, în 21 noiembrie 1895, dar a făcut studiile la Budapesta. În 1919 a intrat în lumea muzicală la Opera din Cluj. Talentul său extraordinar l-a propulsat rapid pe marile scene ale lumii, astfel că în 10 iulie 1923 şi-a făcut debutul pe scena Volksoper din Viena. Era însoţit mereu de sora Olga, şi ea un mare om de cultură. Împreună au făcut o vizită la parcul de distracţii Prater din Viena moment în care a cunoscut-o pe Nely Koveszdy, femeia care avea să-i devină soţie…

„Traian Grozăvescu a fost una dintre marile voci ale lumii. Era comparat cu Enrico Caruso şi mulţi spuneau că va fi vocea care îi va urma lui Caruso. Lumea se înghesuia să îl vadă la spectacole, iar biletele de vindeau la preţuri mari. Sala era mereu plină, iar faima sa era mondială“, a spus Marian Doftoriu, profesor de istorie.

Se mai spune că odată a cântat în tranșee, pe vremea războiului. În acel moment lupta a încetat, toată lumea oprindu-se să îl asculte. S-ar putea să fie o legendă. A dus o existență aventuroasă, avea un talent deosebit de a atrage atenția. Nu lăsa pe nimeni indiferent. Firește, întâi de toate femeile. Era un bărbat înalt, impozant, cu prezență fizică de excepție. Boem, petrecăreț, îi plăcea să își piardă vremea la cafenea cu amicii de taifas, să joace cărți și să bea.

Alte articole:   VIDEO Accident la Patria. Cum a pătruns o mașină în intersecție, deși semaforizarea funcţiona

Se afla în plină forță la 32 de ani. Se pregătea să cânte în America unde fusese invitat. Se pare că cearta finală cu soția sa a pornit de aici. Menajul lor nu mergea prea bine. Tenorul avea scandaluri acasă din cauza unei relații extraconjugale. I-a spus pătimașei sale soții că nu dorește ca ea să îl însoțească în turneul american. Drept urmare, Nelly a luat revolverul din dulap și l-a împușcat în ceafă.

Un singur glonț, fatal. Toată drama s-a petrecut sub ochii îngroziți ai surorii tenorului, Olga, cu care cei doi locuiau. Data – 15 februarie 1927. Ultimul spectacol în cara a apărut – rolul ducelui din Rigoletto de Verdi. A fost înmormînat la Lugoj, la 23 februarie.

Alte articole:   Primăria Brașov deschide „piața” muzicală pentru trafic și consum de droguri?!

Alta versiune vehiculata în epocă a fost cea a unui omor comandat. Inainte de a fi maritata cu Grozavescu, Nelly fusese sotia unui spion, Dimitrie Caltun, ofiţer din armata austriacă, aflat în legatura cu Marele Duce Nicolae al Rusiei.

De altfel, a circulat zvonul ca pistolul era al fostului sot. Dar aceasta teorie, ca si aceea potrivit careia, in noaptea de dupa crima, cineva ar fi fortat sigiliul si ar fi disparut cu valiza tenorului, nu au fost confirmate oficial.

Braşovul l-a onorat şi a botezat strada care trece pe lângă Aula Universităţii cu numele lui.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate