blog-logo

Cum vrea Ministerul Mediului să rezolva problema urşilor urbani

Cum vrea Ministerul Mediului să rezolva problema urşilor urbani

Şeful Direcţiei de Biodiversitate din Ministerul Mediului, Adi Croitoru, a anunţat, vineri, că planul de gestionare care va cuprinde măsuri pentru reducerea contactelor dintre om şi urs va fi aprobat prin ordinul ministrului Mediului la finalul lunii decembrie, cel târziu în ianuarie 2018.

Planul de gestionare a populaţiei de urşi va cuprinde măsuri care să reducă incidentele şi contactele dintre om şi urs, măsuri privind hrana populaţiei de urşi, dar şi stabilirea cotelor de vânătoare şi intervenţie. În acelaşi timp, planul de gestiune ar urma să cuprindă şi soluţii cu privire la finanţarea unor măsuri pentru reducerea incidentelor provocate de urşi, cum ar fi gardurile electrice.

„Din decembrie, vom face managementul speciei şi vă garantez că o vom face foarte bine. Eu am primit planul de management al speciei urs şi al speciei lup, draftul, atât pentru specia urs, cât şi pentru specia lup şi în decembrie aprobăm planul de acţiune prin ordin de ministru, pentru că trebuie să stea 30 de zile în dezbatere publică. Noi, în decembrie, începem procedurile, cu siguranţă vor fi dezbateri publice, să zicem că dacă nu reuşim în decembrie în 30 de zile, în ianuarie (2018 – n.r.) vom reuşi lucru acesta”, a precizat Adi Croitoru, vineri, la dezbatere publică „Urşii bruni din România – tezaur sau pericol national?”, organizată de USR.

Alte articole:   Cod galben de căldură și disconfort termic ridicat, luni și marți, la Brașov

În ceea ce priveşte împuşcarea urşilor, directorul Direcţiei de Biodiversitate din Ministerul Mediului a subliniat că s-a stabilit ca aceasta să fie aplicată pentru situaţiile în care viaţa omului este pusă în pericol.

„Legat de cota de intervenţie, s-a stabilit să fie folosită ca şi nivel de intervenţie pentru situaţiile în care viaţa, sănătatea şi securitatea omului este pusă în pericol sau sunt pagube foarte mari. Până joi seara, Ministerul Mediului a primit 187 de solicitări, din care a dat curs la 45”, a punctat Croitoru.

Mai exact, 45 de urşi au fost împuşcaţi de la începutul anului până în prezent.

Directorul Direcţiei de Biodiversitate din Ministerul Mediului a precizat că judeţele cu probleme sunt Covasna, Harghita, Mureş, Braşov, Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu şi Suceava.

Alte articole:   Spectacole, în această săptămână, la Teatrul ,,Sică Alexandrescu'' din Brașov

Senatorul USR, Allen Coliban, preşedintele Comisiei senatoriale de Mediu, a susţinut că membrii acesteia aşteaptă propunerile în scris, urmând ca unele dintre ele să fie transpuse în initiative legislative.

„Una se referă la măsurile compensatorii pentru daunele şi victimele produse de urs, care în prezent nu sunt compensate, şi una care se referă la măsurile de prevenţie”, a precizat Coliban.

Potrivit parlamentarului brașovean, în ceea ce priveşte partea de prevenţii o soluţie ar fi accesarea fondurilor UE pentru garduri electrice, iar la în legătură cu măsurile compensatorii, o variantă ar fi despăgubiri financiare acordate victimelor.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.