blog-logo

Minciuni senatoriale

Minciuni senatoriale

În urmă cu 8 luni (mai precis la jumătatea lunii martie a.c.), apărea pe fluxul de știri din presa brașoveană un comunicat politic de presă semnat „Senator PSD Florin Orțan”, în care acesta își exprima concepția privind Noul Spital sub concluzia: „Aceasta este calea pe care PSD Braşov o propune în vederea realizării unui alt spital decât cel Judeţean.” (http://transilvania365.ro/sed-sagittis-risus/).
La vremea aceea, în calitatea mea de președinte al Asociației Noul Spital al Brașovului, am reacționat printr-o postare al cărei titlu era „PSD Brașov, c’est vous, domnule Orțan?” (https://www.facebook.com/groups/1468565990119134/permalink/1636674243308307/), și în care declaram că mă abțin să fac o analiză pe text.
Ei bine, nu mă mai abțin! Și o fac în cele ce urmează!
Zice domnul senator despre pașii care ar trebui făcuți în acest sens, următoarele:

1. „Primul (pas-nota mea) este să stabilim, prin dezbatere, tipul de spital necesar şi posibil de realizat în arealul Brașovului (municipal, judeţean, regional).”
Aoleu! Prin dezbatere, ziceți, domnule senator? Atunci spuneți-ne și nouă ce dezbateri au existat în acest sens, când se știe că amendamentul „regional” l-ați enunțat și l-ați vrut supus la vot imediat ce v-a cerut acest lucru Ministrul Sănătății, într-un tete-a-tete petrecut în chiar acea ședință de plen. Să nu negați că acesta nu ar fi adevărul gol-goluț, că vă descalificați!
Ce dezbatere cu comunitatea brașoveană, cu inițiatorii proiectului Noul Spital Clinic de Urgență al Municipiului Brașov (ANSB, adică), cu reprezentanții administrației publice locale, cu parlamentarii brașoveni, când nu ați binevoit să participați nici măcar când s-a discutat cu chiar proprii colegi de partid? Aiurea! Nici nu v-a păsat! Doar „Brașov, c’est moi! Proiectul spitalului, c’est moi! Totul, c’est moi!”
Asta e, deci, prima minciună demonstrată!

Alte articole:   Încăierarea cruntă la Vama Buzăului. 10 bărbați, reținuți

2. „În al doilea rând, investiţia trebuie asumată. Titularul ei trebuie să fie proprietar al terenului.” Serios? Dar cum ne explicați că ne aburiți cu faptul că a fi „regional” pentru spital reprezintă un avantaj pentru că ar permite folosirea de resurse financiare și de la municipiu, și de la județ, și de la guvern, când într-un paragraf anterior vă asumați realitatea că terenul, o dată identificat, trebuie „predat”? Cui? Ministerului! („Anul acesta ar trebui identificate şi predate amplasamente și realizate studiile de fezabilitate.”)
Adică, deși știați din start că amendamentul cerut de Ministrul Sănătății și băgat cu forța de dvs. pe gâtul proiectului de lege al terenului pentru Noul Spital, ne dă cu o mână (terenul de la Institutul Cartofului) și ne ia cu două (acest teren + terenul de 8 ha al municipalității), la pachet cu îndepărtarea de la decizie a administrației publice locale și a comunității civile în favoarea Ministerului Sănătății, care ne va „da” ce crede el de cuviință, nu ce am avea noi nevoie!
Ca să nu mai vorbim de cât cinism a cuprins solicitarea senatorului de Ialomița care a întors proiectul la Comisie pentru că nu erau dovezi că Municipalitatea nu prevăzuse fonduri pentru un studiu de fezabilitate pe care, în aceste condiții nici nu mai are dreptul legal să îl facă, această obigație revenindu-i Ministerului Sănătății! care are la bani în buget pentru SF-uri, de nu are cum să-i mai cheltuie, nu alta!
Am demonstrat că povestea cu „avantajele de a fi regional” e o altă minciună? Cred că da!

Alte articole:   ÎN DIRECT Ceremonia de învestire a primarului și a consilierilor locali din Prejmer

3. „Parcursul pe care trebuie să-l aibă un astfel de proiect…(necesită) o dezbatere care trebuie iniţiată. Nu contează cine anunţă că îi cheamă pe ceilalţi. Important e să ne aşezăm la aceeaşi masă şi să avem rezultate.”
Dezbatere care „trebuie inițiată”? Nici măcar legat de acest subiect nu vă puteți numi „inițiator”.
Minciuna cuprinsă în această parte a declarației constă în faptul că dezbaterea era DEMULT inițiată! Dar nu de zona politicului! Ci de cea a societății civile, braț la braț cu reprezentanții administrației publice locale.

Primarul Brașovului, George Scripcaru, Președintele CJ, Adrian Vestea, Instituția Prefectului Brașov, reprezentată inițial de Ciprian Băncilă și ulterior de Rasaliu Marian, au fost parte a acestei dezbateri cu mult înainte ca omul politic Orțan să descopere imensul potențial electoral al acestui proiect!

Alte articole:   Peste 30 de brașoveni au fost amendați, în ultimele două săptămâni, pentru că au băut pe domeniul public

Proiect căruia același „zoon politikon” Orțan i s-a alăturat, pe șest, sărind din mers într-un tren pe care, nu întâmplător, Gabi Ionașcu, colegul lui senator de Ialomița, l-a încetinit un pic, la semnal! Doar cât a trebuit!

Vor deveni oare pentru senatorul Orțan aceste adevăruri „câteva teme de reflecţie care definesc clar” faptul că proiectul Noului Spital Clinic de Urgență nu aparține decât comunității și că pentru dezvoltarea lui corectă s-a statuat încă de la început că factorul politic este unul de sprijin și nu unul de asumare a vreunei priorități?
Sper că da. Deși nu cred!

  • Dr. Dan Grigorescu
  • Președintele ANSB
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.