blog-logo

Documentarul „Brașov 1987- doi ani prea devreme”, în premieră la TVR 1

Documentarul „Brașov 1987- doi ani prea devreme”, în premieră la TVR 1

La împlinirea a 30 de ani de la revolta de la Brașov, pe 15 noiembrie 2017, TVR 1 difuzează documentarul „Brașov 1987 — doi ani prea devreme”. „Un documentar prin care să le povestim tinerilor de azi ce s-a întâmplat atunci, și care să rămână ca o dovadă”, spune Liviu Tofan, regizorul producției. Documentarul este programat la TVR 1 miercuri, de la ora 18.30, iar la TVR 3 și TVR Moldova, de la 23.30.

Pe 15 noiembrie 2017 se împlinesc 30 de ani de la revolta muncitorilor din Brașov. De acel moment ne despart atât distanța unei generații, cât și contrastul extrem al contextului socio-politic. În istoria românilor sub comunism, revolta de la Brașov are o semnificație specială. În acea duminică de la mijlocul lui noiembrie 1987, pentru prima oară, mii de oameni s-au alăturat, într-un mare oraș al țării, unei demonstrații de protest împotriva regimului comunist.

Alte articole:   Un bărbat a fost reținut de polițiști pentru că a omorât un animal sălbatic, iar altul a fost sancționat

Dacă la început au scandat „Vrem banii noștri”, „Vrem pâine”, „Hoții” sau „Căldură pentru copii”, demonstranții au făcut la un moment dat saltul către ceva nemaiauzit până atunci: „Jos comunismul”, 2Jos Ceaușescu”. Furia oamenilor s-a revărsat asupra sediilor de partid (Comitetul Județean și Comitetul Municipal/ Primăria), pe care le-au devastat. Portretele lui Ceaușescu au fost aruncate în stradă și distruse, șefimea de partid s-a ascuns. Dar, pe cât de important a fost momentul 15 noiembrie 1987, pe atât de puțin cunoscut este el astăzi.

„Manifestația din 15 noiembrie 1987 a fost primul protest politic de masă din istoria comunistă a României. Evenimentul este aproape necunoscut. Au trecut de atunci 30 de ani. Populația României s-a primenit cu o generație ce nu cunoaște mai nimic despre întâmplările și pătimirile care au marcat profund această societate și i-au denaturat destinul. Nevoia recuperării memoriei este acută. De aceea am făcut Brașov 1987 — doi ani prea devreme. Un documentar prin care să le povestim tinerilor de azi ce s-a întâmplat atunci, și care să rămână ca o dovadă”, declară regizorul Liviu Tofan.

Documentarul a fost proiectat în avanpremieră, în luna august, în cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov 2017, iar pe 2 noiembrie a avut loc o proiecție specială a filmului la Muzeul Țăranului Român.

Alte articole:   Începe Evaluarea Națională la clasa a VI-a. Testarea nu se va susține la aceeași oră în toate județele

TVR 1 difuzează în premieră tv documentarul Brașov 1987 — doi ani prea devreme miercuri, 15 noiembrie, de la ora 18.30. La TVR 3 și TVR Moldova, filmul poate fi vizionat tot pe 15 noiembrie, de la 23.30.

Distribuie dacă îți place!
  1. […] fi lansat oficial filmul documentar „Braşov 1987. Doi ani prea devreme”, după ce a apărut săptămâna trecută deja o carte de benzi desenate cu acelaşi […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate