blog-logo

Brașov: atunci și acum. După 30 de ani…

Brașov: atunci și acum. După 30 de ani…

Foto: Paul Pavel

Brașovenii de vârsta mea, și nu numai, au și acum vie în memorie acele momente din noiembrie 1987 când, pe fondul lipsurilor privind strictul necesar al fiecărei zile, precum și a scăderilor semnificative ale salariilor muncitorilor de la Fabrica de autocamioane „Steagul Roșu” -Brașov, aceștia nu au mai rezistat minciunilor regimului comunist și s-au revoltat.

După ce, în seara zilei de 14 noiembrie, au constatat că lefurile le fuseseră dramatic scăzute, au încetat lucrul în semn de protest. Acțiunea lor, fără precedent într-un oraș liniștit de provincie, a fost imediat urmată de colegii lor care au venit la muncă în dimineața zilei de 15 noiembrie. Pentru că doleanțele lor nu au fost ascultate de conducerea întreprinderii au pornit în marș către sediul Consiliului Județean al Partidului Comunist Român.

Dacă inițial erau doar vreo 400 de manifestanți, lor li s-au adăugat pe traseu și muncitorii de la uzinele „Tractorul”, „Hidromecanica”, precum și mii de cetățeni, elevi și studenți.

Alte articole:   ÎN DIRECT Conferința Iubim Brașovul

Au fost scandate lozinci împotriva regimului comunist și a conducătorilor săi, împotriva tuturor privațiunilor care țineau de traiul de zi cu zi al brașovenilor din acele vremurilor. Deși orașul era cunoscut ca un puternic centru industrial, acest lucru nu se reflecta și în calitatea vieții locuitorilor; în schimb nomenclatura era înconjurată de huzur. Manifestația a escaladat și au fost înregistrate violențe.

În acea zi, Brașovul a cunoscut fața hidoasă a regimului comunist. Astfel, spre seară, trupele de securitate au înăbușit, prin măsuri specifice forțelor de ordine, revolta brașovenilor. Pe străzile Brașovului a curs sânge, au fost incendiate mașini. Oarecum la fel ca în București, 21 Decembrie 1989, scena violențelor a fost imediat spălată, ca și când nu s-a întâmplat nimic.

Alte articole:   CFR Călători introduce un nou tren pe ruta Braşov-Bucureşti

În zilele care au urmat, aproximativ de 300 de brașoveni au fost arestați, și anchetați ca în vremurile terorii staliniste, o parte dintre ei fiind transferați la București pentru anchete suplimentare. După simulacre de procese, mulți dintre manifestanți au fost deportați sub regim strict în alte județe ale României. Pentru unii dintre ei calvarul deportării a continuat chiar până la sfârșitul vieții.

Revolta brașovenilor a arătat cât de lipsit de conținut era regimul comunist, cât de duplicitari erau cei din conducerea PCR, care, pe de o parte,cereau poporului sacrificii, iar pe de altă parte ei se bucurau, pe ascuns, de o viață fără griji.

Revolta brașovenilor a arătat că regimul nu era unul infailibil, era un regim care putea și trebuia să fie schimbat.

Alte articole:   Pacienții cu transplant și cei aflați pe lista de așteptare au prioritate la vaccinare

În amintirea acelei zile de toamnă târzie, dar și de început al sfârșitului comunismului în România, o arteră importantă a Brașovului a primit, după `90, numele de Bulevardul 15 noiembrie !

Cu acest prilej, mă alătur și eu celor care doresc, prin toate mijloacele, să păstreze vie memoria celor care s-au împotrivit regimului comunist. Salut organizarea, zilele acestea, sub auspiciile Muzeului Județean de Istorie Brașov, a unor manifestări cu caracter cultural-artistic de înaltă calitate, prin care se urmărește rememorarea Revoltei din 15 noiembrie 1987, dar și conștientizarea tinerei generații cu privire la ororile regimului comunist care nu trebuie să se mai repete niciodată !

  • Gabriel Andronache,
  • deputat PNL de Brașov
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate