blog-logo

Schimbări majore în Codul Fiscal. Exemplu de calcul după mutarea CAS de la angajator la angajat

Schimbări majore în Codul Fiscal. Exemplu de calcul după mutarea CAS de la angajator la angajat

Guvernul a adoptat, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă modificările la Codul Fiscal, care vor intra în vigoare de anul viitor.

Ordonanţa prevede reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, reducerea contribuţiilor sociale cu două procente şi transferarea acestora de la angajator la angajat.

Cum se schimbă salariile după mutarea CAS de la angajator la angajat

Trecerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) de la angajator la angajat ar trebui să aibă un impact de doar câţiva lei în ambele părţi, cu condiţia să crească proporţional salariul brut, arată calculele prezentate miercuri de ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

În prezent, anul 2017, din totalul salariului brut contribuţiile angajatorului reprezintă 22,75%, iar ale salariatului 16,5%, cu un impozit pe salariu de 16%. Din 2018, potrivit Ordonanţei adoptate de Guvern, contribuţiile angajatorului vor scădea la 2,25%, iar CAS plătite de salariat vor urca la 35%, cu un impozit pe salariu de 10%. Per ansamblu, totalul contribuţiilor (angajator + salariat) urmează să scadă de la 39,25% la 37,25%, arată calculele Finanţelor.

Alte articole:   RA AIBG a stabilit chiriile pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Intenațional Brașov-Ghimbav

Concret, la un salariu brut de 3.200 de lei în 2017 salariul net este de 2.244 de lei, impozitul este de 428 de lei (16%), contribuţiile salariatului sunt de 528 de lei (16,5%) şi contribuţiile angajatorului sunt de 728 de lei (22,75%). Din 2018, abia la un salariu brut de 3.840 de lei, salariul net va fi de 2.246 de lei. La suma asta, impozitul va fi de 250 de lei (10%), contribuţiile salariatului vor fi de 1.344 de lei (35%) şi contribuţiile angajatorului de 86 de lei (2,25%), a explicat ministrul Ionuţ Mişa într-o conferinţă de presă. Rezultă că salariatul va avea un câştig de 2 lei şi angajatorul tot un câştig de 2 lei, dar cu condiţia ca angajatorul să mărească salariul brut al angajatului de la 3.200 la 3.840 de lei, notează Mediafax.

Altfel, dacă salariul brut ramâne 3.200 de lei, angajatul va primi în mână mai puţin de 2.000 lei.

Măsura adoptării transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat impune recalcularea salariilor brute şi, implicit, modificarea contractelor individuale de muncă.

Alte articole:   Peste 100.000 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 20-26 martie

Majorarea salariului minim, amânată

Deși ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat în urmă cu două săptămâni ca de la 1 ianuarie va creşte salariul minim brut la 1.900 de lei, aferentă unui salariu minim net de 1.550 de lei, adoptarea Hotărârii de Guvern ce prevede creşterea salariului minim de la 1 ianuarie 2018 a fost amânata din motive de tehnică legislativ. Hotarârea de Guvern nu a stat în dezbatere publică perioada cerută de legislaţia privind transparenta decizională, au spus surse guvernamentale.

Reducerea contribuției către Pilonul II de pensii

Tot prin ordonanţă de urgenţă Guvernul a aprobat în ședința de miercuri reducerea procentului de plata către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%. Guvernul susține că prin această reducere nu este afectată valoarea nominală din prezent.

“Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puțin aceeași, anul viitor, dar scăderea procentului este necesară că urmare a creșterii salariului mediu cu 20%, de la 1 ianuarie 2018, măsură pe care guvernul o are în vedere în perioada imediat următoare”, se arată într-un comunicat de presă.

Crește pensia minimă și punctul de pensie

Alte articole:   Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a scăzut cu peste 20%, în primele luni ale anului

Potrivit aceleiaşi ordonanţe, de la 1 iulie 2018, va creşte pensia minimă de la 520 de lei la 640 de lei, precum şi punctul de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei.

Indemnizația de creștere a copilului

Indemnizaţia minimă de creştere a copilului se va majora, de la 1 ianuarie 2018, la 1.250 de lei, faţă de 1.233 de lei, cât este în prezent, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate miercuri de Guvern.

„Pentru asigurarea acestei majorări, indemnizaţia de creştere a copilului nu va mai fi raportată la salariul minim, ci la Indicele Social de Referinţă (ISR). În prezent, valoarea ISR este stabilită la 500 de lei, iar indemnizaţia va avea valoarea a 2,5 ISR”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.