blog-logo

Ziua Morţilor, sărbătoarea care luminează cimitirele

Ziua Morţilor, sărbătoarea care luminează cimitirele

Ziua de 1 noiembrie este cunoscută ca şi ziua de „Luminaţie“ sau „Ziua Morţilor“.

În fiecare an, mii de credincioşi  catolici, greco-catolici, ortodocși, protestanți, reformați din Transilvania, Banat și Maramureș merg la mormântul celor care au trecut în eternitate, aranjează mormintele, aprind o lumânare, spun o rugăciune şi dau pomană pentru amintirea celor dragi.

Luminaţia este o sărbătoare de origine celtică adusă de catolici în regiunile din Nord-Vest-ul şi Sud-Vestul teritoriului românesc, acum 2.000 de ani. Celții sărbătoreau pe 1 noiembrie Anul Nou, noapte în care credeau că fantomele se întorc printre cei vii.

Ziua tuturor sufletelor

Semnificaţia „Zilei Morţilor” se regăseşte în spiritualitatea Bisericii Romano-Catolice, însă tradiţia a fost preluată în timp şi de ortodocşi, luterani, calvini sau unitarieni

Alte articole:   24.10.2020 - 4.761 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. 114 la Brașov

În calendarul liturgic al Bisericii Romano-Catolice, ziua de 1 noiembrie este „Ziua Tuturor Sfinţilor”, iar cea de 2 noiembrie „Ziua tuturor sufletelor“, deci şi morţilor, dar cum cea din urmă este o sărbătoare cu înainte-­prăznuire, ea începe practic, din după-amiaza zilei de 1 noiembrie.

În Evul Mediu credincioşii petreceau toată noaptea de dinainte (1 spre 2 noiembrie) în cimitir, rugându­-se pentru sufletele răposaţilor, şi astfel se explică temeiurile consacrării primei zile a lunii noiembrie drept zi a morţilor.

De aici, s-a dezvoltat obiceiul de a merge în după­amiaza zilei de 1 noiembrie în cimitir, de a aprinde lumânări, a duce coroniţe de flori şi a se ruga pentru sufletele morţilor.

Se spune că luminile lumânărilor aprinse la cimitir ajută sufletele rătăcitoare să regăsească drumul spre odihna veşnică. În unele zone, oamenii pun un tacâm în plus la masa de seară, pentru că, se zice, sufletele morţilor ies din morminte şi colindă locurile dragi. Alţii lasă lumina aprinsă peste noapte ca sufletele morţilor să-şi poată găsi drumul spre casă.

Alte articole:   CFR Călători: Transportul feroviar trece la ora de iarnă

Biserica Ortodoxă face pomenirea morţilor sâmbătă, astfel că unii credincioşi ortodocşi sărbătoresc Ziua Morţilor nu pe 1 noiembrie, ci în prima sâmbătă din luna noiembrie.

Cimitirul Municipal curățat și modernizat

Având în vedere că pe 1 noiembrie braşovenii merg în număr mare la cimitire pentru a-i pomeni pe cei trecuţi în nefiinţă, la Cimitirul Municipal au fost igienizate şi modernizate 21 de alei, s-a cosit iarba din zonele verzi şi au fost realizate reparaţii la sistemul de iluminat public

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.