blog-logo

VIDEO Roots Revival în concert la Braşov, cu noul album “Quieter than Silence”

VIDEO Roots Revival în concert la Braşov, cu noul album “Quieter than Silence”

Roots Revival concertează la Braşov, în cadrul turneului dedicat lansării albumului “Quieter than Silence”.

Roots Revival este la al 3-lea album. După “Chapter one – Maramureş” și “Chapter Two – Colors of Maria” (Maria Tănase), care au avut ca sursă de pornire rădăcinile folclorului românesc, “Quieter than Silence”/ “Mai tăcut decât liniștea” prezintă compoziții noi, de inspirație persană și siriană (alepiană), interpretate sinergic la instrumente orientale (ney, setar, oud, kamancheh, percuție iraniană) și contrabas.

“Quieter than Silence” este un proiect muzical independent, multicultural, născut dintr-o poveste de prietenie, dincolo de stereotipuri şi conflicte politice. Un iranian – Mehdi Aminian (ney, setar, voce – Iran) şi un sirian – Mohamad Zatari (oud – Siria), s-au întâlnit în Bucureşti și au început să cânte împreună. Proiectul a căpătat amploare, când Leila Soldevila (contrabas – Franţa), Behnam Masoumi (percuție – Iran) și Zabih Vahid (kamancheh – Iran) au acceptat invitaţia celor doi de a li se alătura.

„Quieter than Silence” este o formă de exprimare a compasiunii artiștilor pentru sirienii aflați în suferință, mâhniți și pribegi. Este un protest la zgomotul din lume și un îndemn la umanism.

Versurile lui Rumi, Hatef Esfahani, Omar Khayyam și Ahmad Shamloo, cântate în versiunea originală, persană și traduse în limba engleză în broșura albumului, aduc un mesaj de dragoste și sunt menite să conecteze oamenii de pretutindeni.

“Quieter than Silence” este un exercițiu de modestie, prin care artiștii au decis ca imaginea lor să nu fie în prim plan, ci muzica, renunțând la a-și face văzute chipurile pe materialele publicitare. Astfel, muzica își va transmite nemilocit mesajul.

Alte articole:   Incidența infectării cu coronavirus: 3,52 la mie în județ, 4,38 în Brașov. Comăna - 12,06

De ce „Quieter than Silence”?

“În muzica noastră, tăcerea nu vrea să exprime lipsa cuvântului, ci ea vrea să sugereze tainica liniște descoperită doar pe calea atingerii conștiinței universale, tăcerea sublimă. „Quieter than Silence” creează un spațiu dincolo de tăcere. „Mai tăcută decât liniștea” este dizolvarea completă a discursului, a intențiilor, golit de o semnificație anume, deschisă tuturor semnificațiilor. „Quieter than Silence” este refugiul dintr-o lume tot mai zgomotoasă și mai agresivă. „Quieter than Silence” este un poem subtil al demnității umane, al uncității ființei umane, strivită de propria brutalitate a speciei… de războaie, de ură, de indiferență. Proiectul acesta reprezintă o călătorie simbolică de revenire la nimic, la tabula rasa a existenței pentru a investi sunetele cu o nouă putere creativă, demnă de dialog” – spune Mehdi Aminian – inițiator, compozitor, interpret și producător al proiectului

MEHDI AMINIAN (ney, setar, voce – Iran)

Mehdi Aminian este inițiatorul proiectului internațional și al Asociației Culturale Roots Revival.

Pe lângă crearea muzicii autentice şi inovatoare, unul dintre principalele obiective ale Asociaţiei Culturale Roots Revival este de a iniţia un dialog artistic direct între naţiuni şi de a pune accentul pe esenţa şi radăcinile noastre comune, ca oameni.

În cadrul proiectului Roots Revival au colaborat până acum peste 30 de artişti independenţi, din 20 de ţări, ca: România, Republica Moldova, Franţa, Spania, Bulgaria, Irlanda, Armenia, Turcia, Iran, Siria, Liban, India.

Mehdi Aminian are studii de etnomuzicologie și cultură muzicală orientală și occidentală deopotrivă, cu mai mult de zece ani experiență ca interpret și producător.

Muzica tradițională iraniană, literatura sufi, diversitatea oamenilor și a culturilor cu care a intrat în contact de-a lungul timpului, i-au influențat compozițiile, rezultând noi abordări ale ritmului și ale melodiei.

Alte articole:   Polițiștii au dat, sâmbătă, 149 de sancțiuni în valoare totală de 26.150 de lei

MOHAMAD ZATARI (oud – Siria)

Mohamad Zatari și-a început cariera artistică în Siria, ca interpret la oud, unde a învățat atât stilul clasic al țării sale, cât și pe cele irakian, egiptean și turcesc, de la maeștrii locali. Ulterior și-a dezvoltat latura componistică, în sistemul muzical arab, și mai apoi în cel clasic occidental, pe care îl aprofundează, cu scopul de a le putea utiliza împreună pentru a transmite cât mai coerent și conștient muzica.

Pentru Mohamad Zatari, acest album este în primul rând o ocazie de a prezenta complexitatea instrumentului său preferat, oud-ul, precursorul lăutei.

Totodată este un proiect experimental, în care instrumentele orientale și ritmurile lor specifice sunt susținute de sunetul grav al contrabasului, rezultând un repertoriu proaspăt și original.

LEILA SOLDEVILA (contrabas – Franța)

Interpretă la pian și contrabas, Leila a studiat muzica clasică și improvizația jazz în instituții celebre de învățământ muzical din Franța și Olanda.

În pezent, Leila este implicată în numeroase proiecte de jazz, tango, muzică clasică, pop, dar și în cele destinate muzicii tradiționale a popoarelor, cum ar fi: cea kurdă, rusă, franceză și, nu în ultimul rând, cea orientală.

Contribuția Leilei la “Quieter than Silence” nu se limitează la a crea un background sonor fertil și armonios pentru ceilalți muzicieni, ci, prin vasta sa înțelegere a armoniei, îmbogățește muzica la nivel melodic. Basul este omniprezent în album, ca o voce interioară.

BEHNAM MASOUMI (percuție – Iran)

Behnam Masoumi este absolvent al Conservatorului din Teheran, unde a studiat sistemul poliritmic din muzica persană. Percuționistul iranian a fost ghidat în cariera sa de către Ramin Rahimi, Aarash Farhangfar, Pejham Akhavas, Navid Afghah, Pejman Hadadi, pe care îi consideră mentori.

Alte articole:  

Behnam a colaborat cu diferiți soliști și formații, a interpretat muzica de film, a înregistrat mai mult de 15 albume, a concertat în Iran și în străinătate, în Asia, Australia și Europa.

În “Quieter than Silence”, Behnam Masoumi aduce elementele ritmice prin intermediul instrumentelor sale: tombak, udu, bendir și surprinde cu uimitoare efecte de percuție.

ZABIH VAHID (kemancheh – Iran)

Deși nu-și va face prezența în România, la actualul turneu, Zabih Vahid, a participat ca invitat de onoare la înregistrarea albumului “Quieter than Silence” – în piesa “How Long?”, adăugându-i valoare printr-un stil interpretativ rafinat și prin sugestiile sale tehnice.

Zabih Vahid este un remarcabil compozitor și interpret la Kamancheh, licențiat al Conservatorului din Teheran.

Născut și crescut într-o veche familie de muzicieni din Esfahan, Zabih a beneficiat de îndrumarea celor mai de seamă maeștri ai muzicii iraniene tradiționale, încă din fragedă copilărie.

Zabih a compus, în ultimii ani, numeroase coloane sonore pentru filme artistice și seriale TV.

În prezent, locuiește în Iran și este implicat în mai multe proiecte în calitate de compozitor, manager de proiect și interpret la kemancheh. 

Spectacolul va avea loc în data de 12.11.2017 – ora 20.00, la Centrul Cultural Reduta. Preț bilete: 25 lei; 15 lei – cu reducere pentru elevi, studenți, pensionari. Biletele la concertul de la Brașov sunt disponibile la casa de bilete a Centrului Cultural Reduta sau online, aici!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate