blog-logo

Studentă la Universitatea Transilvania, prima femeie din Forţele Aeriene care a zburat cu un avion cu reacţie în simplă comandă pe timp de noapte

Studentă la Universitatea Transilvania, prima femeie din Forţele Aeriene care a zburat cu un avion cu reacţie în simplă comandă pe timp de noapte

Locotenentul Diana Zamfir este prima femeie din Forţele Aeriene care a pilotat un avion cu reacţie în simplă comandă, într-un zbor pe timp de noapte, conform paginii de Facebook a Bazei 95 Aeriană Bacău.

Locotenent Diana Zamfir, s-a născut în Cluj, a crescut, a învățat și a iubit în Brașov, însă, viața și serviciul și implicit pasiunea pentru zbor, au adus-o în Bacău. De un an zboară pe IAR 99 Șoim la Baza 95 Aeriană, atât pe simplă, cât și pe dublă comandă.

Pentru Diana, anul 2017 a fost până acum unul bogat în ore de zbor, lucru care bucură pe oricare pilot. De când a terminat Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov și după ce și-a luat brevetul de pilot militar în anul 2015, a adunat în timp aproximativ 250 de ore de zbor. A zburat cu YAK-52 , Cessna 872, IAR 99 Șoim Standard și IAR 99 Șoim.

„Pentru mine, zborul înseamnă liniște. Acolo sus, atunci când ești doar tu și aeronava, nu prea mai ai timp de altceva. Fiecare misiune necesită maximă concentrare și trebuie să fii conectat în permanență la aparatură și la țintele pe care trebuie să le atingi. Când zbor pe simplă comandă, liniștea aceea poate fi asociată cu relaxarea simțurilor, iar această stare mă ajută să duc cu succes misiunea la final. Nu îți mai spune nimeni în cască ce să faci, așa că trebuie să dai totul din tine ca zborul să fie unul reușit. Ajutorul (cicăleala) instructorilor pe durata pregătirii mi-a prins foarte bine!”, mărturisește Diana.

Chiar dacă dedică aproape tot timpul zborului și pregătirii, îi rămâne foarte puțin pentru a dezvolta relații personale. De exemplu, concediul din vară l-a sacrificat pentru a recupera laboratoarele la master. Studiez în continuare „Sisteme electronice de comunicații integrate” la Universitatea „Transilvania” din Brașov, iar pe viitor vrea să urmeze și cursul pentru căpitan.

De ce pilot? „Mi-a plăcut mereu matematica și informatica însă nu-mi doream să am un job static. În clasa a XI-a, pe când urmam cursurile Colegiului Național de Informatică „Grigore Moisil” Brașov, prietenii mei m-au îndrumat să mă înscriu la academie, dându-mi încredere că voi reuși fără probleme cu bagajul de cunoștințe pe care îl dobândisem în liceu. Așa că a fost mai curând o provocare, un pariu cu mine. Și drept dovadă pentru că nu eram sigură că voi fi admisă pe cele două locuri scoase la concurs pentru fete, mi-am încercat norocul cu o prietenă și la MAI, tot pentru piloți. Când ne-am prezentat la biroul pentru informații să cerem lămuriri, am fost întrebate ce anume căutăm, pentru că locurile pentru piloți erau destinate doar băieților. Și așa am ajuns la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov, după numeroase testări și examene”.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   5 elemente de bază de luat în considerare înainte de a înființa o afacere de comerț electronic
  1. Confirm totul. Sunt extrem de mândru, dar vreau și eu să mărturisesc ceva. O duceam la meditație mai mereu cu mașina la Ghimbav. În una din zilele din primăvara anului 2011, înainte cu ceva timp de a se înscrie la Academie mi-a zis: ”Tati, dacă sunt sănătoasă, intru sigur”. Se referea la testele extrem de severe de la Spitalul Militar din București. Le-a trecut cu brio și a intrat.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.