blog-logo

„Neliniștea unei mulțimi”, expoziţie impresionantă în Piaţa Sfatului

Din 20 octombrie 2017, 21 de sculpturi de mari dimensiuni ale artistului Aurel Vlad vor comemora Revolta de la Brașov din anul 1987 în fața Muzeului Județean de Istorie Brașov din Piața Sfatului.

De la ora 14.00, artistul, curatorul proiectului Cosmin Nasui, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov Nicolae Pepene și Irina Hașnaș, expert IICCMER, vor inaugura ansamblul sculptural numit „Neliniștea unei mulțimi”.

Vernisajul face parte și din atelierul „Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România” organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și Fundația Konrad Adenauer.

La Brașov este comemorată Revolta de la Brașov din anul 1987, o acțiune de protest împotriva politicilor economice și sociale impuse de Nicolae Ceaușescu, când 61 de muncitori de la Întreprinderea de Autocamioane Steagul Roșu au fost arestați. Ansamblul sculptural creat de sculptorul și profesorul Aurel Vlad, „Neliniștea unei mulțimi”, are 21 de personaje, fiecare având 2,9 metri.

Alte articole:   Începe Evaluarea Națională la clasa a VI-a. Testarea nu se va susține la aceeași oră în toate județele

Proiectul propune sculpturi monumentale, cu impact puternic și imediat, care să atragă atenția atât publicurilor tinere, care nu au trăit în perioada comunistă, cât și adulților de peste 40 de ani, care au trăit diferitele perioade și aspecte ale dictaturii. Sculpturile sunt create din materiale contemporane și sunt gândite a fi „în mișcare”: prin itinerarea ulterioară și în alte spații, „încărcându-se” simbolic și valoric în contextele diferite ale spațiilor publice.

Proiectul „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței” deschide problematica memoriei istoriei recente a dictaturii comuniste prin crearea și amplasarea de monumente de artă contemporană în orașe unde au existat mișcări de rezistență împotriva comunismului sau spații opresive de detenție: Pitești, Râmnicu Sărat, Brașov, Făgăraș, Oradea.

Alte articole:   Salvaţi Copiii cere modificări legislative pentru o mai bună protecţie a copiilor în faţa agresiunilor sexuale

 

Lucrările monumentale din cadrul proiectului sunt create de artiștii Bogdan Rața, Cătălin Bădărău și Aurel Vlad, sculptori și cadre didactice la Facultatea de Artă și Design din Timișoara și respectiv la Universitatea Națională de Arte din București. Artiștii au în portofoliu sculpturi monumentale, atât temporare cât și permanente – Rața în Piața Libertății din Timișoara (bronz), Bădărău pe faleza Dunării din Galați (metal) și Vlad la Muzeul Memorial al Victimelor Comunismului şi Rezistenţei Sighet (bronz).

Distribuie dacă îți place!
  1. E bine si e in regula ca se fac astfel de expozitii- actiuni pentru a comemora si aniversa 30 de ani de la Revolta muncitorilor brasoveni impotriva lui Ceausescu.
    Dar ce cauta impostorul si hotul de proiecte Pepene la asa ceva?!
    Se baga in seama si trece actiunea pentru el, ca de obicei, arogant si prost.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate