blog-logo

De la arta cărții la arta contemporană, la Muzeul Judeţean de Istorie

De la arta cărții la arta contemporană, la Muzeul Judeţean de Istorie

Casa Sfatului găzduieşte miercuri, 18 octombrie 2017, de la ora 12.00, vernisajul expoziției „INCIPIT”, rezultatul atelierului de creație desfășurat în cadrul proiectului cultural derulat de Asociația Forums în parteneriat cu Asociația Culturală Artessentia, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

În limba latină „incipit” înseamnă „aici începe”. Cu această formulă în limba latină începe o carte tipărită sau un manuscris antic ori medieval. Ea cuprinde titlul lucrării și numele autorului.

„INCIPIT” este proiectul cultural prin care manuscrisul și cartea veche sunt surse de inspirație pentru arta contemporană. Demersul său a fost legat de recuperarea valorilor și sensurilor estetice ale cărților de patrimoniu păstrate în colecțiile publice brașovene și al interpretării acestora sub forma creației artistice contemporane.

Prima etapă a proiectului a fost o documentare asupra tezaurului de manuscris și carte veche existent în patrimoniul Muzeului Primei Școli Românești, Muzeului Județean de Istorie Brașov și al Arhivelor Naționale din Brașov.

Alte articole:   Strategia de Dezvoltare Locala a Municipiului Codlea pentru perioada 2021-2027

Apoi, plecând de la conștientizarea efortului depus în trecut pentru prezentarea informațiilor într-o formulă estetică deosebită, artiștii atelierului de creație INCIPIT, Georgiana Gămălie, Gabriela Levențu Naftanailă, Ioan-Aron Țăroi, Decebal Gabriel Țăroi, Ioan Vladimir Țăroi, Victoria Țăroi și Horia Țigănuș, au valorificat atât informațiile legate de manuscris și carte veche ca obiect estetic, cât și secretele de mult uitate ale meseriilor implicate în confecționarea cărților de acum câteva secole.

Un câștig al proiectului a fost și faptul că legătura Om — Carte a fost reînodată de artiști vizuali cu specializări diferite (conservare-restaurare, grafică și grafică digitală, pictură, artă textilă, artele focului — ceramică, sticlă și metal).

Lucrările realizate în cadrul atelierului de creație au fost expuse mai întâi în spațiul atelierului Asociației Culturale Artessentia / Galeria Albastră (Schei, str. Ceahlău nr. 2) în perioada 10 — 30 august 2017 și apoi la Asociația „Sfânta Maria¨ — Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Cristian, în intervalul 3 — 15 octombrie 2017.

Alte articole:   A fi artist nu este doar un hobby sau ceva sezonier - este un mod de a trăi - interviu cu Ana-Maria Gălețeanu - ilustrator

La Casa Sfatului, expoziția INCIPIT urmează să fie găzduită în perioada 18 — 31 octombrie 2017.

Pe lângă secțiunea cu lucrările celor 7 artiști, în expoziția găzduită de Casa Sfatului va fi expusă prima carte tipărită în limba română în Moldova, „Carte românească de învățătură dumenecele prește an și la praznice împărătești și la svinți mari cu zisa și cu toată cheltuiala a lui Vasile Voivodul și domnul țărei Moldovei din multe scripturi tălmăcită din limba slovinească pre limba Romenească De Varlaam Mitropolitul De Țara Moldovei”, realizată în prima tipografie din Moldova, înființată în anul 1640, care a funcționat pe lângă mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași.

Alte cărți rare de patrimoniu prezentate în cadrul expoziției: La Science des Personnes de Cour, d’Epée et de robe, Tome Sixieme, partea I, Amsterdam, 1752, și Acathister care cuprinde, Acathistul, adecă: lauda cea neșezută către prea sfînta născătoare de Dumnezeu, București, 1823.

Alte articole:   Proiecte pentru 2021 la Făgăraș, în contextul crizei sanitare

Proiectul INCIPIT cuprinde și o latură educativă, adresată elevilor școlilor brașovene, precum și copiilor proveniți din medii defavorizate. Pe lângă vizionarea expoziției de artă vizuală, copiii pot experimenta tehnici de manufacturare a cărții — fabricarea hârtiei, tipărirea, realizarea de inițiale miniate, caligrafierea, cusătura blocului de carte, etc.

Au fost deja organizate ateliere la Rupea, cu elevi ai Școlii Gimnaziale și ai Liceului „Șt. O. Iosif” (4 octombrie 2017), și Cristian cu elevi care beneficiază de programele Asociației „Sfânta Maria” de pe lângă Biserica „Adormirea Maicii Domnului” (13 octombrie 2017).

Urmează alte două ateliere cu elevi brașoveni de la Liceul „Andrei Mureșanu” (23 si 24 octombrie 2017), la sediul Asociației Culturale Artessentia.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate