blog-logo

S-a semnat contractul de finanţare pentru „Drumul de sub munte”

S-a semnat contractul de finanţare pentru „Drumul de sub munte”

Preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea şi representantul ADR Centru au semnat astăzi contractul de finanţare pentru „Drumul de sub munte”. Sunt primii bani europeni din exercițiul financiar 2014-2020 vor fi accesați de Județul Brașov pentru modernizarea drumului „de sub munte”.

Astfel, Brașovul se poate mândri cu primul proiect de infrastructură rutieră contractat de județul Brașov din fonduri europene, care va însemna o investiție totală de peste 32 de milioane de euro care se va realiza în Țara Făgărașului, în următorii patru ani.

Valoarea totală a proiectului „Modernizare drum interjudeţean DJ 104A, DJ 105C și DJ 105P – format din DJ 104A, km 0+000-45+000, DJ 105C, km 6+300-3+800, DJ 105P, km 0+000-3+800” este de 146.864.245,94 lei, din care cheltuieli totale nerambursabile – 141.522.749,92 lei, contribuția proprie a Județului Brașov la cheltuielile eligibile – 2.888.219,39 lei, și cheltuieli totale neeligibile – 2.453.276,63 lei. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional.

Proiectul vizează modernizarea drumului interjudețean DJ 104A, în legătură cu DJ 105C și DJ 105P, pe o lungime lungime totală de 53,01 km (din care 49,039 km realizați cu fonduri POR și 4 km modernizați din fondurile proprii ale Județului Brașov).

Drumul străbate localitățile Șinca Veche, Șercăița, Bucium, Mărgineni, Sebeș, Recea, Gura Văii, Lisa, Sâmbăta de Sus, Drăguș, Viștea de Sus, Victoria și Ucea de Sus.

Alte articole:   DAS: Precizări legate de distribuirea tichetelor din cadrul campaniei ,,Dar din suflet pentru seniori''

Pe lângă înnoirea structurii rutiere și a suprafeței carosabilului, realizarea acostamentelor, a drumurilor laterale, a trotuarelor și a canalizării, amenajarea unor stații de transport public de călători, construirea de poduri și podețe, precum și asigurarea elementelor de siguranță a circulației pe întreaga sa lungime, modernizarea drumului „de sub munte” va asigura conectivitatea cu rețeaua TEN-T și descongestionarea traficului de pe DN 1 Sibiu – Brașov, având în vedere el că facilitează legătura Brașovului cu județele limitrofe. Totodată, acest drum modernizat va face legătura între DN 1/E 68 și DN 7C (Transfăgărășan), la Cârțișoara.

  „Dam astazi startul unui proiect foarte important, ce va deschide noi perspective si va crea noi oportunitati pentru numerosi locuitori din comunitatile aflate in aceasta zona mai putin tranzitata a judetului Brasov. Fie ca e vorba de dezvoltarea turismului si a activitatilor economice, in general, sau doar de economiile facute cu transportul, sunt sigur ca efectele benefice ale acestei investitii se vor face resimtite rapid pentru locuitorii de aici si nu doar pentru ei. Parteneriatul Consiliului Judetean cu administratiile locale a demonstrat inca o data ca impreuna se pot face lucruri importante si se atrag fonduri europene pentru investitii majore in infrastructura judetului Brasov, in perioada de programare 2014-2020”,  a spus, despre acest proiect, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Alte articole:   ANSVSA: Amenzi de peste 1,1 milioane de lei, date în noiembrie

Concret, la finele proiectului vom avea:

  • 49,039 km de drumuri județene modernizate și conectate la TEN-T (DJ 104A – 45,525 km; DJ 105C – 2,173 km; DJ 105P – 1,341 km), 64.422 mp de acostamente și 16.280 mp de drumuri laterale;
  • 884 mp de trotuare și 21 de stații de transport public realizate;
  • 665 metri de parapete metalice direcționale, 70 de indicatoare rutiere cu lumină galbenă intermitentă, 6 oglinzi rutiere, 1.534 de indicatoare și stâlpi rutieri, 10.224 metri de benzi rezonatoare montate, 158,48 km de marcaje longitudinale și 2.704 mp marcaje rutiere transversale realizate;
  • 15 poduri, 105 podețe transversale, 164 podețe drumuri laterale și 401 podețe de acces modernizate.

În perioada imediat următoare, Executivul Consiliului Județean Brașov va realiza procedurile de achiziție a serviciilor de management execuție investiție, verificare tehnică, audit financiar, informare și publicitate, urmând ca ulterior să dea ordinul de începere pentru întocmirea proiectului tehnic al investiției. După finalizarea proiectării va fi demarată achiziția execuției lucrărilor și a serviciului de asistență tehnică de supraveghere a lucrărilor.

Alte articole:   Polițiștii din Brașov: Atenție la infractorii care folosesc ,,metoda accidentul''

Lucrările de modernizare a drumului „de sub munte” se vor încheia în 2021.

 „Asistăm la un moment istoric. Practic, este vorba despre primii bani europeni destinați drumurilor judeţene care ajung la Braşov, din 1990 încoace. Cu acest proiect, în valoare de aproape 33 de milioane de euro, intrăm în linie dreaptă, iar anul viitor vom trece la lucrările propriu-zise. Un alt proiect, realizarea drumului interjudețean Brașov – Covasna, este în evaluare la ADR Centru și avem toate şansele să fie declarat eligibil și să accesăm alte 25 de milioane de euro”, a declarat Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

Tot ceea ce a însemnat întocmirea acestui proiect, de la pregătirea documentațiilor, obținerea de aprobări și avize de la instituțiile deconcentrate, până la scrierea cererii de finanțare a reprezentat o muncă de un an a unei echipe conduse de administratorul public Daniel Gligoraș și formate din Dorina Alexandru, Mioara Mitarcă, Ioan Ștefaniuc, Pop Ildiko și Adina Feticu, funcționari în cadrul Consiliului Județean Brașov.

 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate