blog-logo

Dan Puric la Brașov. Simpozion dedicat lui Purcărea, Mija și altor luptători anticomuniști

Dan Puric la Brașov. Simpozion dedicat lui Purcărea, Mija și altor luptători anticomuniști

La Centrul-Cultural Reduta str. Apollonia Hirscher nr. 8 are loc miercuri, de la ora 18.00, simpozionul memorial „Efigii ale unor generatii neinfrante. Nicolae Purcarea, Teofil Mija si Petre Baicu, mereu vii în memoria brasovenilor”.

Actorul Dan Puric, scriitorul Răzvan Codrescu și istoricul Marius Oprea sunt doar cateva dintre personalitatile care vor evoca memoria celor trei fosti detinuti politici.

Intrarea este liberă.

Evenimentul este organizat de Fundația Ion Gavrilă Ogoranu și Asociația Tinerii din Ziua de Azi.

Nicolae Purcărea era student, in 1948, cand s-a retras in munţii Argesului, unde a facut parte dintr-un grup de rezistenta armata care se opunea ocupatiei comuniste. Arestat de Securitate, el va fi condamnat la 7 ani de închisoare. In 1950 va trece prin teribilul experiment al reeducarii prin tortura de la Inchisoarea Pitesti, dupa care va fi trimis in lagarul de la Canal. Eliberat in 1956, va fi deportat cu domiciliu obligatoriu la Latesti, unde se va casatori cu o camarada de suferinta. Dar în 1958, ambii sunt rearestati si condamnati. Nicolae Purcărea va trece prin alte lagare de munca silnica si prin inchisoarea Aiud. Eliberat in 1964, se va dedica integral sculpturii in lemn, deprinsa in timpul detentiei, devenind, de-a lungul deceniilor unul dintre cei mai prestigiosi mesteri populari ai României, apreciati in tara si peste hotare. A fost cetatean de onoare al Brasovului si a primit titlul de „Tezaur uman viu” acordat de UNESCO. S-a stins la 25 septembrie 2015.

Teofil Mija s-a nascut in comuna Bratei, jud. Sibiu, la 11 septembrie 1923. Absolvent al Institutului Medico-Farmaceutic, devenind Doctor în ştiinţe medicale în 1983. Dupa ocuparea tarii de catre sovietici, in 1944, împreună cu alti student, infiinteaza Centrul de Rezistenta Armata din Codrul Fetea. Condamnat in anul 1949, la 15 ani munca silnica. Arestat în 1950, fiind din nou judecat la 15 ani munca silnica. A participat la greva generala a foamei din inchisoarea Aiud, in 1957, fiind izolat un an de zile. A refuzat reeducarea de la inchisoarea Aiud. A fost eliberat in 1964, avand 47 kg.  În anul 1990 infiinteaza dispensarul medical al fostilor detinuti politic pe care, în 1993, il comaseaza cu cel al Asociatiei Filantropice Medical-Crestine „Cristiana”, al carui presedinte a fost pana la moarte. In 1999 infiinteaza la Sacele un camin pentru batrani, iar din 2001 o cantina pentru saraci. A fost cetăţean de onoare al municipiului Braşov.

Organizator al rezistentei anticomuniste si antisovietice din zona Brasovului inca din 1944, Petre Baicu a lucrat la IAR Brașov fiind apoi copropietar la fabrica TERO din Râșnov. Detinut politic al regimului antonescian, participant pe frontal de est, organizeaza intre 1944 – 1948 rezistenta anticomunista, perioada descrisa in cartea  “Rezistenţa în munți și în orașul Braşov“. În 1945 este arestat de NKDV fiind torturat si anchetat. Rearestat in 1948, va fi detinut politic pana in 1964. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. A trecut în lumea celor drepți în 27 august 1999.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate