Ce zice SIF despre tranzacţionarea acţiunilor de la Fondul Proprietatea şi ce zice newsbv

Ce zice SIF despre tranzacţionarea acţiunilor de la Fondul Proprietatea şi ce zice newsbv

Am primit următorul drept la replică din partea SIF Transilvania, pe care îl publicăm integral. La final, veţi afla că nu au murit comuniştii, care vor să interzică să mai scrie cineva despre neregulile pe care le fac (de genul în care doreau să vândă Cetăţuia de pe Dealul Straja, deşi nu le-a aparţinut), precum şi noi precizări asupra afacerilor necurate.

I.F. Transilvania a luat la cunoștință, cu surprindere, de conținutul articolului intitulat „Prostie sau management „interesat” de altceva la SIF Transilvania?”, apărut în ediția de știri on-line („www.newsbv.ro”), din data de 27.09.2017, sub semnătura domnului Sebastian Dan.

Prin intermediul prezentei replici dorim să aducem la cunoștința publicului faptul că informațiile cuprinse în articolul menționat supra, Prostie sau management „interesat” de altceva la SIF Transilvania?”, referitoare atât la S.I.F. Transilvania, cât și la numele unor persoane ce își desfășoară activitatea în cadrul subscrisei, au fost prezentate trunchiat, cu unicul scop de inducere în eroare a opiniei publice și evidenta intenție de denigrare a reputației referitoare la persoanele menționate în conținutul articolului.

Mai mult, nu este pentru prima oară când pagina on-line de știri „www.newsbv.ro”, prin intermediul articolelor publicate de către dl. Sebastian Dan, apelează la astfel de subterfugii, în încercările disperate de obținere a audienței.

  • În vederea corectei informări a opiniei publice, solicităm redacției paginii on-line de știri „newsbv.ro” publicarea prezentului Drept la replică:

Având în vedere postările succesive pe portalul „www.newsbv.ro” a unor articole defăimătoare și calomnioase la adresa conducerii S.I.F. Transilvania, precizăm că , în opinia noastră, este vorba despre o campanie de dezinformare care se bazează pe interpretarea și prezentarea tendențioasă a unor operațiuni financiare care în realitate au fost benefice societății și acționarilor săi.

 Cu titlu de exemplu, arătăm faptul că achiziția de acțiuni Fondul Proprietatea în luna septembrie 2010, necotate la acea dată (drept urmare nu aveau un ”preț de piață”, așa cum greșit se susține în articol), a avut la bază calcule fundamentate economic – valoarea dividendului aferent anului 2009, ce a fost ulterior încasat (randament de peste 12%), pachetele foarte mari de acțiuni negociate și cumpărate, perspectiva listării titlurilor FP (în ianuarie 2011 după prima zi de tranzacționare la BVB prețul de închidere a fost de 0,6750 lei), comparația cu randamentele altor acțiuni din portofoliu.

 A susține că o astfel de afacere a reprezentat o pierdere pentru SIF Transilvania reprezintă cel puțin o lipsă de cunoaștere a mecanismelor funcționării pieței de capital.

 Ne exprimăm regretul pentru faptul că înainte de publicarea unor informații ce privesc SIF Transilvania, autorul articolelor nu a depus minime diligențe profesionale pentru verificarea aspectelor prezentate și nu a cerut un punct de vedere conducerii societății – acțiuni ce ar fi reflectat respectarea deontologiei jurnalistice.

 Anunțăm, pe această cale, acționarii S.I.F. Transilvania și opinia publică că societatea îl va acționa în judecată pe dl. Sebastian Dan, solicitându-i daune interese pentru afectarea imaginii societății și managerilor săi prin publicarea unor articole calomnioase”.

  1. Obligația ziaristului de a respecta dreptul la replică

Subscrisa, apreciem că articolul semnat de către dl Sebastian Dan expune într-un mod simplist aspecte pretins cunoscute de către persoana acestuia, rezultând astfel un material destinat opiniei publice de natură să aducă atingere imaginii şi prestigiului societătii S.I.F. Transilvania.

Potrivit art. 1 din Codul deontologic al ziaristului adoptat de Clubul Român de Presă „Ziaristul are datoria primordială de a relata adevărul, indiferent de consecințele ce le-ar putea avea asupra sa, obligație ce decurge din dreptul constituțional al publicului de a fi corect informat”.

De asemenea, în art. 2 din același Cod se prevede că „Ziaristul poate da publicității numai informațiile de a căror veridicitate este sigur, după ce în prealabil le-a verificat, de regulă, din cel puțin 2 surse credibile”.

În situația în care vor fi date publicității informații inexacte, ziaristul și redacția au datoria de a face corecțiile necesare și au obligația de a publica, în termen de 5 zile de la primire, pentru publicațiile cotidiene, agențiile de știri, posturile de televiziune și radio și în prima apariție, pentru publicațiile periodice, replica reclamantului, ca formă esențială de reparare a prejudiciului adus acestuia.

În considerarea aspectelor învederate, apreciem necesară publicarea prezentei replici, având în vedere că afirmațiile cuprinse în articolul publicat de către dvs sunt prezentate trunchiat, iar apariția unui articol de presă, precum este cel în discuție, ne poate crea prejudicii de imagine ireversibile, dar și un sentiment de neîncredere din partea clienților, furnizorilor societății și potențialilor parteneri contractuali.

În plus, având în vedere portofoliul de parteneri contractuali pe care îl deținem, apreciem că nepublicarea prezentei replici ar putea conduce chiar la încetarea intempestivă a colaborării cu aceste terțe persoane, fapt ce vă este direct imputabil.

Or, în situația în care s-ar ajunge la încetarea contractelor pe care le avem în derulare în prezent, am suferi prejudicii foarte mari.

În atare situație, subliniem că vom fi la rândul nostru puși în situația de a uza de toate drepturile pe care ni le oferă legislația în vigoare împotriva dvs pentru a ne recupera prejudiciul.

În acest sens, arătăm că ne vom adresa instanțelor competente în vederea obligării societății dvs la plata de daune interese ca urmare a prejudiciilor materiale și morale aduse subscrisei, dar și la plata tuturor cheltuielilor ocazionate de soluționarea prezentului diferend și a eventualelor litigii ce vor fi promovate (cheltuieli de judecată, taxe de timbru, onorarii de avocat, cheltuieli de executare).

Subscrisa, Societatea de Investiții Financiare Transilvania S.A, își exprimă speranţa că, pe viitor, pentru asigurarea unei informări corecte şi obiective a opiniei publice, pagina on-line de știri „www.newsbv.ro” va face verificări cu privire la autenticitatea informațiilor primite, va solicita şi punctul de vedere al societății noastre şi se va documenta, înainte de publicarea unui articol, evitând astfel erorile de informare sau de interpretare a informaţiilor”.

Şi mai scriu cei de la SIF că „Vă solicităm, de asemenea, încetarea publicării, pe viitor, a informațiilor care fac referire la subscrisa, fără ca acestea să fie verificate sau fără a avea acordul prealabil din partea S.I.F. Transilvania”. Cu alte cuvinte, să ne cerem voie să mai scriem despre SIF… Nu o vom face, iar cele pe care le vom semnala în continuare, le vom transmite şi parchetului competent, pentru a se vedea exact cum stau lucurile.

Referitor la mentiunile Dvs. ca informatiile publicate in articol „au fost prezentate trunchiat, cu unicul scop de a induce in eroare opina publica si evidenta intentie de denigrare a reputatiei referitoare la persoanele mentionate in continutul articolului”,  va informam atat pe Dvs. cat si pe cititori ca informatiile sunt adevarate in integralitate.

In estimarea valorii de piata la care se tranzactionau actiunile FP pe piata gri, in 2010, am utilizat informatiile publice existente, cum ar fi rapoartele fondului american Elliot, dar si articole din presa:

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/fondul-de-investitii-american-elliott-e-printre-marii-beneficiari-ai-retrocedarilor-de-la-anrp-14165687.

Dupa cum se vede, preturile la care se tranzactionau actiunile FP in anul 2010  se situau in intervalul de pret 0.20-0.30, media de 0.25. Avand in vedere ca SIF Transilvania este si era si in perioada respectiva un investitor profesional, cu acces la pachete semnificative de actiuni si cu o buna cunoastere a pietei financiare era normal sa achizitioneze aceste actiuni diligent si transparent, la un pret cat mai mic, in favoarea propriilor actionari. Avand in vedere pretul de 0.5600 ron/actiune, platit pentru achizitionarea unui pachet de 50,000,000 actiuni, avem suspiciuni rezonabile privind eludarea intereselor actionarilor sai si fraudarea fondurilor societatii si am informat autoritatile competente cu privire la aceste tranzactii.

Este putin relevant ca pretul de inchidere din prima sedinta de tranzactionare, dupa listarea actiunilor FP pe bursa in 25 ianuarie 2011, cu 4 luni dupa achizitia de catre SIF Transilvania a acestora, in contextul in care SIF Transilvania a platit un pret de 0.5600 ron/ actiune, pret mult superior celui platit de micii invetitori de retail care achizitionau pachetr de actiuni FP la un pret mult mai mic, avand in vedere ca nu erau listate.

Pentru a nu lasa nici o urma de indoiala, atasam un grafic al evolutiei ulterioare a pretului actiunii FP si ii informam peaceasta cale pe destoinicii si capabilii manageri ai SIF Transilvania ca puteau achizitiona actiunile respective inca 2 ani de la listare la preturi mult mai mici decat au facut-o. In perioada iunie 2011- ianuarie 2012, actiunile puteau fi cumparate la pret de aproximativ 0.45 ron/actiune, nu la 0.56 cat s-a platit pe ele in conditii de maxima incertitudine, compania nefiind listata.

Asadar, afirmatiilespecialistilor Sif Transilvania din scrisoarea pe care ne-au adresat-o, respectiv  [..] ca operatiunile financiare au fost benefice pentru societate si actionarii sai..[..] sunt halucinante si de natura sa manipuleze cititorii nostri sau tradeaza o totala superficialitate si lipsa de interes pentru proprii actionari ai SIF Transilvania. Va lasam pe Dvs sa trageti concluziile necesare. Noi ne-am facut datoria si am informat autoritatile competente, abilitate sa se pronunte asupra legalitatii si corectitudinii acestor tranzactii.

 

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.