blog-logo

Desant economic în Bulgaria

Desant economic în Bulgaria

Ca urmare a demersurilor făcute de către Gremiul Levantin – Casa de Comerț Balcanică, la Vidin, în perioada 5 – 8 octombrie 2017, va avea loc un puternic forum economic regional, ocazie cu care se vor înfrăți administrativ județul Brașov cu județul Vidin – o intensă corespondență administrativă fiind derulată în acest sens între președintele județului Vidin, Ghenadi Velkov, și președintele CJ Brașov, Adrian Veștea.

În cadrul acestui parteneriat, se vor demara semnarea unor protocoale de colaborare culturală, economică, administrativă, de promovare a turismului religios, de dezvoltare durabilă a celor două regiuni, dar și de atragere de fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea parcurilor tematice, științifice, industriale, precum și a unor centre de afaceri.

Tot cu ocazia acestui forum, se vor semna și pune bazele înfrățirilor administrative între municipiul Făgăraș și municipiul Vidin și între Cristian și Vârșeț, delegația Făgărașului fiind condusă de către primarul Gheorghe Sucaciu, alături de city-managerul Marius Rica, iar delegația comunei Cristian va fi condusă de către primarul Gicu Cojocaru. Din partea bulgară, delegația va participa primarul Vidinului, Ognyan Tsencov și primarul din Vârșeț, Ivan Mihailov Lazarov.

Partea română beneficiază de suportul Ministerului de Externe, prin Ambasadorii Ion Galea și șeful Biroului Economic, ministrul delegat Radu Moldovan, iar partea bulgară prin ambasadorul Teodor Churov și șeful Biroului Economic, prim-secretar Ivaylo Marinov. Din grupul de lucru prezent la Vidin și Vârșeț vor face parte și reprezentanți ai administrației publice locale și centrale, reprezentanții a 40 de agenți economici, precum și o delegație importantă de preoți ai Bisericii Ortodoxe Române, aparținători ai Mitropoliei Ardealului, care au contribuit și au pus umărul la o strângere de ajutoare, de 25 de tone, pentru familiile sărace din regiunea bulgară.

Alte articole:   „Dezvoltarea, diversificarea și inovarea activității în cadrul HILL RESIDENCE SRL prin achiziția de echipamente performante și eficiente energetic”

 Dintre aceștia, preoții Eugen și Ciprian Comșulea de la Bisericile Blumăna II și VIII, preotul Ilie Muntean, de la Biserica Spitalului Militar Brașov, preotul col. Epaminond Boroș de la Biserica Jandarmeriei Brașov, dar și Protosinghelul Clement, starețul Mănăstirii Sfântul Efrem cel Nou din Cristian, mănăstire ce se va înfrăți de altfel cu cea mai importantă mănăstire de pe teritoriul Bulgariei, Klisurski Manastir, toate aceste activități având girul și binecuvântarea Mitropolitului Ardealului ÎPS Laurențiu Streza.

Statele Unite Economic ale Balcanilor, înființarea trilateralei România – Bulgaria – Grecia

Totodată, prim-miniștrii României și Bulgariei, împreună cu miniștrii Turismului și ai Economiei din cele trei țări au stabilit că în perioada 3-4 octombrie, la Varna, va avea loc o ședință comună de Guvern având ca temă aprofundarea complementarității economice dintre România și Bulgaria, precum și conectarea capitalelor București – Sofia – Atena prin linii feroviare rapide, precum și accelerarea unor proiecte de infrastructură.

Alte articole:   Ce trebuie să știi pentru a fi un maestru în vânzări

Extinderea posibilităților de cooperare prin proiecte economice comune

În perioada 9 – 11 noiembrie, la Sofia, în organizarea Gremiului Levantin, a Casei de Comerț Balcanice, cu susținerea Ministerului de Externe Român, a Ministerului Economiei bulgar și a celor două ambasade și birouri economice se organizează ediția a doua a acestui Forum Economic internațional la care sunt așteptați să participe 100 de oameni de afaceri români alături de 150 de oameni de afaceri din Bulgaria, Turcia, Grecia și Serbia.

Forumul economic de la Sofia și deschiderile spre proiecte se fac în contextul deținerii de către Bulgaria a președinției Consiliul Uniunii Europene în prima jumate a lui 2018, și de România în semestrul al II-lea a lui 2019, unde temele de discuție vor fi extinderea posibilităților de cooperare prin proiecte economice comune între cele două state și nu numai, în cadrul strategiei Uniunii Europene, în regiunea de Sud – Est a Balcanilor.

La manifestarile din acest an participă și cele mai puternice filiale regionale naționale ale Gremiului Levantin – Casa de Comerț Balcanică, coordonatori de regiuni fiind: regiunea Transilvania Centru, col.ing.dr.(r) Gligor Ioan și Fleseriu Viorel, regiunea Dobrogea: prof. ec. Radu Silviu și ing. agr. Valentin Tarau, regiunea Transilvania II: jr. Surdea Victor și ing. Sorin Icusan, regiunea Crișana și Maramureș: dr. Florin Lele și ing. dipl. Ovidiu Bargau.

Alte articole:   ÎN DIRECT Ceremonia de învestire a primarului și a consilierilor locali din Prejmer

Rațiunea activităților Gremiului Levantin – Casa de Comerț Balcanică este aceea de a crea puternice legături economice în flancul de Sud Est al Europei. „Raționamentul nostru este acela de a avea o alternativă puternica de comerț exterior cu țări precum Turcia, Azerbaidjan, Bulgaria, Macedonia, Grecia, Serbia, Muntenegru. De altfel, în aceste țări avem ambasadori onorifici sau consulate onorifice deschise precum și birouri economice și comerciale în curs de instalare.

Pentru anul viitor, cu ocazia centenarului României 2018, încercăm să sensibilizăm autoritățile centrale și locale pentru a organiza un puternic Forum Economic internațional la Brașov, INTERMARIUMECONOMIC FORUM 2018 , data urmând să fie stabilită alături de partenerii noștri externi”, a declarat președintele Gremiului, prof. dr. Liviu Pandele.

Anunț umanitar – Arată că îți pasă

Cu binecuvântarea Mitropolitului Ardealului și sub străduința preoților Comșulea Eugen, Comșulea Ciprian.Ilie Muntean, Ion Epaminond Boroș și Staretului Clement, joi 5 octombrie, vor pleca către familiile sărace din Bulgaria, Regiunea Vidinului, 25.000 kg de ajutoare constând în cartofi, ulei zahăr, sucuri pentru copii. Cei care doresc să mai doneze o pot face la Mănăstirea Sfântul Efrem cel Nou din Cristian. Haideți să refacem podul prieteniei dintre noi și bulgari, dintre noi si romanii de dincolo de Dunăre. Arată ca îți pasă. Suntem Centenar.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.