ÎN DIRECT Răvăşitul oilor, la Tohanul Nou

ÎN DIRECT Răvăşitul oilor, la Tohanul Nou

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Oierilor, va avea loc în acest weekend (29 septembrie – 1 octombrie), pe platoul de lângă DN 73 din localitatea Tohanul Nou.

Evenimentul aduce în atenţia participanţilor unul dintre cele mai vechi obiceiuri tradiţionale din zonă: „Răvăşitul Oilor“, moment în care oile coboară de la munte.

Mai exact, în apropiere de Sâmedru (deschizătorul iernii pastorale – 26 octombrie) se încheie ciclul pastoral, care, în calendarul popular, începe la data de 23 aprilie, de Sângiorz, acesta fiind deschizătorul anului şi al verii pastorale.


Oaspeţii vor putea să viziteze o expoziţie cu vânzare de maşini agricole şi utilaje specifice zonei montane, expoziţie gastronomică, echitaţie şi plimbări cu trăsura şi să participe la un concurs privind abilităţile oieritului montan si transhumanţei.

În cadrul evenimentului are loc un târg de producători şi meşteri populari, expoziţii cu vânzare, prezentări de produse din piele (hamuri, curele etc.).

Duminică, în cadrul evenimentului va avea loc un spectacol folcloric, pe scenă urmând a urca artişti precum George Rotaru, Robert Târnăveanu, Livia Harpa, Mariana Stănescu, Liliana Oncioiu, Gheorghe Sorea, Viorica Cerbu, Ionel Letcă, Mioara Greavu, Andreea Jitea, Ştefan Bărbătei, Ioan Cristian Ţăran, dar şi ansambluri de cântece şi dansuri din judeţ.

Evenimentul este organizat de către Federaţia Oierilor de Munte din România, Asociaţia crescătorilor de ovine şi ecvine Braşov, Asociaţia crescătorilor de taurine – filiala Braşov, Consiliul Judeţean Braşov, Primăria şi Consiliul Local Zărneşti şi Asociatia De la Români Pentru Români.

Alte articole:   Cod galben de vreme severă, la Brașov!
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.