blog-logo

Meșteșugurile populare din Țara Bârsei au ajuns la Rotterdam. Olandezii au luat lecții de creație de la artizanii Brașovului

Meșteșugurile populare din Țara Bârsei au ajuns la Rotterdam. Olandezii au luat lecții de creație de la artizanii Brașovului

Cinci meșteri populari din localitățile Zonei Metropolitane Brașov au mers în Rotterdam pentru a-i învăța pe olandezi tehnicile de lucru tradiționale ale meșteșugurilor din Țara Bârsei. Activitatea a făcut parte din proiectul „Intereferențe culturale româno-olandeze” implementat de Agenția Metropolitană Brașov în perioada iulie – noiembrie și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Scopul abordării acestei tematici a fost acela de a aduce la cunoștința publicului olandez cultura tradițională românească. Astfel, cei cinci artizani au susținut, în luna septembrie, la Rotterdam mai multe ateliere de creație, la care au participat alături de olandezi și rezidenți români și cetățeni marocani, etiopieni, antilieni și croați.

Cei prezenți au avut șansa să își creeze propria păpușă tradițională din Țara Bârsei împreună cu creatorul popular Doina Nistor, au învățat tehnicile ceramicii populare alături de meșterul popular Ioan Craioveanu, sculptură în lemn împreună cu creatorul popular Sorin Manesa Burloiu, în timp ce pictura pe sticlă le-a fost „predată” olandezilor de Corneliu Prișcu Sculean, iar pielăria de către Ion Ghiță.

Alte articole:   Cutremur cu puțin timp, în România

Valoarea totală a proiectului este de 59.954 de lei, iar prin acest proiect au fost tipărite și 1.000 de broșuri, din care 700 în limba engleză prin care vor fi promovate meșteșugurile din Țara Bârsei și cei cinci artizani care au susținut atelierele.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate