blog-logo

Forestierii din România se laudă cu afaceri de 20 de miliarde de euro anual. Nu spun nimic de împăduriri

Forestierii din România se laudă cu afaceri de 20 de miliarde de euro anual. Nu spun nimic de împăduriri

Filosofia tăierii pădurilor din România a fost frumos îmbrăcată de președintele Asociației Forestierilor din România (ASFOR), Nicolae Țucunel, care a declarat joi, la deschiderea târgului „Forest România 2017″, că pădurea are nevoie de exploatare, pentru că astfel se asigură perpetuarea acesteia.

„Vreau să vă asigur că pădurea are mare nevoie de intervenția omului. Exploatările forestiere nu sunt doar un act agresiv asupra pădurii, așa cum se prezintă aproape în toată mass-media, exploatările forestiere sunt un act de cultură. Prin asta pădurea este îngrijită, este un produs biologic al naturii, ca și celelalte produse care se recoltează în fiecare toamnă — porumb, cartofi. Ce s-ar întâmpla dacă ar fi lăsate pe câmp? (Dar ca să fie lăsate pe câmp, mai întâi aceste legume trebuie plantate. La fel și copacii din pădure… – n.a.) Vedeți câtă preocupare există de la a planta până la a întreține prin exploatație forestieră pădurea (nu prea este remarcata aceasă preocupare – n.a.), astfel încât să-i asigurăm dezvoltarea durabilă, dar în același timp să valorificăm un produs biologic care, dacă nu ar fi extras, ar muri în picioare și am pierde o valoare economică acumulată în 100 de ani. Trebuie să ne uităm cu un ochi obiectiv la ceea ce înseamnă pădurea. Pădurea are nevoie de intervenția omului, de aceea au fost gândite aceste utilaje care sunt expuse la târg, care știu să protejeze, dar în același timp știu să valorifice cu productivitate foarte ridicată”, a afirmat Țucunel.

Alte articole:   Percheziţii la Brașov într-un dosar de înșelăciune cu mobilă la comandă

El a menționat că în sectorul forestier lucrează peste 100.000 de oameni și sunt aproximativ 12.000 de societăți comerciale, care împreună realizează o cifră de afaceri de 20 de miliarde de euro anual. Pentru domeniul forestier, un târg ca „Forest România” are o importanță deosebită, pentru că este singurul de acest fel organizat în România. La târg este prezentă toată gama de utilaje pe care operatorul forestier le folosește, începând de la fierăstrăul mecanic, până la utilajele mari, produse în Franța, Germania, Suedia.

„În România, aceste utilaje intră ca niște sperietori, cum că ar contribui la defrișarea pădurilor, dar vreau să vă spun că pădurea are mare nevoie de intervenția omului. Aceste utilaje sunt foarte scumpe iar domeniul forestier este subfinanțat, deși are nevoie masivă de retehnologizare și mare nevoie de utilaje”, a punctat Nicolae Țucunel.

Alte articole:   Un adolescent de 16 ani ar fi tras cu arma într-un alt șofer, după o șicanare în trafic (VIDEO)

Potrivit acestuia, ar fi nevoie de sprijin bancar, dar domeniul forestier este încadrat la risc ridicat și băncile nu dau bani. S-a apelat la creditul furnizor și se încearcă prin societățile de leasing împreună cu furnizorii să se creeze o colaborare, astfel încât să se primească credit din partea furnizorilor, a arătat Țucunel.

Târgul forestier în aer liber deschis joi în localitatea Zizin, de lângă Brașov, poate fi vizitat până pe 30 septembrie, între orele 9,00 și 17,00. Pe lângă o gamă variată de utilaje destinate domeniului forestier, vizitatorii pot vedea demonstrații practice la unele dintre utilaje, concursuri ale forestierilor, demonstrații despre cum se fac plantările și ce ustensile se folosesc.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.