Apel din partea Muzeului Județean de Istorie Brașov

Apel din partea Muzeului Județean de Istorie Brașov
Muzeul Judetean de Istorie Brasov desfasoara proiectul „Brasov: Orasul Stalin pe intelesul tuturor” prin care propune explorarea spatiului urban in trei cartiere foste muncitoresti din oras: Steagul Rosu (acum
denumit Astra), Tractorul si Triaj, prin participarea seniorilor la constituirea arhivei digitale de documente si a colectiei de piese de patrimoniu specifice istoriei recente si implicarea a peste 100 de
copii in ateliere de educatie nonformala.
Printr-un proiect despre transformarea orasului interbelic in orasul muncitoresc care a purtat numele dictatorului Stalin, Muzeul Judetean de Istorie Brasov trece de centrul istoric si patrunde intre blocurile fostelor cartiere muncitoresti.
Neavand obiective de interes turistic, fostele zone industriale si cartiere muncitoresti sunt tratate ca Brasovul fara istorie. Orasul construit de comunisti este deconectat de centrul istoric. De fapt, cartierele muncitoresti nu au si nu avut o agenda de evenimente culturale dedicata lor, fiind mai degraba un loc destinat locuirii si atat.
In domeniul cercetarii patrimoniului istoric, material si imaterial, cartierele fostului Oras Stalin sunt foarte rar abordate. Desi reprezinta o jumatate de secol din istoria Brasovului, pana in prezent, perioada comunista nu a reprezentat subiectul unei campanii de identificare si strangere de obiecte cu valoare muzeala sau de inregistrare a memoriei istoriei recente.
In acest context, Muzeul Judetean de Istorie Brasov strange obiecte cu valoare muzeala din foste cartiere muncitoresti, prin apelul la persoanele care au trait in oras in perioada 1950-1960 si la persoanele care au mostenit amintiri de la cetatenii Orasului Stalin.
  Muzeul invita brasovenii sa doneze sau sa puna la dispozitie pentru arhivare fotografii, obiecte sau artefacte care aduc aminte de perioada cand Brasovul s-a numit Orasul Stalin.
Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.