Misiune îndeplinită pentru cei patru jandarmi montani care au escaladat vârful Mont Blanc

Misiune îndeplinită pentru cei patru jandarmi montani care au escaladat vârful Mont Blanc

Cei patru jandarmi montani din judeţul Braşov, care în 5 septembrie, au reuşit să escaladeze cel mai înalt vârf din Vestul Europei, Mont Blanc (4.810 m), căruia i se mai spune La Dame Blanche (Doamna Albă), au fost prezentaţi, luni, într-o conferinţă de presă, de către conducerea instituţiei, care i-a felicitat pentru misiunea îndeplinită.

„Pentru Jandarmeria Braşov, înseamnă o pecete a faptului că jandarmii montani sunt pregătiţi şi pot face faţă cu brio oricăror situaţii cu care se pot confrunta în timpul misiunilor, inclusiv în condiţii meteo nefavorabile, inclusiv pe trasee pe care nu le-au abordat ştiindu-se faptul că marea majoritate a accidentelor nu se produc pe traseele montane ci în afara acestora, cu oameni neechipaţi corespunzător şi care nu cunosc muntele. Îi felicit pentru misiunea îndeplinită, asigurându-i în continuare de tot sprijinul nostru în astfel de expediţii”, a declarat inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi IJJ Braşov, col. Cristian Elly Paliştan.

Cei patru temerari, plt. adj. Blajiu Marian, plt. maj. Bârligă Marian, plt. adj. şef Gârniţă Costel şi col.(r) Măluşelu Marian, au fost provocați de către colegul lor, plt. adj. Trufășilă Gheorghe (decedat în primăvara anului 2014, ca urmare a unor probleme medicale), care le-a spus că pot mai mult decât au dovedit în România şi pot cuceri cei mai înalţi munţi din lume.

Alte articole:   Bilanțul deceselor din cauza COVID-19 a ajuns la 246. Cu puțin timp în urmă, anunțate încă 17!

Jandarmii montani s-au pregătit intens timp de două luni pentru această încercare şi au trecut peste toate obstacolele ajungând pe cel mai mare vârf din Alpi, unde au dus portretul camaradului lor alături de drapelul României şi însemnul heraldic al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov.

Escalada pe Mont Blanc nu a fost deloc uşoară, după cum spun jandarmii braşoveni, care au ani grei de experinţă pe munte. Altitudinea de 4.810 m la care este situat vârful, precum şi faptul că mare parte din traseu este situat pe gheţar, le-a făcut misiunea una extrem de anevoioasă. Au fost nevoiţi să care fiecare în spate rucsacuri de aproape 70 de kilograme, iar vremea nu le-a fost deloc prielnică, în special sus, pe vârdul muntelui. Vântul a bătut cu putere pe creste, iar acest lucru a încurcat planurile şi altor căţătători care încercat să urce pe vârf în acelaşi timp cu jandarmii braşoveni, scrie BunaZiuaBrasov.

„A fost o provocare frumoasă şi o experienţă unică. Eu am fost 12 ani alpinist de performanţă la cluburile ASA Braşov şi Torpedo Zărneşti am fost de mai multe ori campion naţional, pot să spun că am cea mai mare experienţă în domeniul montan dintre cei patru şi să ştiţi că a contat, mersul pe gheaţă, în frânghie şi mai multe”, spune plt. ad. şef Constantin Gârniţă, şeful Postului de Jandarmi Râşnov.

Pentru jandarmii brașoveni, astfel de misiuni nu se opresc aici. Ei vor să cucerească Everestul, situat la 8.848 de metri altitudine– cel mai înalt punct de pe Pământ, din Munţii Himalaya, la graniţa dintre Nepal şi Tibet.

Alte articole:   Aparat de testare Real Time PCR pentru depistarea COVID-19 la Spitalul Municipal Codlea

Citeste si: Patru jandarmi montani din Braşov au cucerit Doamna Albă

 

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.