Harta salariilor din România. Cât câștigă angajații din județul Brașov

Harta salariilor din România. Cât câștigă angajații din județul Brașov

Potrivit datelor centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică INS, angajații din județul Brașov au un salariu mediu net de 2.333 lei pe lună (în luna mai a acestui an) , cu 20% mai mult față de anul trecut.

Într-un top național, Brașovul locul al șaselea, fiind devansat de capitala țării şi de judeţele Cluj, Timiş, Iaşi și Argeș.

Angajaţii din Bucureşti câştigă, în medie, peste 3.000 de lei net pe lună, cu aproape 30% mai mult decât nivelul salarial al unui angajat care primeşte salariul mediu pe economie de 2.360 de lei net.

Cei mai puțin norocoși sunt angajaţii din Teleorman, care au cele mai mici salarii din România, de numai 1.720 de lei net, la jumătate faţă de bucureşteni şi cu 27% sub media naţională.

Nivelul salarial pe judeţe ilustrează două tipologii de zone din România: unele dezvoltate, concentrate în jurul a 5-6 oraşe mari plus zonele limitrofe, unde majoritatea angajaţilor lucrează la privat şi câştigă peste nivelul salariului minim pe economie, şi unele slab dezvoltate, unde există foarte puţini angajaţi dintre care cei mai mulţi lucrează la stat sau pe salariul minim, spun consultanţii.

Deşi salariile au crescut şi vor continua să crească, în continuare în oraşele de succes salariile sunt prea mici. Dacă ajungem în aceste zone la un salariu mediu de 1.000 de euro, atunci mulţi angajaţi vor câştiga 1.500 de euro pe lună, iar în câmpul muncii se va intra cu salarii de 600 de euro, şi astfel ar scădea tentaţia angajaţilor bine pregătiţi să plece în străinătate, pentru că oamenii încep să se gândească: de ce să mă duc să lucrez la Londra, când mai bine mă duc la Cluj, iar în weekend mă duc la părinţi?“, a spus Andrei Caramitru, partener la firma de consultanţă în management Boston Consulting Group.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Ministrul Muncii: "Nu excludem varianta reintrării în starea de urgență"!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.