blog-logo

Doar 20 dintre clădirile școlare dețin autorizație de securitate la incendiu

Doar 20 dintre clădirile școlare dețin autorizație de securitate la incendiu

La nivelulul județului Brașov, din cele 627 clădiri în care funcționează unități de învățământ, doar 20 dețin autorizație de securitate la incendiu, iar 119 nu dețin.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Țara Bârsei” Brașov, Ciprian Sfreja, imobilele, inclusiv cele în care funcționează unitățile de învățământ, nu au nevoie de autorizație de la ISU decât în două situații.

 „Clădirile existente, cele care sunt de mulți ani, nu au nevoie de autorizație PSI. Doar cele nou date în funcțiune și cele cărora li s-au adus modificări la structură”, a punctat Sfreja.

Practic, clădirile mai vechi de 1997, când s-a schimbat legislația, nu dețin avize PSI pentru că la momentul construcției nu exista nici o reglementare care să le oblige să-l solicite.

„Multe dintre aceste clădiri în care sunt unităţi de învăţământ sunt construcţii vechi, unde nu s-au adus modificări constructive şi nu se supun avizării şi autorizării. Precizez că o situaţie de urgenţă (de exemplu un incendiu) se poate întâmpla şi în clădirile care au obţinut autorizaţia de securitate la incendiu. Este foarte important ca peste tot să se respecte regulile de apărare împotriva incendiilor. Inspectorii de prevenire din cadrul ISU Brașov desfășoara periodic aceste controale și dacă se constată nereguli se aplică sancțiuni conform prevederilor legale”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISU Brașov.

Totodată, Sfreja a explicat că avizul se solicită pe baza planurilor de construcție sau reabilitare, înainte de începerea lucrărilor, iar autorizația este obținută după o verificare la fața locului de către un reprezentant al ISU.

Alte articole:   O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech, ajunge la Brașov

La nivel national din 31.297 unităţi de învăţământ, 2.261 au autorizaţie PSI, iar 4.200 au avize PSI, a susţinut, marți, ministrul Educaţiei, Liviu Pop.

Aproape în toate uniţăţile în care nu avem autorizaţie s-a intrat pe renovare. În maximum doi ani vrem să avem toate unităţile cu autorizaţie, că nu este ritmul pe ni-l dorim. Ce nu s-a făcut 26 de ani în România, adică alocarea de sume de la bugetul de stat către primării în vederea reabilitării şi construcţiei de şcoli, noi am făcut. Acum o lună de zile, am aprobat 2500 de proiecte pentru reabilitare şi construcţii noi de clădiri. Banii aceştia sunt în bugetele autorităţilor locale, veniţi de la Ministerul Dezvoltării. Fiecare primar îşi organizează licitaţiile pentru construcţie şi dezvoltare. Ministerul Educaţiei este proprietar pe clădirile de la palaturi şi cluburi. Avem obligaţia ca acele şoli fără autorizaţie să le reabilităm sau să facem altele noi”, a declarat Liviu Pop.

Foto: ziarulprahova.ro

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.