Independenţa de stat a României, sărbătorită la Brașov?

Independenţa de stat a României, sărbătorită la Brașov?

Duminica trecută, 13 august, cu o punctualitate după care poți să îți reglezi ceasul, luptători ai Structurii Antiteroriste din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Brașov, în frunte cu inspectorul șef Cristian Paliștan, au adus la Mănăstirea Sfântul Efrem cel Nou din Cristian părți din osemintele Sfântului Gheorghe, Purtătorul de Biruință și ocrotitorul trupelor de uscat ale Armatei Române, și ale Sfântului Andrei, ocrotitorul României.

Toată manifestarea s-a desfășurat cu Binecuvântarea ÎPS prof. univ. dr. Laurențiu Streza, Arhiepicscop și Mitropolit al Ardealului, care de altfel a donat mănăstirii și un fragment cu sigiliul Bisericii Ortodoxe din Gorunul lui Horia, simbol al revoluției și neatârnării românilor din Transilvania (aceste fragmente se găsesc la baza tuturor drapelelor de luptă ale unităților comabatante ale Statului Român, acțiune finanțată și susținută de Fundația Dacia și Casa de Comerț Balcanică).

Dacă duminică dimineața, era un număr de 350 – 500 de oameni care așteptau încă din zori sosirea sfintelor relicve, ca urmare a deciziei Consiliului de Administrație al RATBV de a introduce curse suplimentare către mănăstire, cu ocazia Sfintei Maria, în 15 august, numărul acestora trecuse deja de 2.000, fapt constatat și prin consumarea celor 2.000 de porții de mâncare puse la dispoziție de către organizatori. Numărul total al pelerinilor care au vizitat mănăstirea în cele trei zile depășește însă lejer 5.000 de credincioși.

Discursul Ierarhului Transilvaniei, aplaudat de credincioși

Cel mai important moment al manifestărilor de la Cristian, oficierei slujbei prilejuită Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, și ca urmare a mediatizării de către presa națională, agențiile de știri, precum și de către ziarul nostru, a fost urmat de un altul, citirea de către starețul lăcașului, Protosinghelul Clement, a pastoralei Mitropolitului Ardealului, precum și celelalte susțineri de românism și ortodoxie făcute de ceilalți preoți aflați la slujbă, o excepție deosebită făcând preotul militar Ioan Epimanond Boroș și ex-ministrul de Finanțe al României, Gheorghe Ialomițianu, prezent la manifestări.

Putem concluziona, fiind în mijlocul acelor evenimente și auzind discursurile celor prezenți, că Ortodoxia în Transilvania este mai vie ca oricând, iar îndemnul Ierarhului Transilvaniei, ÎPS Laurențiu Streza, nu a făcut decât ca lumea să vină și mai aproape de biserici, acestea fiind pline de altfel pe tot cuprinsul Ardealului, în această zi de mare sărbătoare. De altfel, discursul domniei sale și pastorala au fost subiectul unei campanii Pro Ortodoxie în ziare naționale, regionale și centrale, într-o perioadă în care nu multă lume a avut ceva de spus. Mitropolitul transilvan este de altfel unul dintre cei mai iubiți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române de către români.

9 Mai 2018, sărbătorirea Independenței de Stat a României, la Cristian

În cadrul slujbei de la Mănăstirea Sf. Efrem cel Nou din Cristian, preoții, dar și cele câteva mii de credincioși aflați la slujbă au adresat prin intermediul ziarelor din Brașov și jurnaliștilor din Brașov o rugăminte autorităților locale, primarului Gicu Cojocaru și Consiliului Local Cristian, precum și Consiliului Județean Brașov și președintelui acestuia, Adrian Veștea, ca sărbătoarea de 9 Mai 2018, Ziua Independenței de Stat a României, să se desfășoare pe platoul Mănăstirii Sf. Efrem cel Nou din Cristian.

Cu această ocazie, la Cristian se vor aduce osemintele Primilor Martiri, Epictet și Astion, capul Sfântului Andrei, precum și parte din osemintele Întregitorului Națiunii Române, Mihai Viteazul, fiind făcute solicitările către Ierarhii Bisericii Ortodoxe pentru aceste evenimente, unele dintre ele autorizate deja. Acestea vor fi organizate în colaborare cu asociații ale militarilor în rezervă și retragere, dar și asociații civice din Transilvania. Totodată, au fost făcute demersurile către Ministerul Apărării Naționale, Jandarmeria Română și Președinția României pentru a se alătura la aceste manifestări, care se doresc să fie unul dintre reperele marilor manifestări în anul centenar, în Transilvania.

Locația este bine aleasă, mai ales în contextul ultimelor declarații ale Șefului Statului, președintele României Klaus Werner Iohannis, și anume că: sașii din întreaga Românie vor sărbători alături de poporul român Centenarul Unității Naționale și cei 100 de ani de la reunificarea vechilor provincii ale Daciei, conduse de Marele Burebista și Decebal. Comuna Cristian din Brașov are una dintre cele mai importante comunități de sași din Transilvania. Primarul Cristianului, Gicu Cojocaru, fiind prezent la manifestări, a confirmat susținerea comunei pentru eveniment, devenind astfel anul viitor cea mai mediatizată localitate din România.

Ziua Independenţei proclamată în 1877 şi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial 1945 sunt motivele de sărbătoare pentru poporul român, în ziua de 9 mai. Proclamarea independenței statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan, ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranității otomane.

În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu, declara în Parlamentul țării: „suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Independenta astfel proclamată trebuia consfințită și apărată pe câmpul de luptă spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti și recunoscută apoi de puterile europene.

 

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap