blog-logo

Preşedintele Klaus Iohannis, mesaj de unitate, la festivalul sașilor din Transilvania

Preşedintele Klaus Iohannis, mesaj de unitate, la festivalul sașilor din Transilvania

Cea mai mare manifestare culturală a sașilor din Transilvania, l-a avut printre invitați pe președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a mers, duminică, în Criț, la Săptămâna Haferland, și a vorbit despre pierderea unor tradiţii săseşti, dar a atras atenția, că satele săsești, care renasc rând pe rând prin turism, ar putea fi exemple și pentru alte comunități din țară.

Totodată, șeful statului a afirmat, într-un discurs, că sașii vor serba împreună cu românii Centenarul Marii Uniri, aratând că „până la urmă toți ceilalți se vor convinge că acesta este mesajul”.

„Cred că trebuie să ne concentrăm pe mesajele pozitive. (…) Comunitatea săsească va serba împreună cu românii Centenarul României și eu cred că până la urmă toți ceilalți se vor convinge că acesta este mesajul. Centenarul este un lucru extrem de important și chiar dacă pentru unii pare doar că au trecut 100 de ani este mare lucru pentru că, după părerea mea, România în acești 100 de ani a dovedit că dintr-o țară mică, la marginea imperiilor, se poate crea o țară care între timp este o țară puternică în regiune, o țară stabilă, (…) și mai mult este o țară care contribuie la dezvoltarea și stabilitatea întregii regiuni. Putem să spunem ca în ultimii 100 de ani am facut pași importanți și hotarîți înainte într-o direcție bună”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, a vizitat biserica fortificată din Criţ și i-a salutat în germană pe sașii întorși în țara special pentru această sărbătoare.

Alte articole:   VIDEO DSU, imagini cu pacienți COVID aflați la ATI la Unitatea de Primiri Urgențe din Brașov

Președintele s-a pozat răbdător cu toți doritorii și i-a felicitat pe tinerii care duc mai departe tradițiile.

Şeful statului a subliniat faptul că hainele tradiţionale săseşti au ajuns să se găsească doar în muzee, prezenţa comunităţii reducându-se doar la conservarea patrimoniului cultural.

Alături de preşedinte au participat, la Criț, viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Emil Hurezeanu – Ambasadorul României la Berlin, Barbara Stamm, preşedintele Parlamentului landului Bavaria, Herta Daniel, preşedintele Asociaţiei Saşilor Transilvăneni din Germania.

Festivalul Săptămâna Haferland reunește anual, sașii plecați din România, dar și pe cei care au rămas aici, din 10 localități din județele Brașov și Mureș, eveniment dedicat promovării culturii săsești din Transilvania.

Alte articole:   Echipamente pentru comunicații sol-sol, în valoare totală de peste 1 milion de lei, au ajuns la Aeroportul Internațional Brașov

Foto: stirileprotv.ro

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate