Downhill-ul pentru mine este mai mult decât o pasiune, este un mod de viață

Downhill-ul pentru mine este mai mult decât o pasiune, este un mod de viață

Are 18 ani, învaţă la Liceul cu Program Sportiv din Braşov şi practică downhill. De loc, este din comuna Moieciu de Jos, mai exact din Cheile Grădiştei. Aceasta este prezentarea pe care și-a făcut-o Sebastian Râpea, care a preferat să povestească mai multe despre pasiunea lui.

Pentru cine nu știe, downhill este una dintre cele mai dificile probe ale mountain biking-ului. Se refera la coborarea unui traseu dificil, cu o viteza cat mai mare, astfel incat timpul parcurs pentru deplasarea pe traseu sa fie cat mai scurt.

In aceasta proba sunt intalnite diferite obstacole precum road gap-uri (sarituri peste portiuni de drum), drop-uri (salt de la un nivel superior) sau wall ride-uri (contrapanta artificiala construita din lemn pentru a permite deplasarea mai rapida pe traseu).

Bicicletele folosite sunt in general scumpe – prețurile pornesc de la 1.000 de euro și pot ajunge pânî la 10.000 de euro! – datorita durabilitatii mai mare, acestea avand nevoie de amortizoare cu o cursa mare (200 mm) atat pe fata cat si pe spate, pentru a atenua din socurile puternice si pentru a tine bicicleta pe cursul pe care il dictezi. Franele sunt deasemenea printre ele mai performante din segmentul mountain bike-urilor si utilizeaza discuri cu dimensiuni mari (ex. 200 mm).

„M-am apucat de downhill dintr-o întâmplare. În anul 2013, varul meu m-a întrebat dacă vreau sa merg sa ajut la construirea traseului de la Cheile Gradistei, unde avea loc un concurs de downhill. Atunci am zis sa particip și eu sa văd cum este, dar cu o bicicleta necorespunzătoare sportului și de atunci downhill-ul pentru mine a devenit mai mult decât o pasiune, este un mod de viață”, povesteşte Sebastian cum s-a apucat de acest sport.

În anul 2015 a reuşit să îşi cumpere prima bicicleta de downhill și tot de atunci a început sa participla toate concursurile din țara, susinut şi încurajat de un foarte bun prieten: Bogdan Saragea.

„Tot in anul 2015 am avut primul podium, la Vatra Dornei, la categoria juniori (locul 3 din 15 ) și locul 25 din 70 la general. Din anul 2016 s-au înființat Cupele Naționalele de Downhill, care s-au desfășurat în diferite zone ale țării.  Am terminat pe locul 3 pe țara la categoria juniori”, ne împărtășește primele victorii tânărul sportiv.

De la începutul acestui an acesta a devenit membru al clubului NHbike Racing Team și tot anul acesta a fost ales și în lotul naţional de downhill: „Vreau sa mulțumesc colegilor din club pentru sponsorizare și susținere! Revenind la concursuri, tot anul acesta am participat la primul meu concurs internațional, care a avut loc în Schladming -Austria. A fost un concurs foarte greu cu un traseu foarte dificil și solicitant. Al doilea concurs internațional la care am participat a avut loc în Bulgaria, la Pamporovo, acolo am avut ghinion, deoarece înainte cu 5 minute sa iau startul a început o ploaie zdravănă și mi-a dat totul peste cap”.  

Sebastian Râpea are și un vis, un țel de îndeplinit: „Multe persoane ma întreabă unde vreau sa ajung cu sportul acesta, iar eu le spun cât de sus se poate. Dorința mea este sa ajung sa pot participa la Cupele Mondiale, dar ca sa ajung acolo mai e mult de muncit…”. 

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Adolescentă din Giurgiu, dispărută de o lună, găsită la Braşov
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.