blog-logo

Osemintele lui Mihai Viteazul vor fi aduse la Cristian

Osemintele lui Mihai Viteazul vor fi aduse la Cristian

Pe o căldură toridă, zeci de preoți slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române, alături de mii de pelerini, au slujit și s-au rugat, împreună cu mii de credincioși, la mormântul marelui întemeiator de neam și națiune, Mihai Viteazul, de la Mănăsătirea Plăviceni, județul Teleorman.

Cel mai important lucru, este acela că delegația Brașovului și a comunității de pe lângă Mănăstirea Sf. Efrem cel Nou de lângă Cristian – având Înalta binecuvâtare a Mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza și a Prea Sfinției Sale Galaction, Episcop al Alexandriei și Teleormanului -, a obținut aprobarea ca o parte din osemintele domnitorului Mihai Viteazul, descoperite la Plăviceni, să fie aduse în cadrul Centenarului, în cadrul unor ample manifestări naționale, în Transilvania.

„Acordurile de colaborare între Mănăstirea Plăviceni și Schitul Sf. Efrem cel Nou din comuna Cristian, precum și binecuvântările date ale celor doi ierarhi, mitropolitul Ardealului ÎPS Laurențiu Streza, și Prea Sfinția Sa Galaction, Episcopul Alexandrei și Teleormanului, de organizare în comun în anul Centenarului a unor manifestări ample cu rezonanță pentru istoriografia națională, ne obligă și ne îndatorează la conduită demnă de adevăratele și profundele valori ale Ortodoxiei  Române”, a declarat Protosinghelul Clement, starețul Mănăstirii Sf. Efrem cel Nou de la Cristian.

Alte articole:   Campania „Fii și tu SALVATOR! Donează SÂNGE, dăruiește VIAȚĂ!", în februarie, la Brașov

Acesta a subliniat faptul că,  astfel, Biserica își continuă menirea ei de unificatoare și întregitoare de neam. În acest sens, Biserica consemnează încă o dată aceasta misiunea ei, iar într-un mod aparte simobolistic, acest lucru este conturat și de faptul că părțile trupului lui Mihai Viteazu sunt așezate spre odihnă, la două mănăstiri: Dealu din Dâmbovița și Plăviceni, din Teleorman. De anul viitor, o parte din ele vor fi aduse și așezate în Mănăstirea Sfântul Efrem din Brașov”, a precizat părintele stareț Clement.

Alături de slujitorii bisericești de la mănăstirea brașoveană este însă și comunitatea. „În dubla mea calitate de lider și decan al comunității de credincioși din comuna Cristian, de lângă mănăstirea Sf. Efrem cel Nou și aceea de ofițer, care am jurat credință patriei mele România, pentru mine personal și familia mea este un act de mândrei să contribui cu efortul meu alături de camarazii din Federația Militarilor în rezervă și retragere, alătruri de foștii comandanți ai Armatei Române, la amplele manifestări de anul acesta și anul viitor, cu ocazia acestor sărbători ce se vor desfășura la Mănăstirea Sfântul Efrem cel Nou din comuna Cristina – Brașov, când vor fi aduse în Transilvania osemintele marilor martiri ai neamului românesc, Epictet și Astion, precum și o parte din osemintele marelui unificator de țară, Mihai Viteazul”, a precizat ofițerul în rezervă Nicolae Trifan.

Alte articole:   DNSC avertizează: Mesaje capcană în numele Poștei Române, al unor bănci și al unor firme de curierat

La slujba de pomenire a Marelui Voievod de la Plăviceni a participat și preotul militar col. Ion Epaminond Boroș, din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Brașov, care a subliniat faptul că Mihai Viteazul, personalitate marcantă a lumii europene și creștine, este cel care a unit într-o singură țară, România, vechile provincii dacice. „Nici un creștin european nu trebuie să uite că dacă nu era Mihai Viteazul, astăzi, Europa ar fi citit în genunchi Coranul. Nici un român nu trebuie să uite cuvintele Viteazului: «Cu noi este dreptul și dreptatea. Cu noi e cauza cea bună, cu noi este Dumnezeu»”, a punctat părintele Boroș.

„Faptul că Cristianul, prin comunitatea sa, prin primarul său Gicu Cojocaru și prin Consiliul Local, precum și prin președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, au fost de acord să dezvolte o entitate cultural-religioasă și educațională pe teritoriul acestei unități administrativ-teritoriale, generează nu numai Ortodoxie, nu numai spiritualitate, ci și efecte benefice economice în scopul dezvoltării și creșterii atractivității zonei din punct de vedere economic și a dezvoltării turismului cultural – religios. Importanța acestui edificiu de spiritualitate din Țara Bârsei este cu atât mai deosebită, având în vedere faptul că relaționările internaționale pe care acesta le dezvoltă fac parte și se integrează în protocolul de colaborare dintre Mitropolia Ardealului și Mitropolia Vidinului, semnat de cei doi Înalți Ierahi, Mitropolitul Laurențiu și Mitropolitul Dometian, și leagă comunitățile de români și bulgari dintre cele două națiuni, România și Bulgaria generând în flancul de Sud – Est al Balcanilor stabilitatea economică și socială, atât de necesară în zonă”, a declarat prof. dr. Liviu Pandele, președintele Casei de Comerț Balcanice.

Alte articole:   Cum arată strada Doamna Stanca din Făgăraș, după modernizare? (VIDEO)

De subliniat faptul că același lucru s-a discutat și în cadrul întâlnirii de la București dintre cei doi președinți de stat, Klaus Iohannis și Rumen Radev, și anume de accentuare a colaborării dintre cele două națiuni și diversificarea schimburilor economice, sociale și cultural-spirituale dintre cele două națiuni prietene.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.