blog-logo

Spălatul rufelor la râu ca în urmă cu 100 de ani, la Pietrele lui Solomon

Spălatul rufelor la râu ca în urmă cu 100 de ani, la Pietrele lui Solomon

Braşovencele şi nu numai, sunt aşteptate sâmbătă, de la orele 8 dimineața, la Pietrele lui Solomon, la o demonstraţie de spălat rufe la râu, așa cum se obișnuia pe vremuri.

Evenimentul, “Spălatul iilor la râu” este organizat de Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi, şi face parte dintr-o serie de evenimente de promovare a patrimoniului cultural-istoric al românilor din Șcheii Brașovului, inclusiv o serie de obiceiuri tradiționale străvechi.

Organizatorul evenimentului, Liana Stănescu, a declarat că cei interesaţi vor putea vedea cum se spălau acum 100 de ani iile şi cămăşile junilor.

De asemenea, aceștia vor învăţa să utilizeze săpunul de casă şi uneltele specifice epocii, dar şi să usuce sau să albească iile pe prundiş.

„În urmă cu un secol, spălatul rufelor la râu, cu cenuşă sau săpun făcut în gospodărie, cu instrumente rudimentare, era una dintre puţinele variante pe care le aveau femeile la îndemână. Chiar şi acum, când se folosesc maşinile de spălat, sunt gospodine care ne asigură că modalitatea tradiţională de spălare a rufelor este de actualitate şi se transmite din generaţie în generaţie”, a explicat Liana Stănescu.

Ora matinală a evenimentului a fost aleasă pentru a prinde loc la Pietrele lui Solomon, dar şi pentru a se putea realiza fotografii reuşite în cadrul evenimentului, în care să nu se vadă fumul de la grătare.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Consumul de energie electrică al României a atins un nou record, din cauza caniculei
  1. […] cadrul proiectului, pe 5 august, este organizat evenimentul „Spălatul iilor la râu”. Este o șezătoare urbană cu rol demonstrativ, care va avea loc la Pietrele lui Solom și in […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.