blog-logo

Braşovul va avea un Muzeu al Junilor

Braşovul va avea un Muzeu al Junilor

Timp de patru luni, în perioada august – noiembrie, Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi derulează proiectul cultural „Muzeul din Casa Junilor”, ce are ca scop realizarea unor activităţi muzeale pentru punerea în valoare a patrimoniului cultural mobil (costume tradiţionale, artefacte, documente) din Ţara Bârsei.

Pe durata proiectului, vor fi organizate patru expoziţii tematice dedicate portului Junilor din Şcheii Braşovului, costumului popular din Ţara Bârsei şi Transilvania, simbolurilor şi motivelor preluate de pe ii, cămăşi, ştergare.

Pe lângă expoziţii, publicul va beneficia de activităţi din sfera educaţiei nonformale, de tipul atelierelor, şezătorilor şi demonstraţiilor realizate de meşteri artizani şi specialişti în etnografie şi restaurare.

Pentru elevi vor fi organizate vizite ghidate și video-proiecții in cadrul unei activități numită „Săptămâna altfel la Casa Junilor”, eveniment care se va desfăşura în toamnă, când junii au în plan organizarea unui maial mare pe aleea de sub Tâmpa.

Alte articole:   Consumul de energie electrică al României a atins un nou record, din cauza caniculei

Prin atelierele organizate în proiect, artizani actuali vor iniţia publicul în tehnici străvechi de cusut și brodat, în tesut și realizarea de podoabe și accesorii care completau portul tradițional, prin punerea în valoare a motivelor specifice acestor zone etnografice, a culorilor întâlnite în patrimoniul textil caracteristic Brașovului.

Manechine îmbrăcate în costume tradiţionale specifice Şheiului

Un punct de atracţie al muzeului se anunţă calul, care, a declarat secretarul Uniunii Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi, Alexandru Stănescu, va fi „echipat” cu harnaşamentul pe care în folosesc junii în timpul paradei călare.

„Va fi un cal în mărime naturală care va costa destul de mult. Cred că unul adevărat ar fi mai ieftin”, a precizat Stănescu, citat de BunaZiuaBrasov.

De asemenea, el a spus că pe lista de cheltuieli a proiectului este şi achiziţia a 10 manechine, care vor fi îmbrăcate în costume tradiţionale specifice Şheiului, dar şi realizarea unor broşuri şi calendare în care vor fi prezentate simbolurile de pe cămăşile junilor.

Alte articole:   INSP: Peste 80% din cazurile de COVID-19 din ultima săptămână, la persoane nevaccinate

Muzeul din casa Junilor

În următoarea perioadă se vor desfășura mai multe acțiuni culturale, în cadrul proiectului.

Prima fiind expoziția ,,Simboluri și motive cusute pe ii și cămăși”, în perioada 4-26 august, organizată în Casa Junilor din str. Prundului nr. 1, unde vor fi expuse 20 de exponate care redau simboluri brodate preluate de pe costume vechi românești și ale altor etnii, lucrări realizate de membrele Grupului ”Simboluri și motive cusute din Țara Bârsei”. Program de vizitare: luni-vineri 15.00-20.00. Vernisajul expoziției va avea loc în 4 august, la orele 18, la Casa Junilor.

În cadrul proiectului, pe 5 august, este organizat evenimentul „Spălatul iilor la râu”. Este o șezătoare urbană cu rol demonstrativ, care va avea loc la Pietrele lui Solom și in care, pentru o zi, vom readuce la viata tradiția spălatului la râu. Învățăm împreună cum se spălau Iile odinioară, cum sa utilizăm săpunul de casă și uneltele specific, și cum uscăm/albim iile pe prundiș.

Alte articole:   1 milion de lei pentru 110 biserici din județul Brașov

Pe 17 august – atelier de cusut și brodat motive tradiționale din Brașov și Țara Bârsei.

Iar pe 26 august – Conferința ”Simboluri și motive cusute pe ii și cămăși”, orele 18, Casa Junilor. Conferința va fi susținută de consultantul restaurator și etnograf Georgiana Gămălie, și urmărește familiarizarea publicului cu patrimoniul textile și patrimoniul cultural immaterial reprezentat de meșteșugurile din sfera țesăturilor.

Foto: gandul.info.ro

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.