blog-logo

Icoane şi gânduri din povestea vieţii Reginei Maria a României

Icoane şi gânduri din povestea vieţii Reginei Maria a României

Proiectul este organizat de Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov și Crucea Roșie Brașov, fiind finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, la aria tematică ,,Educație prin cultură”.

Bugetul proiectului este de 53.800,20 lei, din care 39.320,20 lei este finanţarea nerambursabilă AFCN.

Regina Maria este unul dintre simbolurile puternice ale Centenarului României Moderne și una dintre puținele personalități pozitive ale Primului Război Mondial recunoscute la nivel mondial.

A fost supranumită de poporul său ,,Mama răniților” și ,,Regina soldat”, pentru atitudinea curajoasă din timpul Primului Război Mondial, când a mers pe prima linie a frontului,a lucrat în spitale de campanie, înfruntând epidemia de tifos, și a coordonat activitatea Crucii Roșii Române care se ocupa de îngrijirea victimelor războiului. Era o activitate umanitară începută încă din timpul războiului balcanic (1912-1913), când viitoarea regină s-a dedicat îngrijirii bolnavilor de holeră, riscându-și viața fără nicio rezervă.

Prin activitatea umanitară, spitalele și sanatoriile patronate, Regina Maria a României a reprezentat și reprezintă un simbol asumat de unitățile medicale din România și al luptei împotriva bolilor pneumologice grave.

Alte articole:   Cîmpeanu: Limba română “este foarte probabil” să fie probă separată, cu gramatică, la Bacalaureat 2027

Pornind de la atitudinea exemplară a Reginei Maria față de oamenii izolați de comunități din cauza unor boli contagioase teribile, precum și de la testamentul regal către Țară, în care suverana spunea românilor că ,,v-am priceput: n-am judecat, am iubit…”, proiectul își propune îmbunătățirea condițiilor de viață și educație cu ajutorul culturii și al istoriei pentru persoanele asistate social și cu afecțiuni pneumoftiziologice din județul Brasov.

Proiectul „Icoane și gânduri din povestea vieții Reginei Maria a României” își propune să îi transforme pe beneficiarii săi în oameni care se simt respectați și înțeleși de semenii lor. Unii dintre ei, chiar dacă se află la o vârstă înaintată, nu au avut posibilitatea să cunoască istoria României și nici să viziteze reședințele regale. Alții, proveniți din case de copii sau de pe stradă, nu au fost niciodată într-o excursie, iar ceilalți părăsiți de familie nu mai au puterea să își imagineze lumea din afara unității medico-sociale.

Alte articole:   Este oficial! Podul de la Budila a fost finalizat! În scurt timp vor începe testele necesare redeschiderii traficului feroviar

În cadrul Unității de Asistență Medico-Socială, medicii, psihologul și asistentul social vor alege un grup format din 40 de pacienți.Aceștia vor fi selectați în funcție de starea lor de sănătate fizică și psihică, pentru a nu reprezenta un pericol pentru colectivitățile în care se va desfășura proiectul.

Pentru a înțelege mai bine tema istorică a proiectului, beneficiarii vor participa la două vizite de documentare, la Castelul Peleș și Castelul Bran. Dupăvizitarea reședințelor regale, echipa de proiect va organiza un workshop de diseminareîn cadrul căruia vor fi selectațiparticipanții la realizarea și apoi prezentarea unei piese de teatru și amenajarea unei expoziții de fotografie istorică. 

Cu ajutorul specialiștilor Muzeului Județean de Istorie Brașov si a voluntarilor din cadrul organizației Crucea Roșie Brașov, pacienții participanți la proiect vor produce la sediul unității din Sânpetru o expoziție tematică despre Regina Maria. În cadrul a două ateliere muzeale, beneficiarii direcți ai proiectului vor face selecția și documentarea imaginilor istorice și designul ramelor.

Expoziția va fi prezentată mai întâi la Muzeul Județean de Istorie Brașov și apoi la sediul Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru, unde va rămâne definitiv, decorând sala de festivități a unității.

Alte articole:   Cod galben de instabilitate atmosferică, astăzi, la Brașov

Producția piesei de teatru presupune implicarea beneficiarilor în documentarea piesei, realizarea scenariului și pregătirea decorului. De asemenea, în distribuția piesei vor fi numai pacienți selectati din cadrul UAMSP Sânpetru. Sub coordonarea unui regizor profesionist, ,,actorii” noștri vor prezenta celorlalți pacienți internați în cadrul unității, o piesă inspirată din opera literară și viața Reginei Maria.

Piesa de teatru va fi prezentată și publicului larg cu ocazia unui eveniment cultural care va avea în program și o conferință despre Regina Maria susținută de o personalitate culturală recunoscută la nivel național.

În cadrul Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru, proiectul va continua educația culturală într-o manieră non-formală și plăcută prin organizarea unor seri culturale cu filme documentare și de arhivă despre Regina Maria, la care vor participa toate persoanele internate.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.