Coresi Avantgarden, locul unde tinerii brașoveni pot spune că sunt „acasă”

Zeci de mii de braşoveni au lucrat pe platforma Tractorul. Mulţi dintre cei care acum vor să îşi facă un rost în viaţă, să îşi cumpere o locuinţă, ştiu doar de la părinţi sau de la prieteni ce exista în urmă cu două decenii pe platforma Tractorul.

Astăzi, ruinele fostei fabrici care altădată era mândria părinţilor şi bunicilor noştri, acum renasc după ce un dezvoltator imobiliar îi dă un alt sens existențial. Cererea de locuințe în Brașov este mare, iar oferta este scăzută, iar de cele mai multe ori de o calitate îndoielnică.

Având alături singurul mall din Brașov, constructorul dă astăzi viaţă unui cartier realizat la standarde şi exigenţe europene.

Toţi vorbesc despre „regenerare urbană”. Câţi o fac, de fapt?

Intenția ca zona Tractorul să redevină un motiv de mândrie pentru brașoveni, un punct de atracție în regiune și un exemplu la nivel național a existat încă de la primele planuri ale investitorilor, însă în decursul ultimilor ani responsabilitatea s-a împărțit între dezvoltatori cu competențe diferite.

Remodelarea suprafeței de 100 din cele 124 de hectare ale uzinei a început în 2012, când Immochan a achiziționat acest teren și a pus pe hârtie planurile pentru zona comercială și rezidențială. Terenul achiziționat nu mai păstra nimic din aspectul impunător de altădată al uzinei brașovene, ci cuprindea doar ruine, hale dezafectate, buncăre și mult moloz.

„La deschiderea proiectului Coresi Brașov, am pornit la drum cu o promisiune: aceea de a nu construi doar metri pătrați, ci de a crea noi spații de viață pentru locuitori. În alegerea partenerului am ținut cont de calitatea proiectelor dezvoltate de către Avantgarden și am hotărat împreună să facem un pas înainte, redefinind un nou standard în crearea de valoare pentru oraș și locuitorii lui: un cartier în care oamenii se pot bucura de un cadru de viață inedit, cu acces direct la o diversitate de servicii și animat de spiritul «bucuriei zi de zi» de la Coresi”, ne-a declarat CEO Immochan România, Tatian Diaconu

Primul pas a fost Coresi Shopping Resort – centrul comercial mult așteptat de brașoveni, inaugurat în 2015. După darea în folosință a celor 24 hectare destinate spațiilor comerciale, viitorul cartier Coresi a cunoscut o dezvoltare rapidă a infrastructurii.

Alte articole:   „Până la sfârșitul anului, autostrada Comarnic-Brașov intră în linie dreaptă”, anunță Lucian Bode

Coresi Avantgarden, demarat în 2016, reprezintă etapa a treia a proiectului ce revitalizează circa 8% din suprafața utilă a orașului Brașov. Blocurile care se construiesc aici au regim mic de înălțime, majoritatea au 5/6 etaje, iar cateva clădiri au 8 etaje, pentru ca apartamentele să beneficieze de lumină naturală cea mai mare parte a zilei. Sunt înconjurate de spații verzi ce oferă intimitate locatarilor, dar și o zonă cu alei pietonale ce aduc o notă de dinamism.

Mărimea spațiilor verzi este importantă pentru îmbunătățirea calității aerului în zonă, pentru crearea unor zone de recreere, plimbări, activități sociale. Din acest motiv, dezvoltatorul a alocat o bună parte din teren pentru alei și vegetație, încurajând astfel un stil de viaţă activ și având intenția de a crea locatarilor o „stare de bine”. Spaţiile verzi și aleea pietonală ce leagă zona comercială de cel mai mare parc al orașului oferă oportunităţi prin care încurajează un stil de viaţă mai activ, prin plimbări, alergare, exerciţii fizice, ciclism etc., inclusiv deplasări pe rutele dintre zonele locuite şi zona de birouri sau facilităţile publice (magazine, clinici, şcoli).

„Ne-am dorit să fim parteneri în proiectul Coresi, care a devenit deja o referință pentru oraș și pentru brașoveni. Acesta este unic atât prin conceptul în sine, cât și prin arhitectura și integrarea în spațiul urban. Ambiția noastră este de a realiza proiectul după cele mai avansate norme tehnice și constructive din piață, aducând în parteneriat competențele acumulate în peste zece ani de activitate”, spune Daniela Kasper, manager general Avantgarden Invest.

Petru că iarna nu e ca vara, iar brașovenii știu cel mai bine acest lucru, pentru că sezonul rece se întinde de-a lungul mai multor luni la poalele Tâmpei, investitorul imobiliar a avut în vedere confortul clienților, motiv pentru care s-a apelat la cele mai adecvate și eficiente soluții pentru o izolare termică și fonică de excepție pentru complexul rezidențial.

„Cumpărătorul care se alătură comunității Coresi Avantgarden se va muta într-un ecosistem definit prin calitatea spațiilor verzi, calitatea mediului ambiant, a serviciilor puse la dispoziție, al multitudinii de spații comerciale situate la parterul blocurilor. În complex vor fi deschise cabinete stomatologice sau notariale, servicii de care au nevoie locuitorii unui cartier, dar care vin în completarea ofertei comerciale din apropiere. O sală de sport cu centru SPA, magazine, cafenele, cinematograf și locuri de joacă pentru copii și tineri. În apropiere se află și cel mai mare parc al orașului ce oferă multiple facilități pentru sport și activități în aer liber”, spun dezvoltatorii celui mai mare cartier din cartierul Tractorul.

Recunoaștere europeană pentru proiectul braşovean

Complexul construit pe fosta platformă Tractorul a fost desemnat proiectul anului în cadrul celei de-a 12-a ediții a Galei Premiilor Imobiliare pentru Europa de Sud-Est – EuropaProperty SEE Gala Awards, care s-a desfășurat la București în luna aprilie 2017.

Alte articole:   Cu mască la Râșnov și Bran. Orele și zonele unde purtarea măștii este obligatorie

Întreg proiectul Coresi Avantgarden va fi dezvoltat în cinci etape și cuprinde peste 2.200 de apartamente. Cele 570 de unități din prima etapă au fost contractate integral și se află în prezent în diferite etape de execuție, iar în cea de-a doua fază vor fi construite alte 430 de apartamente.

Campania de vânzare a unităților din faza a doua a proiectului – apartamente și spații comerciale situate la parterul blocurilor – a fost demarată în luna aprilie, peste 70% dintre apartamentele disponibile găsindu-și deja proprietari. Studiourile, apartamentele cu 2 și 3 camere sunt situate în imobile cu un regim de înălțime de 5, 6 și respectiv 8 etaje. Cele șase blocuri situate pe un teren de 2.9 ha vor fi finalizate pe parcursul anului 2018.

Alte articole:   Legea care prevede pedepse mărite pentru pedofili, atacată de Guvern la CCR pe motiv că e discriminatorie

De la avioane şi tractoare, la o locuinţă într-o zonă încărcată de istorie

Înființată în 1925 ca fabrică de avioane (IAR Brașov), fosta platformă industrială a produs câteva dintre cele mai cunoscute avioane de luptă. Visul locuitorilor de la poalele Tâmpei de a produce mașini zburătoare are însă o viață scurtă, deoarece fabrica a fost închisă de ocupația rusă la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Începând din 1948, când a fost redenumită Uzina Tractorul Brașov (UTB), fabrica a produs peste un milion de tractoare până în 1990, devenind unul dintre primii zece producători mondiali din industrie.

După 1990, Tractorul a intrat într-un lent proces de privatizare, dar din cauza neînțelegerilor cu autoritățile locale și din cauza alegerilor de atunci privatizarea nu a mai avut loc. Uzina și-a continuat producția, dar într-un ritm scăzut, iar în 2007 a intrat în proces de lichidare.

Pe data de 5 iulie 2007, în cadrul unei licitaţii, platforma Tractorul UTB a fost cumpărată de către societatea imobiliară Flavus Invest S.R.L. din Bucureşti. Cumpărătorul viza derularea unui proiect de regenerare urbană pentru întreaga zonă, cu o suprafață de 124 de hectare, ce cuprindea birouri, locuințe și spații comerciale. Conceptul Coresi Business Park înseamnă un mix echilibrat de spații industriale transformate în spații de birouri clasa A, neconvenționale, contemporane dar și clădiri noi. Datorită crizei, costul derulării proiectului a crescut, dar valoarea investiției facute în cumpărarea uzinei a scăzut.

 

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate