blog-logo

Pentru că iubim Brașovul, poate vom avea și noi un simbol

Pentru că iubim Brașovul, poate vom avea și noi un simbol

Colegul meu de breaslă, Sorin Cosma, corespondentul TVR de la Brașov, are o idee care cred ca ar trebui preluată rapid de edili și pusă în practică. Pentru că idei cretine care au permis măcelărirea Dealului Warthe, de exemplu, sau Poiana Brașov, au fost pus în practică cu largul concurs al autorităților locale.

Brasovul nu are niciun monument dedicat vreunui domnitor roman, desi in perioada medievala mai multi domnitori ai Tarii Romanesti si Moldovei au avut legaturi cu cetatea de la poalele Tampei. Mihai Viteazul a venit in citeva rinduri la Brasov. Odata a stat doua saptamini, timp in care a avut o activitate politica si diplomatica intensa aici, organizind si o Dieta a Transilvaniei, singura tinuta vreodata la Brasov.

Am putea avea, deci, o statuie ecvestra a lui Mihai Viteazul, asa cum are si Bucurestiul, Iasiul, Oradea, Targoviste, Craiova, Ploiesti, Navodari, Giurgiu, Cluj Napoca, Sfintu Gheorghe, etc. Sau. La anul aniversam un secol de la Marea Unire. Am fi putut ridica un monument regelui Ferdinand, primul rege al Romaniei Mari. Am fi marcat si noi centenarul Unirii intr-un mod care s-ar fi vazut si peste timp. Pacat ca nu avem nici macar un monument al Eroilor pe masura orasului cu care ne mandrim.

In fotografi se poate vedea cum ar arata o statuie cu Mihai Viteazul in giratoriul de la Rectorat. In urma cu 417 ani, domnitorul a intrat triumfal in cetatea Brasovului pe Poarta Vamii, construita atunci chiar in zona giratoriului de azi.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Klaus Iohannis nu s-a abținut nici de Ziua Națională să nu vorbească despre alegeri
 1. sper să nu se apuce de construit statui de voievozi în giratorii, lalelele costă destul!

  Reply
 2. Lalelele, panselutele, garduri vii, etc. sunt de ex. plantate 1000 buc., dar sunt decontate 4000 buc.; evident in cei „4000”, intra in plus si manopera, transportul, tva-ul, apa de la escrocii de la Compania Apa, s.a.
  Acest fapt, la fel ca si multe altele, inclusiv toate „cotizatiile”, se petrec intr-o veslelie totala, de f. multi ani in Brasov !
  E simplu de aflat in conturile cui se fac spalarile de bani !
  In afara de DNA Brasov, care dupa ce a fost schimbat in totalitate, a inceput sa lucreze, celelalte insitutii de control, inclusiv Politia si Camera de conturi, ce freaca pe romaneste ? Pazesc hotii mari din Primarie ?
  De ce nu fac un grup de statuiete cu primii penali din Brasov, care se cunosc bine si pe care s – o amplaseze la Penitenciarul Codlea ?!

  Reply
 3. colegul tau de breasla sa se concentreze pe prioritati gen aeroport, sosele, spitale, scoli, nu pe lucruri inutile ca statui de prost gust, care nu au legatura decat cu cartile de istorie editate in comunism.

  Reply
 4. Mai usor cu statuile, nu e cazul sa exageram. Ardealul a avut o istorie cam diferita fata de Moldova si fata de Tara Romaneasca. Pentru cine a venit in Brasov cu sarma sau alte metode brevetate de comunisti le reamintim ca Brasovul e plin de simboluri: Tampa, Biserica Neagra, moldovenii. Asa ca avem, multumim frumos dar nu avem nevoie in plus.

  Reply
 5. In niciun caz! Mihai Viteazu nu are nimic, dar nimic in comun cu Brasovul. Oprirea sa a fost complet intamplatoare. Singurele personalitati care merita comemorate sunt cele sasesti. Ar putea fi facuta o statuie mai mare a lui Honterus sau a unuia dintre juzii mai renumiti ai Brasovului. Sau un grup statuar al decemvirilor, care sa comemoreze traditia republicana a orasului, un adevarat stat in stat timp de mai mult de 500 de ani.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.