blog-logo

Daniela Haralambie, cea mai bună săritoare cu schiurile din România, zboară spre recorduri naţionale

Daniela Haralambie, cea mai bună săritoare cu schiurile din România, zboară spre recorduri naţionale

Pe 14 august 1997 începe povestea lui Haralambie. La o lună şi 12 zile după startul PROveştii ProSport. Nu este o poveste cu un haiduc, ca în „Hanul Ancuţei”, ci povestea unei puştoaice născute în Braşov, plecată la Săcele. După două săptămâni în care a aşteptat un telefon ce nu a mai venit, şi-a luat zborul de pe trambulină. Numele ei: Daniela Haralambie.

Protagonista noastră a adunat şapte victorii în FIS Cup (o serie anuală de competiţii de rang trei în lumea săriturilor cu schiurile, organizată de Federaţia Internaţională de Schi – 5 succese în România, 1 în Elveţia şi 1 în Polonia), o victorie în FIS Race (cea mai veche serie anuală de competiţii, organizată de Federaţia Internaţională de Schi în lumea săriturilor cu schiurile, considerată întrecere de rang patru), alte 11 prezenţe pe podium în concursurile internaţionale şi trei clasări în Top 20 în etapă de Cupa Mondială la sărituri cu schiurile (toate înregistrate în 2016). Personal best-ul: un loc 18 la etapa de World Cup de la Nizhny Tagil (Rusia – 11 decembrie 2016).

Alte articole:   Închisoare cu executare pentru șoferii băuți, drogați sau fără permis care provoacă accidente mortale. Legea, aprobată de Senat

„Voiam să fiu pilot de curse”

Pentru Daniela, săriturile cu schiurile la 20 de ani sunt exact „la fel ca şi atunci când eram mult mai mică: aceeaşi senzaţie, aceleaşi trăiri, aceeaşi plăcere”. Povestea de dragoste cu sportul lui Ahonen, Morgenstern sau Schlierenzauer a început simplu.„Eram la şcoală, într-a patra,  şi un coleg de clasă, care mi-a devenit şi prieten între timp, tot pleca. Spunea că face sport. Pe antrenor îl cunoşteam, pentru că am făcut şi înot cu el şi am zis să încerc şi eu schi-sărituri. Cum eram mai nebună, îmi plăcea. Era cel mai frumos – zburai”, începe incursiunea în trecut Daniela Haralambie.

Alte articole:   Județul Brașov sub Cod galben de ceață și polei

Ai făcut, deci, şi înot de performanţă?

Nu. Ar fi trebuit să fac, dar nu a mai sunat…Profesorul ne spusese că ne anunţă când se face concursul pentru lot sau ceva de genul ăsta, ca să începem să facem de performanţă. Am aşteptat două săptămâni acel telefon, însă nu a mai venit. Aşa că m-am apucat de schi.

Ce răspundeai în copilărie la celebra întrebare – ‘tu ce vrei să te faci când o să fii mare’?

Voiam să fiu pilot de curse (n.r.- râde). Dar acum am schimbat şi aş vrea să fiu poliţist după ce termin cu sportul acesta.

Ai încercat să mergi la karturi?

Alte articole:   Ziua de naștere ar putea deveni zi liberă prin lege

Da! Cine nu încearcă?

Născută la poalele muntelui, Daniela Haralambie parcă a avut destinul croit special. „Pe vremea aceea, era pârtie chiar la Săcele, unde locuiesc eu. Cred că doi sau trei ani am prins trambulina, nu mai mulţi. Acum, ne-am mutat cu antrenamentele la Râşnov. Pârtia de la noi, din Săcele, nu s-a reconstruit, nu este îngrijită şi a cam rămas o epavă, cum ar veni. Dar, avem trambulină la Râşnov”.

Continuarea pe Prosport

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.