blog-logo

Festivalul Promenadelor Brașovului – concerte, reconstituiri istorice, proiecții de film

Festivalul Promenadelor Brașovului – concerte, reconstituiri istorice, proiecții de film

Prima ediție a Festivalului Promenadelor Brașovului, cu tema „Lumea cea nouă”, ce se desfășoară până în data de 22 iulie, include peste 40 de evenimente printre care concerte de jazz, rock, ateliere interactive, tururi ghidate, reconstituiri istorice, proiecții de film.

Organizatorii manifestării au menționat, într-o conferință de presă desfășurată vineri, că timp de 15 zile municipiul Brașov își va dezvălui creativitatea, istoria și efervescența printr-un festival inedit în peisajul românesc, care își propune, printre altele, să revitalizeze promenadele istorice.

„Prin acest festival încercăm să redescoperim promenadele de altă dată: Promenada de Jos (Parcul Central), Promenada de Sus (zona Sub Tâmpa) și vecinătatea Promenadei Regale (După Ziduri, Turnul Graft, Turnul Alb) și Piața Sfatului. Cum să le redescoperim? Într-un mod cât mai interactiv. Și, de aici, împărțirea festivalului pe tematici. Toate aceste tematici ne-am străduit să aibă legătură cu conceptul de promenadă și cu conceptul clasic. Și așa a apărut Promenada Istorică unde avem foarte multe evenimente dedicate istoriei, Promenada Artelor și Promenada Copiilor, pentru că o mare parte din jocurile interactive au legătură cu perioada 1900”, a declarat directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, Nicolae Pepene, cel care a conceput festivalul.

Alte articole:   VIDEO Iarna și-a intrat pe deplin în drepturi pe Transfăgărășan! Stratul de zăpadă măsoară 10 cm

Promenada Istorică este rezervată promenadelor de altădată, cu expoziția în aer liber de fotografie istorică „Promenada Brașovului de altădată” în Promenada de Jos (Parcul Central). La Bastionul Graft va fi organizată o expoziție tematică inspirată din contextul istoric și artistic al promenadelor. De asemenea, vor avea loc reconstituiri istorice în costume de epocă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, dar și din perioada interbelică, activitate coordonată de Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei ”George Oprescu” din București.

Tururi ghidate „Cetatea Brașovului văzută din Promenadă”, un decor de fotografie istorică „Salutări de la Brașov”, un oficiu poștal pentru corespondență de epocă sunt alte manifestări organizate la Promenada Istorică. Potrivit organizatorilor, poate cel mai spectaculos eveniment al festivalului se anunță a fi concertul de muzică de promenadă cu participarea celei mai importante fanfare militare din România, Muzica Reprezentativă a MApN, pentru prima dată la Brașov după 30 de ani, alături de fanfara Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov.

Alte articole:   Anunţ licitaţie vânzare auto

Promenada Copiilor este zona educației culturale, cu activități creative și educative: ateliere de confecționat mici instrumente muzicale, ateliere de povești sonore, de desen, de colorat litografie istorică, de sculptură în lemn, ateliere de bandă desenată istorică și gala câștigătorilor festivalului școlar de teatru „Lumea scenei cu cei mici”.

Promenada Artelor este zona dedicată muzicii, fotografiei și filmului. Aici vor avea loc concerte rock (Sub Tâmpa), jazz (După Ziduri), proiecții de filme artistice (Bastionul Țesătorilor), concertele fiind programate în fiecare sâmbătă seara. Primul concert va avea loc sâmbătă 8 iulie, de la ora 20.00, la care vor participa E-An-Na, Guerrillas, Saddayah, Divided By Perception. Cel de al doilea concert se va desfășura pe 15 iulie, de la ora 19.00, cu participarea a trei dintre cele mai apreciate trupe de jazz autohtone — Irina Sârbu Band, A-C Leonte Band și New Landscapes. Al treilea concert, cel al fanfarelor militare, va avea loc pe 22 iulie, în Piața Sfatului, de la ora 19.00.

Alte articole:   Direcția de Asistența Socială Râșnov caută voluntari

„Festivalul își propune să devină curând un reper pe harta evenimentelor estivale din România. (…) Evenimentul își propune să revalorifice spațiile tradiționale de plimbare prin intermediul a trei coordonate — istorie, muzică, artă, prilej cu care activitățile festivalului vor contura firesc un nou tip de promenadă, contemporană”, a mai spus Nicolae Pepene.

Festivalul Promenadelor Brașovului este organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIM) și Muzeul Județean de Istorie Brașov, fiind finanțat din bugetul municipalității și cofinanțat de Consiliul Județean Brașov.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate