blog-logo

Roxana Mînzatu: Asigurarea necesarului de lemn pentru populaţie va fi prioritară

Roxana Mînzatu: Asigurarea necesarului de lemn pentru populaţie va fi prioritară
Locuințele și clădirile publice din zonele rurale au o performanță energetică scăzută, pentru că sunt folosiţi la încălzire combustibili ineficienți, iar clădirile sunt vechi. Chiar şi aşa, iarna trecută locuitorii de la ţară au avut probleme de alimentare cu lemn de foc.
În această privinţă lucrurile au fost în parte rezolvate, prin modificarea Codului Silvic, în Parlament. Asigurarea necesarului de lemn pentru populaţie va fi prioritară de acum înainte, potrivit amendamentelor aprobate de Camera Deputaţilor. Alternativa viabilă este exploatarea biomasei. Deși România deține un potențial valoros în domeniu, valorificarea acesteia nu a fost încurajată până acum, crede parlamentarul Roxana Mînzatu.

Există posibilități de finanțare disponibile pentru comunitățile rurale din România, atât europene cât și din partea altor contributori precum Fondul Norvegian. E nevoie însă de câteva schimbări pe parte legislativă, pe care le voi promova cu prioritate. De exemplu, voi propune înlăturarea unui obstacol la accesarea de fonduri europene. E o chestiune simplă, dar care a fost scăpată din vedere, modificarea codului CAEN pentru a include tocătura la biomasă, pe lângă peleți saubricheți, înlăturând astfel obstacolul accesării fondurilor europene privind acest sector”, declară social-democrata.

Roxana Mînzatu a participat la unul dintre la workshop-urile cu tema „Eficiență energetică în zonele rurale”, care s-au ținut, succesiv, în comunele Belin (Covasna), Moieciu de Jos și Vama Buzăului. Organizarea a aparținut Clusterului Inovativ al Biomasei Green Energy, în cadrul proiectului ”Schimb de experiență în vederea creșterii eficienței energetice din mediul rural în Regiunea Centru” și este finanțată din Fondul pentru relații bilaterale la nivelul programului RO05 – Eficiență Energetică a Mecanismului Financiar EEA 2009-2014, fiind postat și pe site-ul „Săptămânii energiei sustenabile” EUSEW17 la Bruxelles. http://eusew.eu/energy-days/workshop-energy-efficiency-rural-areas

Alte articole:   Mesaje false în numele ANAF. Ce mailuri nu trebuie deschise

Printre vorbitorii din cadrul workshop-urilor derulate, se numără și doi specialiști norvegieni de la „Norks Energi” implicați în proiect, care au împărtășit din experiența lor în domeniul eficienței energetice, și îi vor încuraja, împreună cu echipa Clusterului Green Energy, pe reprezentanții autorităților locale să formuleze idei fezabile pentru creșterea eficienței energetice în infrastructurile publice.

Vizita experților este importantă, ei trebuie să cunoască realitățile de aici. Biomasa solidă este obținută nu numai prin tăierea pădurilor și transformarea masei lemnoase în biomasă, ci prin valorificarea deșeurilor verzi, în primul rând. Dacă implicăm comunitatea, administrațiile locale în acest scop, atunci putem rezolva problema aspectului localităților, curățăm albiile râurilor, îi obișnuim pe oameni că prin toaletarea livezilor să adune deșeurile, se formează o responsabilitate locală, socială. Pe de altă parte, putem mări confortul în ceea ce privește clădirile publice prin implementarea unor sisteme de încălzire pe bază de biomasă, unde sursa principală de materie primă pot fi aceste deșeuri transformate în tocătură lemnoasă-biomasă solidă. Sunt 500 milioane de euro disponibili pentru Romania din Fondurile Norvegiene si SEE. Sper ca alocarea sa fie cat mai mare pentru eficiența energetică și mediu, iar apelurile de proiecte să fie lansate cat mai curând”, adaugă Roxana Mînzatu.

Printre problemele pe care deputatul le va avea în vedere, din cele ridicate de participanții la workshop-uri se numără includerea centralelor pe biomasă în categoria cheltuielilor eligibile la programul Casa verde pentru persoane fizice, dar și susținerea acestui program pentru persoane juridice și instituții publice. În acest al doilea caz, ghidul este bun, în aprecierea parlamentarului PSD, însă nu a apucat să finanțeze niciun proiect până acum.

Proiectul are o durată de 6 luni, a început în Aprilie și se finaliza în Septembrie. Acesta constă într-un schimb de experiență româno-norvegian și stabilirea unor teme pentru programe ample. Proiectul are două componente: prima cuprinde vizita specialiștilor norvegieni, iar a doua componentă constă în faptul că o echipă de aici , din cadrul clusterului, se va deplasa în Norvegia împreună cu doamna deputat Roxana Mînzatu”, declară Lajos Vajda, președintele clusterului Green Energy.
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.