Avalanşă de braşoveni muşcaţi de căpuşe, la UPU

Avalanşă de braşoveni muşcaţi de căpuşe, la UPU

Aproape 40 de persoane pe zi s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov pentru a le fi scoase căpuşele.

Datorită temperaturilor ridicate, numărul persoanelor muşcate de căpuşe a crescut semnificativ în ultima perioadă, astfel că la UPU s-a creat aglomeraţie.

Potrivit dr. Corina Aţef , medic în cadrul UPU- SCJU Braşov, în ultima perioadă, s-au prezentat în medie aproximativ 40 de cazuri pe zi cu înţepături de căpuşe, care nu au fost grave, însă din această cauză s-a aglomerat UPU.

 „În majoriatea cazurilor, înţepătura era în stadiu incipient. În astfel de situaţii, când nu apar semne de complicaţii, gen leziuni sau roşeaţă pe piele, căpuşele se pot extrage şi de către «victimă». Nu este neapărt nevoie să vină la Urgenţe. De asemenea, pe site-ul SCJU am pus şi informaţiile necesare în vederea extragerii unei căpuşe. Cei care au fost muşcaţi se pot prezenta şi la medicul de familie sau la centrele de permanenţă ale acestora din oraş, iar tratamentul cu antibiotic este necesar doar în cazul în care apar semne de inflamaţie”, a precizat Aţef, citat de BunaZiuaBrasov.

Simptome şi semne

Muşcăturile de căpuşă nu sunt dureroase, spun doctorii. Principalele semne sunt roşeaţa şi tumefierea (umflarea) locului muşcăturii, uneori pot apărea vezicule însoţite de mâncărime. E posibil ca muşcătura să cauzeze oboseală, greaţă şi vărsături, amorţeală, dificultăţi de mişcare, dureri de cap, febră, frisoane, slăbiciuni musculare şi pierderea poftei de mâncare, semne asemănătoare gripei. Ultimele simptome prezentate, arată începutul unei probleme serioase, transmise prin muşcătura căpuşei.

Alte articole:   Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ziua în care se deschid cerurile și se împlinesc dorințele

Dacă braşovenii sunt muşcaţi de o căpuşă sunt rugaţi să nu intre în panică, să folosească o mănuşă sau un şerveţel, să nu atingă căpuşa cu mâinile goale şi să nu strângă între degete căpuşa care i-a muşcat întrucât tot conţinutul din intestinele sale (conţinând microbi) trece în sângele omului.

Doctorii recomandă ca îndepărtarea căpuşei să se facă cu o pensetă astfel: căpuşa trebuie întoarsă pe spate şi apucată ferm cât mai aproape de piele, după care se trage uşor, iar aceasta va ieşi singură, fără vreun disconfort major. Cei ce nu au la ei pensetă, pot face la fel cu un fir de aţă pe care îl leagă în jurul regiunii dintre cap şi corp a căpuşei şi mişcă apoi uşor aţa din stânga în dreapta şi invers. Astfel, căpuşa se desprinde în întregime. Căpuşa trebuie pusă într-o pungă ce trebuie sigilată şi aruncată la gunoi.

După îndepărtarea căpuşei, trebuie spălată bine zona respectivă cu apă şi săpun, apoi aplicaţi o tinctură de iod. Cei ce nu pot scoate căpuşa în condiţii de siguranţă, trebuie să apeleze la ajutorul unui medic.

Foto: radioiasi.ro

Loading...
  1. PARCA S-A FACUT DERATIZARE!!! Cine a facut-o si cine-i trage la raspundere?!

    Reply
    • Deratizarea e pentru sobolani. Daca asta s-a facut, nu e de mirare ca exista capuse. Daca se facea dezinsectie….era o chestie 😛

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap