Mutilarea arhitecturală a Braşovului, sub ochii nepăsători ai autorităţilor

Mutilarea arhitecturală a Braşovului, sub ochii nepăsători ai autorităţilor

Scandalul mutilării arhitecturale a Braşovului este un serial din care mai apare câte un episod la câţiva ani.

Barbarismul în construcţii a început, după Revoluţie, în Poiana Braşov. În staţiune s-au retrocedat terenuri, vândute rapid apoi băieților deștepți, cu mulți bani la teșcherea. A se vedea pârtii retrocedate pe care s-au construit una peste alta vile, căsoaie, pensiuni, fără respectarea unei linii arhitecturale. Fiecare după cum l-a tăiat capul. (Aceeași bătiae de joc este și în zona Bran – Moieciu – Fundata, unde la fel, fiecare a trântit betoane peste betoane, fără legătură cu stilul agoturistic).

A urmat apoi, în municipiul Brașov, zona centrală. Un fost viceprimar, de la PSD, Ioan Ioniță, venise într-o campanie electorală cu ideea de a transforma Tâmpa într-un Acropole, cu viluțe cochete construite în rezervație. Reacția negativă a opinei publice, dar și apartenenţa politică (PSD), a blocat ideea la fel de rapid.

Nu la fel a fost însă cazul când a început distrugerea Dealului Warthe. Primul pas a fost Bellevue Residence. Şi atunci au fost discuţii, dar lucrurile au mers mai departe. Ulteiror, dezvotlatorul imobiliar a intrat în insolvenţă.

Modul în care s-a construit în ultimii 27 de ani în Braşov nu a fost de ajutor în unele cazuri decât dezvoltatorilor imobiliari, care au construit de multe ori la limita legii.

CITEŞTE ŞI: Parcarea săpată în Dealul Warthe are aviz şi de la Cultură. Vezi cum arată acest proiect futurist al Primăriei

Alte articole:   De astăzi sunt repuse în circulație trenurile suspendate

Totuși, la această oră, este incredibil cum un individ se apucă și rade un deal întreg, iar cei de la Primărie, Poliție, Inspectoratul pentru Construcții nu-și scot nasul din calculatoare.

„Dealurile din Scheii Brasovului se vor umple de blocuri comunistoide. La fel cum a făcut idiotu’ ala de Boc în Cluj cu Feleacul, unde o gramada de prostănaci și-au cumpărat apartamente ca să aibă o panorama a Clujului si tot ce poti sa vezi de la fereastra e spatele blocului de vizavi. Bag mana in foc că asa o sa fie si la Brasov… Ăia de la parter și de la primul etaj o să vadă un perete, iar cei cu bani, de la penthouse, eventual cerul. Bambilici imobiliar. Îmi place numele proiectului… American Dream. Da, Harlem. M-a chemat un altul la un chef pe Valea Prahovei la vila lui de la munte de unde zicea că se văd minunat Bucegii. Vedeam exact un perete al vilolului de neam prost al ăluia din față”, a comentat Mihai Ciubotaru, expert în adminsitraţie publică, situaţi de la poalele Tâmpei.

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), Filiala Braşov – Harghita – Covasna a transmis un punct de vedere prin care îşi exprimă dezacordul faţă vis-a-vis de acest proiect, document ce a fost înregistrat în data de 2 mai la Primăria Braşov.

„Masivitatea construcţiei propuse va afecta iremediabil silueta oraşului, dată fiind poziţionarea şi vizibilitatea sitului respectiv. Volumul clădirii propuse depăşeşte chiar şi gabaritul clădirilor emblematice din Centrul Braşovului”, se arată în punctul de vedere transmis de OAR.

Arhitecţii mai susţin că, prin poziţie, mai exact coama Dealului Warthe, „clădirea propusă va întrerupe silueta existentă a oraşului, caracterizată de dealuri şi munţi – suprafeţe verzi care conturează perspectivele din interiorul oraşului spre periferii şi care constituie un aspect valoros (identitar) al oraşului”.

Totodată, Ordinul Arhitecţilor susţine că proiectul imobiliar va avea un impact negativ şi asupra celorlalte locuinţe: „Parcela generatoare de PUZ se află într-o zonă ocupată preponderent cu locuinţe individuale. Impactul construirii unei clădiri de aproximativ 30.000 de metri pătraţi desfăşuraţi va fi unul negativ prin degradarea structurii urbane constituite (va aduce pagube privind calitatea vieţii din acele locuinţe, dar şi prin devalorizarea acestora)”.

Este nevoie de o acţiune rapidă a autorităţilor locale braşovene, este de părere şi consilierul local PSD, Lucian Pătraşcu, care iese cu o reacţie oficială, însă, tot după ce scandalul a fost declanşat în afara instituţiei din care face parte.

Alte articole:   1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului sărbătorită, astăzi, în 50 de țări

Nu se poate ca un dezvoltator, indiferent cine este acela, să vină şi să se apuce de lucrări fără să aibă toate autorizaţiile necesare. Nu se poate întâmpla acest lucru şi fără ca cetăţenii Braşovului, în general, şi cei din Şchei în special, să fie consultaţi în privinţa oportunităţii construirii în zonă a 1000 de apartamente, aşadar un proiect de anvergură. Nu se poate ca la faţa locului să nu existe o informare în privinţa investiţiei şi a aprobărilor obţinute. Nu înţeleg ce au făcut până în acest moment deprtamentul de specialitate din Primărie şi Compartimentul Disciplina în Construcţii de la Poliţia Locală. Nu putem lăsa lucrurile să ia amploare. Altfel, ne vom trezi cu o construcţie gata edificată şi un deal decopertat, fără ca lucrurile să mai fie reversibile”, declară alesul social-democrat.
„M-am uitat pe site-ul dezvoltatorului imobiliar care promite o panoramă splendidă a oraşului de pe dealul care a început să fie decopertat. Centrul Vechi este, într-adevăr, un peisaj superb, mai ales pentru străini, atunci când este privit din orice parte, sau de la orice nivel. Trebuie să ne asigurăm însă că priveliştea unui deal acoperit cu imobile nu va strica tot aspectul zonei. Trebuie ca, atât arhitecţi, cât şi cetăţeni, să se pronunţe asupra acestor lucruri, chiar dacă pământul pe care se construieşte este proprietate privată”, mai spune Lucian Pătraşcu, liderul grupului PSD din Consiliul Local Braşov.

Alte articole:   Liber la terase, la plajă și în afara localităților. Ce reguli trebuie să respectăm

Mii de braşoveni s-au arătat revoltaţi, în mediul online sau la faţa locului, de modul în care lucrările la un proiect imobiliar au fost începute și a fost creată chiar şi o petiţie online.

Rămâne de văzut dacă acest nou scandal va declanșa și mișcări de stradă, pe modelul #rezistbrasov…

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...
 1. Inainte sa aruncati cu noroi in institutii, cereti si punctul lor de vedere….este simplu sa stai in fata camerelor de filmat sau a monitoarelor de pc si sa arunci cu vorbe aiurea. In timp ce voi stati la umbra, in racoarea aerelor conditionate sunt oameni din institutiile amintite care stau la 30 grade pe dealuri, prin noroaie pentru a-si face treaba.

  Reply
 2. Adica ala sapa, defriseaza, mai avea un pic si se apuca de construit. Noroc cu sesizarea de presa altfel se mergea pe blat asa cum ne-am obisnuit. Da primaria nu stia nimic!!!! Da spaga la primarie cat o mai fi?

  Reply
 3. si cu Signature e cam la fel cu privelistea! In toate reclamele sunt campuri e flori, dar cladirea de birouri e la 3 m de bloc! Desteptii mai au si bannere afisate cu livarre in primavara 2017!

  Reply
 4. Fostul „DNA Brasov” condus la vremea respectiva de Marius Sulu, a deschis un dosar penal privind saparea in stanca si construirea drumului de acces catre Bellevue Residence. Evident drumul a fost construit de firma Vektra, pe banii pubici si pe terenul alcuiva, dupa ce a fost cumparat bineinteles de la vesnica si ilegala proprietara biserica evanghelica !
  D-lul Warthe este monument istoric nu putea fi instrainat fiind de interes public, iar cine a dat (daca au fost date) avizele si auorizatiile de constructie au incalcat flagrant legile tarii !
  Ca sa stie brasoveni ca, acest drum a fost contruit din banii publici, evident decontat probabil de 4 ori pretul, ca si „panselutele”.
  Ce s-a mai intamplat cu aest dosar penal, a fost uitat, sta undeva la sertar ?

  Reply
 5. Totdeauna se gasesc unii contra, cu toate că ei nu fac nimic constructiv în viaţă. Mai contează şi utilitatea, noul, nu numai aspectul cu care unii s-au obişnuit. Se strică aspectul săsesc al oraşului sau ce? Păi Germania are acum clădiri moderne, nu unele de pe vremea evului mediu. În general clădirile vechi sunt insalubre şi pline de energii negative, la câteva sute de ani ar trebui dărâmate.

  Reply
  • Liliana, da-ti cu parerea pe la tine prin Moldova. Aici in Brasov ne-am cam saturat cum de zeci de ani s-au demolat case ca sa faca blocuri pentru moldoveni.

   Reply
  • Lilico, da’ ce zici matale, nu vrei să punem la pământ și Biserica Neagră și să trântim un mall pe locul ei? Unde să înfuleci matale șaormă cu de toate, ca să te umpli de jos în sus de energii pozitive?

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.