Tunelul CFR de la Teliu, un pericol în caz de accident sau incendiu

Tunelul CFR de la Teliu, un pericol în caz de accident sau incendiu

Săptămâna trecută, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU Braşov) şi ISU Covasna au luat parte, în premieră, la un exercițiu comun de simulare a unui incendiu într-un tren de pasageri, în tunelul CFR Teliu – Întorsura Buzăului, cel mai lung tunel feroviar din România.

În urma exerciţiului, pompierii au constata că intervenția într-un asemenea caz este cu siguranță dificilă și de lungă durată, având în vedere lungimea foarte mare, de 4.379 de metri, a tunelului.

Principala problemă fiind accesul greu al maşinilor de intervenţie, dar și faptul că în interiorul tunelului nu există semnal pentru telefonia mobilă, fapt care face imposibilă anunțarea în cel mai scurt timp către 112 a evenimentului.

Construit în urmă cu aproape 90 de ani, tunelul nu are proiectate alte căi de evacuare, decât cele două capete, fapt care face salvarea victimelor într-un astfel de caz foarte dificilă.

„După cum am văzut la acest exercițiu, a durat cam 40 de minute până am ajuns la primele victime (potrivit scenariului, trenul era oprit la mijlocul tunelului, la aprox. 2 km de intrări – n.r.) , plus partea de evacuare a lor, deci trebuie să fim pregătiți pentru o intervenție de lungă durată”, a punctat prim adjunctul inspectorului șef de la ISU Brașov, locotenent colonelul Lucian Marciu, citat de BunaZiuaBrasov.

Potrivit locotenentului colonel Viorel Timar, pentru a majora șansele de supraviețuire într-un caz real, persoanele să nu intre în panică, să se ajute reciproc pentru evacuarea din tren și să caute cel mai apropiat refugiu sau cea mai apropiată cale de ieșire, dacă se poate. Pentru că nu există semnal de telefonie, este foarte important ca cineva să găsească ieșirea şi să anunțe evenimentul la 112.

Alte articole:   ITM Brașov a dat amenzi de peste 100.000 de lei, în doar șase zile!

La intervenție au luat parte peste 140 de persoane, dintre care peste 100 de pompieri din cele două județe, Covasna și Brașov, dar şi jandarmi, polițiști sau angajați ai Serviciilor județene de Ambulanță (SAJ), ai Crucii Roșie, CFR-ului și Regiotrans.

În ceea ce privește tehnica, șapte autospeciale cu apă și spumă au fost aduse la fața locului de ISU Covasna, iar alte 12 au venit de la ISU Brașov. De la Brașov a fost adus și un cort cu suport medical avansat. De asemenea, la fața locului au mai fost aduse și patru ambulanțe tip B, trei ambulanțe tip B de la SAJ, câte o ambulanță tip C – SMURD și SAJ și o ambulanță pentru victime multiple. În plus, și Crucea Roșie a intervenit cu o autospecială.

Foto: bzb.ro

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.