Ambasadorul Austriei despre „nu ne vindem țara”, aeroport și ce ar însemna o autostradă București – Brașov

Ambasadorul Austriei despre „nu ne vindem țara”, aeroport și ce ar însemna o autostradă București – Brașov

In contextul in care anumite segmente ale opiniei publice vorbesc de „vanzarea” tarii catre companii straine, o astfel de dezbatere ar trebui sa ia in calcul faptul ca nu conteaza cine aduce capital in Romania, iar companiile straine transfera competente si noi standarde de calitate, a declarat, marti, ambasadorul Austriei la Bucuresti, Gerhard Reiweger.

In opinia sa, faptul ca Austria este al doilea investitor in Romania reprezinta un beneficiu pentru ambele state si pentru Uniunea Europeana in ansamblu.

„Anumite parti ale opiniei publice au o atitudine critica fata de investitiile straine, exista discutii cu privire la tarile mari care «au cumparat parti ale tarii». De ce spun aceasta? Pentru ca eu cred ca trebuie sa discutam despre ceea ce inseamna piata interna comuna. Intr-o piata comuna functionala, nu are importanta daca banii vin din Germania, Suedia, Austria sau Romania (…) Implicarea companiilor din alte tari nu inseamna doar bani, ele nu aduc doar capital, ci este vorba de tranfer de competente, de standare si de creativitate”, a declarat ambasadorul Reiweger, citat de ziare.com, in deschiderea Profit Growth Forum, organizat cu sprijinul BNR.
El a atras atentia ca, de fapt, in astfel de cazuri este vorba despre dezvoltarea pietei interne a UE, iar acest lucru este in beneficiul tuturor, inclusiv al romanilor care sunt liberi sa munceasca in orice stat comunitar.
Ambasadorul Austriei a subliniat, totodata, ca Romania are toate optiunile unui stat membru si nu este o tara lasata in urma, cum cred unii romani.

„Chiar si conceptul Uniunii cu viteze diferite inseamna ca tarile care vor sa o ia inainte au dreptul sa o ia inainte. De ce nu este Romania lider intr-un domeniu, de ce nu ia initiativa, de ce nu gaseste aliati in UE pentru proiectele sale? Astfel trebuie pusa problema”, a mai spus Reiweger.

Ambasadorul a recomandat ca autoritatile sa aiba in vedere strategii regionale de dezvoltare, atat din punct de vedere turistic, cat si, mai larg, economic.

„O regiune turistica si de dezvoltare ar trebui sa fie Bucuresti-Brasov, poate. Bucurestiul, cu weekend in Brasov, ar putea fi o idee. Imanginati-va ca ar fi o autostrada pe care ai face o ora pana la Brasov. Aeroportul din Otopeni ar fi practic si al Brasovului, desi multor brasoveni nu le place sa auda acest lucru”, a mai spus ambasadorul Austriei.
Acesta a vorbit, de asemenea, de importanta formarii unei administratii publice eficiente, pe care intreprinzatorii sa se poata baza, indiferent de deciziile la nivel central sau politic.

  1. Daca cumpararea Petrom in proportie de 50% cu profitul pe care Petrom l-a scos intr-un an e o mare investitie pentru Romania cu bani austrieci e o mare pacaleala, e un act de coruptie undeva in spate. Sa ne lase domnul… Faptul ca anumite companii austriece ne taie padurile e o investitie … sa ne lase domnul.
    Sa aplicam legile legate de exploatarea padurilor din Austria si aici domnule ambasador, asta sa sutina acest ambasador.Sa nu se exporte masa lemnoasa. Sa vina sa faca cladirea aeroportului cu investitori austrieci nu sa ne ia bogatiile subsolului si padurile pe nimic.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.