60 de elevi brașoveni vor descoperi tainele meștesugurilor tradiționale din Țara Bârsei

60 de elevi brașoveni vor descoperi tainele meștesugurilor tradiționale din Țara Bârsei

Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov a finalizat recent selecția elevilor participanți la tabăra de creație meșteșugărească adresată copiilor din zona metropolitană Brașov, acțiune care face parte din proiectul cultural „Meșteșuguri și tradiții urbane în Țara Bîrsei”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

În etapa de înscriere la tabăra de vară ”Micii artizani din Țara Bârsei” au aplicat 68 de elevi din clasele V-VII, 2 dintre copiii înscriși fiind descalificați deoarece nu au respectat condițiile cerute de organizator la completarea fișelor de înscriere.

Tabăra se va desfășura în perioada 17 iulie – 11 august 2017, în incita Bastionului Țesătorilor, în baza parteneriatului dintre Agenția Metropolitană Brașov și Muzeul Județean de Istorie Brașov. Vor fi organizate 2 sesiuni a câte 10 zile lucrătoare pentru fiecare sesiune, iar activitatea zilnică în cadrul atelierelor se va derula pe parcursul a 5 ore, în intervalul orar 10-15.

Numărul de copii participanți la fiecare sesiune de tabără este de 30 de elevi, 6 copii/atelier. Participarea copiilor selectați la tabăra de creație este gratuită, toate cheltuielile de organizare a atelierelor și masa de prânz a elevilor participanți fiind suportate de către Agenția Metropolitană Brașov și finanțatorul AFCN.

Atelierele de creație care se vor desfășura în cadrul taberei sunt:

  • Creație păpuși din materiale textile: creator coordonator Doina Nistor
  • Crestături în lemn: creator coordonator Sorin Manesa Burloiu
  • Ceramică figurativă: creator coordonator Ioan Craioveanu
  • Împletituri fibre/fire naturale: creator coordonator Gabriela Bularca
  • Realizare icoane tradiționale pe sticlă, în tehnica Șchei: creator coordonator Corneliu Prișcu Sculean
Alte articole:   Schimb dur de replici între Raed Arafat și Florin Orțan privind persoanele asimptomatice infectate cu COVID-19

Tabăra de vară urmărește promovarea unor vechi meșteșuguri din Brașov și Țara Bârsei în rândul elevilor brașoveni prin interacțiunea acestora cu artizanii de azi, iar prin activitățile propuse Agenția Metropolitană Brașov dorește să valorifice patrimoniul cultural imaterial și material, și să creeze un public nou și informat în acest sector cultural.Elevii vor lucra, sub îndrumarea creatorilor artizani, produse specifice fiecarui meșteșug practicat în cadrul atelierelor. Activitatea creativă cuprinde o serie de acţiuni care contribuie la îmbunătățirea cunoștințelor elevilor despre diverse tehnici de lucru specifice meșteșugurilor tradiționale. Elevii sunt motivaţi să realizeze lucrări îndrumați de creatorii coordonatori, folosind diverse materiale (lut, lemn, tesaturi, fibre/fire naturale, sticla și vopsele în ulei) şi tehnici de modelare și mânuire a diverse instrumente de lucru, ce se vor concretiza în luna septembrie printr-o expoziţie ce va servi ca suport de cunoaştere a artei artizanale din Țara Bârsei.

Scopul atelierelor este acela de a stimula creativitatea, de a integra ideea de identitate personală ce se exprimă liber, pentru ca lucrarea rezultată să primeascăa amprenta prezentului.

În implementarea proiectului, Agenția Metropolitană Brașov acționează în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană Brașov și Inspectoratul Școlar Județean.

Valoarea totală a proiectului este de 63.137 lei, din care finanțarea nerambursabilă AFCN este de 49.745 lei, iar contribuția AMB este de 13.392 lei.

Alte articole:   Festivalul Musica Barcensis, în cetăți și biserici fortificate din Țara Bârsei
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.