blog-logo

Suntem născuţi pentru a alerga?

Suntem născuţi pentru a alerga?

Christopher McDougall, autorul cartii ,,Nascuti pentru a alerga”, vanduta in peste 3 milioane de exemplare la nivel mondial, a vorbit in cadrul conferintelor TEDx despre subiectul pe marginea caruia a reusit sa construiasca o poveste incredibila si o sursa de motivatie pentru milioane de oameni.

,,Nascuti pentru a alerga” urmareste in plan general viata tribului tarahumara, izolati de restul Americii de Nord printr-un relief periculos si neiertator, dar de un farmec bizar: Canionul Cuprului. Tarahumara este un trib atipic care, in fata amenintarii conchistadorilor, nici nu a luptat, dar nici nu a capitulat. Acesti amerindieni au ales alergarea ca si cale de evadare si s-au ascuns in strafundurile Barrancas del Cobre, intr-o societate inchisa la tot ceea ce numim astazi civilizatie.

Evolutiile tehnologice, sociale, medicale fara de care noi nu putem trai, le sunt necunoscute. Insa departe de a suferi in vreun fel, tarahumara par a fi castigatorii loteriei genetice. Concepte precum cancer, colesterol, infarct, astm, sau stres le sunt complet straine, in timp ce ultramaratonurile de peste 100 km reprezinta normalul chiar si pentru batranii de 70-80 de ani.

Autorul este intrigat de aceste aspecte aparent contradictorii – o societate primitiva, dar cu o populatie mai sanatoasa si mai fericita decat cea a societatilor dezvoltate – drept urmare decide sa investigheze subiectul din doua perspective diferite, antrolopologica si sportiva.

Cercetarea sa asidua si ambitioasa ii ridica, mai intai, noi semne de intrebare. Se stie ca, la un moment dat pe scara evolutiei, omul primitiv a dat de un izvor consistent de proteine, care i-a permis creierului sa se dezvolte si sa creasca pana cand a devenit de sapte ori mai mare decat al mamiferelor cu o greutate similara. In conditiile in care primele arme au aparut mult mai tarziu, de unde provenea toata aceasta proteina animala? Cum reuseau primii oameni sa vaneze?Asa cum declara, in carte, Dr. Dan Lieberman de la Universitatea Harvard: “Arcul cu sageata are doar douazeci de mii de ani vechime. Lancea are doua sute de mii, dar Homo erectus are doua milioane de ani. Asta inseamna ca cea mai mare parte din istoria noastra – aproape doua milenii – ne-am obtinut carnea cu mainile goale.”

Alte articole:   Biciclist accidentat pe DJ104A

O alta intrebare provocatoare este aceea referitoare la complexitatea creierului, nu doar la marimea sa. Cum de am facut noi acest salt uimitor de la gandirea primitiva, orientata strict catre supravietuire, la gandirea complexa, plina de concepte abstracte precum umorul, logica, deductia, gandirea anticipativa, vizualizarea creativa si imaginatia?

„Omul primitiv,” spune McDougall, “si-a actualizat hardware-ul cu un creier mai mare, dar de unde a luat software-ul? Cresterea in greutate a creierului este un proces biologic, dar abilitatea de a-l folosi pentru a face proiectii de viitor si conexiuni mentale – necesare, de pilda, pentru a construi o cheie, un zmeu, sau pentru a descoperi electricitatea – pare ceva ce tine mai mult de magie. De unde a venit acel dram de inspiratie?”

Uimitoarea concluzie la care va ajunge autorul este ca alergarea pe distante lungi a fost cea care le-a permis primilor oameni sa vaneze prada prin epuizare, cu alte cuvinte sa o alerge pana la moarte. Incredibil, nu-i asa? Nu chiar, daca luam in considerare faptul ca aceasta ipoteza este sustinuta de o serie de cercetatori prestigiosi. Multitudinea de argumente prezentate in sprijinul acestei idei este coplesitoare: desi nu este cea mai rapida, omul este singura fiinta care poate alerga pe distante lungi, datorita unor calitati fiziologice unice in regnul animal.

Alte articole:   Biciclist accidentat și în municipiul Brașov

In plus, vanatoarea persistenta, cum este numita in limbaj antropologic, a fost cea care a condus la complexitatea actuala a creierului. O combinatie de strategie si abilitate perfectionata in decursul a milioane de ani, rezultatul unei armonii corp-minte la care nicio alta fiinta nu a ajuns vreodata, acest tip de vanatoare bazata pe alergarea de anduranta a fost cea care ne-a permis sa cream scenarii, sa ne sustragem prezentului si sa ne proiectam in viitor, un talent cat de poate de real si cu potential letal.

“Stiti de ce sute de mii de oameni alearga anual la maraton?” se intreaba retoric autorul. “Pentru ca alergarea e inradacinata in imaginarul nostru colectiv. Limbajul articulat, arta, stiinta, navele spatiale, chirurgia intravasculara – toate isi au originile in abilitatea noastra de a alerga. Aceasta a fost superputerea care ne-a transformat in oameni. Si este o superputere pe care o avem cu totii.”

Si atunci se pune intrebarea fireasca: de ce exista oameni care urasc alergarea? Se pare ca tot din cauza creierului. Talentul nostru exceptional de a alerga a fost cel care a creat si monstrul care ne-ar putea distruge.

“La oameni exista un conflict major intre minte si corp: avem un corp construit pentru performanta, dar un creier proiectat sa gandeasca in termeni de eficienta absoluta, conservare a resurselor si inmagazinare a energiei pentru urgente.”

Timp de milioane de ani am trait intr-o lume fara politisti, taxiuri si pizza livrata acasa. Ne-am bazat pe propriile picioare pentru a ne gasi adapost, pentru a face rost de mancare si a ne deplasa. Sa stai de pomana era un lux atat de mare, ca atunci cand se ivea ocazia nu trebuia sa o ratezi. Dar acum nu mai traim astfel. Astazi ne bazam pe tehnologie si am uitat sa alergam.

“Am transformat lenevitul intr-un stil de viata,” continua autorul. “Eliminand insasi activitatea pentru care a fost creat corpul nostru, platim un pret urias. Toti marii ucigasi ai lumii occidentale – bolile cardiovasculare, diabetul, nenumaratele forme de cancer – erau complet ncunoscute stramosilor nostri.”

Remediul? Alergarea, asa cum este ea prezentata in cartea ,,Nascuti pentru a alerga”, ar trebui sa reprezinte o placere, un stil de viata, o sursa de bucurie si de libertate. “E atat de simplu,” afirma McDougall. “Pentru ca, daca nu intelegi ca te-ai nascut pentru a alerga nu-ti negi doar istoria. Iti negi propria fiinta.”

Alte articole:   Spadasinii Brașovului se antrenează la Cheile Grădiștei

Cartea ,,Nascuti pentru a alerga” a fost tradusa si adaptata in limba romana de catre Editura Preda Publishing si poate fi comandata de pe site-ul oficial al acesteia.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.