Familiile care au împlinit 50 de ani de conviețuire neîntreruptă trebuie să se bucure de respectul comunității

Familiile care au împlinit 50 de ani de conviețuire neîntreruptă trebuie să se bucure de respectul comunității

Primăria Municipiului Brașov este una dintre primele autorități locale din România care a inițiat organizarea sărbătoririi „Nunții de Aur” încă din anul 1999, această festivitate desfășurându-se fără întrerupere 16 ediții consecutive.

Această manifestare a avut la bază HCL 526/2004, republicată conform HCL 26/2007, potrivit căreia „sumele utilizate în scopul sărbătoririi festive, se vor plăti din taxele speciale încasate pentru oficierea căsătoriilor”.

Cu alte cuvinte, o parte din resursele locale, pe principiul recunoașterii și solidarității, banii obținuți din oficierea căsătoriilor asigurau resursele pentru a aniversa familiile care au ajuns la aniversarea a 50 de ani de căsnicie.

Astăzi, organizarea acestei festivități este amenințată cu dispariția datorită Ordonanței 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice, potrivit căreia:
„Art. III
(1) Din fondurile publice nu pot fi achizitionate tiparituri si alte bunuri pentru actiunile de reprezentare si protocol, precum si pentru zile festive, inclusiv zile aniversare.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), tiparituri si alte bunuri pentru actiuni de reprezentare si protocol, precum si pentru zile festive, inclusiv zile aniversare, pot fi achizitionate pentru actiunile:
a) organizate, in conditiile legii, la nivelul presedintelui Romaniei, presedinelui Senatului, presedintelui Camerei Deputatilor, primului-ministru, viceprim-ministrului, presedintelui Curtii Constitutionale, presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, presedintelui Curtii de Conturi, ministrilor, ministrilor delegati si celorlalti conducatori ai institutiilor si autoritatilor publice centrale si locale cu rol de ordonator principal de credite;
b) aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile aprobate in conditiile legii;
c) finantate din donatii si sponsorizari in conditiile legii.
(3) Societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritat de stat, precum si regiile autonome, de subordonare centrala si locala, care au inregistrat pierderi sau au primit subventii din fonduri publice in anul precedent, nu pot achizitiona tiparituri si alte bunuri pentru zile festive, inclusiv zile aniversare.”
Practic, la nivelul autorităților publice locale manifestările prin care autoritatea publică locală nu pot fi finanțate decât prin sponsorizări și donații, oportunitatea acestor evenimente fiind anulată de ordonanța în cauză.Ceea ce nu înțelegem este faptul că se realizează o discriminare flagrantă între instituțiile centrale cum ar fi Curtea Constituțională, președintele Senatului sau Camerei Deputaților, primul-ministru sau președintele Curții de Conturi – cel care verifică cheltuirea banului public care – PRIN EXCEPȚIE – au voie să organizeze evenimente festive fără a fi întrebate care este sursa (art. III, alin. 2 din OUG 26/2012).

Alte articole:   Au furat cu căruța peste 550 kg de fier de la o societate comercială din Făgăraș

Cu alte cuvinte „pentru unii mumă, pentru alții ciumă” sau despre cum autoritățile centrale au voie să organizeze ce chermeze vor, în timp ce dacă o autoritate locală stabilește să organizeze o manifestare prin care demonstrează respect față de aceste familii care – cu ajutorul lui Dumnezeu- aniversează 50 de ani de căsnicie neîntreruptă.

Ca lider al grupului de consilieri ai Partidului național Liberal, am propus Primăriei Municipiului Brașov, domnului primar George Scripcaru, să suportăm noi prin mecanismul donațiilor și sponsorizărilor realizate în condițiile legii cheltuielile cu festivitatea de aniversare a famuliilor care își sărbătoresc „Nunta de Aur”.

Ca și președinte al Organizației Municipale a PNL Brașov îi asigur pe cei care își aniversează „Nunta de Aur” că și în 2017 vom organiza pe cheltuiala noastră această manifestare de respect față de aceste familii, iar pe lângă diplomele de apreciere a comunității brașovene pentru aceste familii, doamnele vor primi – în mod simbolic, câte o floare în cadrul festivității care se va derula ca și în ceilalți ani la în locația ARO-PALACE, adică acolo unde multe dintre cuplurile aniversate au avut organizată nunta, acesta fiind un extraordinar prilej de nostalgie și plăcută aducere aminte.
A ne respecta persoanele în vârstă și a ne arăta prețuirea față de cei care au contribuit la promovarea familiei este o datorie a întregii comunități, a noastră a tuturor.

Alte articole:   Făgărășeanca Alina Bica a fost prinsă în Italia

Adrian Oprică
Lider al grupului PNL din Consiliul Local Brașov

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.