blog-logo

Centru de zi, în fiecare cartier, pentru copiii cu părinţii plecaţi în străinătate

Centru de zi, în fiecare cartier, pentru copiii cu părinţii plecaţi în străinătate

Edilii braşoveni au anunţat ieri (7 iunie) că au în plan ca în fiecare cartier să funcţioneze câte un Centru de zi pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, astfel încât să se poată preveni abandonul familial şi cel şcolar.

În cadrul proiectului reprezentanţii municipalităţii doresc înfiinţarea unei comisii consultative de cartier, cu reprezentanţi ai autorităţii locale (consilieri locali), ai Poliţiei, ai şcolilor, oameni de afaceri, reprezentanţi ai cultelor sau ai ONG-urilor, care au rolul de a monitoriza şi a propune soluţii pentru astfel de cazuri. Propunerea va fi supusă aprobării Consiliului Local, în luna iulie.

„Pe lângă aceste comisii de consiliere vom lua în calcul identificarea unor locaţii unde să înfiinţăm noi centre de zi pentru copiii aflaţi în situaţii de risc, după modelul celui existent în cartierul Astra, pentru prevenirea abandonului şcolar şi familial, unde să se regăsească şi copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate“, a afirmat viceprimarul municipiului Braşov, Mihai Costel.

După găsirea locaţiilor urmează demararea procedurilor pentru obţinerea bugetelor necesare amenajării, fiind analizate două surse de finanţare: fundurile europene şi bugetul local.

Alte articole:   Săcele: 8 blocuri din cartierele Electroprecizia și Ștefan cel Mare, renovate energetic 

În prezent, în Braşov există un singur centru care se ocupă de această categorie de elevi, respectiv Centrul de zi „Astra”, la care  numărul maxim de beneficiari este de 25, însă numărul copiilor care sunt în evidenţa Primăriei, lăsaţi în grijă în mod legal, este de 141. Alţi 1.457 de copii cu părinţi plecaţi au fost identificaţi de şcoli, dar care nu sunt lăsaţi în grijă cu respectarea tuturor prevederilor legale.În acest sens Direcţia de Servicii Sociale (DSS) Braşov, a demarat o campanie de prevenţie şi o campanie de informare în mijloacele de transport şi cu asociaţiile de proprietari.

Potrivit legislaţiei, un părinte care este unit întreţinător şi vrea să plece în străinătate, are obligaţia de a notifica această intenţie la SPAS de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara. El trebuie să anunţe cu cine rămâne copilul, iar persoana desemnată de acesta este evaluată de autoritatea tutelară. Au fost identificate cazuri în care persoana desemnată era minoră, adică fratele sau sora. De asemenea, au fost situaţii în care copii au fost lăsaţi la vecini.

Alte articole:   Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în vizită de lucru în județul Brașov 

Şefa Direcţiei de Servicii Sociale, Mariana Topoliceanu, a explicat că procedura privind desemnarea unei persoane ca reprezentant legal pentru copii nu este costisitoare, durează puţin şi se face prin prezentarea persoanei majore în faţa instanţei de tutelă care emite o hotărâte judecătorească, în baza căreia copilul poate beneficia de toate drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare.

Foto: patriarhia.ro

Distribuie dacă îți place!
 1. De ce să se folosească bani din fonduri locale? Să trimită bani părinții bitongilor abandonați. Ajunge că sunt școlarizați de către stat.

  Reply
  • Pentru ca este mai ieftin si mai benefic pentru societate sa previi decat sa „vindeci”. Indiferent ca parintii sunt sau nu plecati pe afara ca scalvi, datoria societatii este sa isi stranga membrii (mai ales copii) de pe drumuri si sa ii puna pe directia cea buna. Ca nu traiesti numai tu in societate, de aia se si numeste societate. De aia!

   Reply
 2. Eu zic ca este o intiativa buna a Primariei si ma ofer sa organizez activitati de educatie muzeala si divertisment in mod gratuit pentru acesti copii nefericiti, macar odata pe luna.

  Reply
 3. Din punctul meu de vedere sună chiar interesant și util. Aveți noutăți privind centrele?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

De top în Brașov